İlk çağrı sonuçlarında Türkiye’nin diğer ülkelere göre en fazla proje başvurusu sunan, projesi kabul edilen ve AB hibesi alan ülke olmasının ardından Karadeniz Havzası’nda Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın 52 milyon avro bütçelik ikinci teklif çağrısının başvuru süreci başladı. Proje teklif çağrısından 25 il yararlanabilecek.
Türkiye’nin 2007-2013 döneminden beri katılım sağladığı ve Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ulusal Otoritesi olduğu Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2021-2027 dönemi ikinci çağrısından 25 il yararlanabilecek. Programın Türkiye’deki uygulama alanında yer alan iller; İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane olarak belirlenmiştir. Programa söz konusu illerde bulunan valilikler, kaymakamlıklar, il müdürlükleri, bölge müdürlükleri, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları/idareleri/birlikleri, odalar, borsalar, kooperatifler, üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler, MEB'e bağlı okullar, vakıflar, dernekler ve diğer STK'lar başvurabilecek.
Çağrı kapsamında bütçe aralığı 250 bin avro ile 500 bin avro arasında olan ve inşaat/altyapı yatırımı içermeyen projeler küçük ölçekli projeler ve bütçesi 501 bin avro ile 1 milyon 500 bin avro arasında yer alan ve inşaat/altyapı yatırımı içeren projeler ise standart projeler olarak sınıflandırılacak. Küçük ölçekli projelerin en fazla 18 aya kadar, standart projelerin ise en fazla 30 aya kadar uygulanması bekleniyor. Proje bütçelerine yüzde 10 oranında proje ortakları tarafından eş finansman sağlanacak.
Programda Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan da yer almakta olup söz konusu ülkelerin Program alanına dahil olan bölgelerindeki kurum ve kuruluşlarla proje ortaklığı geliştirilmesi şartı aranıyor. Çağrının ortaklık şartlarına göre her iki kategorideki proje başvurularında Program ülkelerinden en az 1 AB üyesi ülkenin ve en az 1 AB üyesi olmayan ülkenin geliştirilecek proje ortaklığında yer alması bekleniyor. Küçük ölçekli projelerde en az 3 en fazla 4 kurum ve kuruluşla, standart projelerde ise en az 4 en fazla 6 kurum ve kuruluşla ortaklık kurulabilir.
Küçük ölçekli projeler kapsamında Programın daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa hedefi altında eko-sistem temelli yaklaşımları dikkate alarak iklim değişikliğine uyumun ve afet risklerinin önlenmesinin ve dayanıklılığının teşvik edilmesine ve kentsel alanlar da dahil olmak üzere doğanın, biyolojik çeşitliliğinin ve yeşil altyapının korunmasına ve her türlü kirliliğin azaltılmasına yönelik projeler geliştirilebilir. Ayrıca yine aynı projeler altında Avrupa için daha iyi bir işbirliği yönetişimi hedefi altında kamu kurumlarının kurumsal kapasitesinin artırılmasına, karşılıklı güven oluşturulmasına, sürdürülebilir demokrasinin geliştirilmesine ve sivil toplum aktörlerinin desteklenmesine yönelik projeler hazırlanması bekleniyor. Standart proje sunacak başvuru sahipleri ise daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa hedefinin yanı sıra daha rekabetçi ve akıllı bir Avrupa hedefi altında araştırma ve yenilik kapasitelerinin ve ileri teknolojilerin benimsenmesinin geliştirilmesini ve güçlendirilmesini konu edinen proje fikirlerini sunabilirler.
Çağrıya başvurmak isteyenler, proje başvurularını Programın internet sayfasında yer alan Ortak Elektronik İzleme Sistemi (JeMS) üzerinden çevrim içi olarak 28 Haziran 2024 tarihine kadar yapabilecek.
İletişim için:
Dr. İdil Uzunyol
Avrupa Birliği Başkanlığı Sınır Ötesi İşbirliği Daire Başkanlığı İletişim Uzmanı
Telefon: 0312 218 15 40