DEVA PARTİLİ AVŞAR: SEÇİMDE KAMU KAYNAKLARINI PARTİYE SEFERBER EDEN İKTİDAR, BUGÜN TASARRUF TEDBİRLERİ AÇIKLIYOR.

DEVA PARTİLİ AVŞAR: SEÇİMDE KAMU KAYNAKLARINI PARTİYE SEFERBER EDEN İKTİDAR, BUGÜN TASARRUF TEDBİRLERİ AÇIKLIYOR.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, hükümetin seçim sürecindeki fahiş harcamalarından sonra tasarruf tedbirlerinden bahsetmesine büyük tepki gösterdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, hükümetin açıkladığı kamu tasarruf tedbirlerini seçim sürecinde yapılan fahiş harcamalar bağlamında eleştirerek yerel seçim kampanyasında hangi mevzuat hükümlerine göre, ne kadar personel çalıştırıldığını, kamu kurumlarından ne kadar harcama yapıldığını ve kamuya ait araç gereçlerin kullanılıp kullanılmadığını verdiği yazılı soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu. 

TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ CEM AVŞAR: ‘’BUGÜN AÇIKLANAN TASARRUF TEDBİRLERİ MEVCUT İSRAFIN ALSA ALSA ANCAK KÖPÜĞÜNÜ ALIR. ESAS KARADELİKLER OLDUĞU YERDE DURUYOR’’

Açıklanan kamu tasarruf tedbirlerine değinen Avşar; “Bugün açıklanan tasarruf tedbirleri mevcut israfın alsa alsa ancak köpüğünü alır. Esas karadelik kamu özel iş birliklerine, israf ve yolsuzluğun kaynağı kamu ihale yasasına, varlık fonu gibi paralel hazine uygulamalarına, saray, köşk ve uçak saltanatına yönelik adımları maalesef göremiyoruz.”, şeklinde konuştu.

“Yine de bir yerden başlamak gerek diyerek tasarrufun her türlüsünü destekliyoruz.”, diyen Avşar; “Seçim öncesi Türkiye kapı kapı dolaşılıp para istenilen bir ekonomik süreçten geçerken, insanlarımız açlık ve yoksulluk sınırında yaşarken, emekliye, işçiye 3 kuruş çok görülürken, seçim kampanyasında Türkiye’nin dört bir yanında kamu kaynaklarının partiye nasıl seferber edildiğine hep birlikte şahit olduk.”, dedi.

Bu kapsamda ilgili kamu mevzuat hükümlerini de hatırlatan Avşar, kamu personeli ve mali yönetim mevzuatı çerçevesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu düzenlendiğini ifade etti ve ilgili kanun hükümlerine değindi. Avşar; “Bu kanunlarda, Devlet memurları, hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar. 657 s. Kanunu madde 7: -Tarafsızlık ve devlete bağlılık-Devlet memurları… kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken… hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.

DEVLET MEMURLARI GÖREVLERİ İLE İLGİLİ RESMİ BELGE ARAÇ VE GEREÇLERİ, YETKİ VERİLEN MAHALLER DIŞINA ÇIKARAMAZLAR

657 s. Kanunu madde 16: -Resmi belge, araç ve gereçlerin yetki verilen mahaller dışına çıkarılmaması ve iadesi- Devlet memurları görevleri ile ilgili resmi belge araç ve gereçleri, yetki verilen mahaller dışına çıkaramazlar, hususi işlerinde kullanamazlar.” diyerek belirtti.

5018 s. Kanunun amacı; kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak ve mali kontrolü düzenlemektir.5018 s. Kanunu madde 1: -Amaç- “Bu kanunun amacı… kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere… mali kontrolü düzenlemektir.

5018 s. Kanunu madde 8: -Hesap verme sorumluluğu- “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.”

BÜTÇELERDE, ÖDENEKLER BELİRLİ AMAÇLARI GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZERE TAHSİS EDİLİR

5018 s. Kanunu madde 13: -Bütçe ilkeleri-c) Bütçeler kalkınma planı ve programlarda yer alan politika, hedef ve önceliklere uygun şekilde, idarelerin stratejik planları ile performans ölçütlerine ve fayda-maliyet analizine göre hazırlanır, uygulanır ve kontrol edilir. h) Bütçelerde gelir ve gider denkliğinin sağlanması esastır. j) Bütçelerde, bütçeyi ilgilendirmeyen hususlara yer verilmez. o) Bütçelerde, ödenekler belirli amaçları gerçekleştirmek üzere tahsis edilir.” şeklinde düzenleyici ve denetleyici hükümlere yer verildiğini sözlerine ekledi.

Avşar; “Şimdi tamda tasarruf tedbirleri açıklanmışken, hangi mevzuat hükümlerine göre, nerelerde, ne kadar harcama yapıldığını, devlet memurlarının nasıl çalıştırıldığını, araç ve gereçlerin görev mahallinden alınıp alınmadığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a yazı soru önergesiyle soruyorum.” dedi.

DEVA PARTİLİ AVŞAR: ‘’KAÇ DEVLET MEMURU, HANGİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNE GÖRE VE KAÇ GÜN ÇALIŞTIRILMIŞTIR?’’

Avşar; “31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri kampanyası sürecinde Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar bünyesinde görevli kaç devlet memuru, hangi mevzuat hükümlerine göre, kaç gün çalıştırılmıştır? Bu süreçte kanuni yükümlülükleri olan görev ve sorumluluklarını yerine getirememeleri dolayısıyla aksayan iş ve işlemler var mıdır ve dolayısıyla kamu zararı oluşmuş mudur?”, dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAKANLIKLARA TAHSİS EDİLEN BÜTÇEDEN SEÇİM HARCAMASI YAPILMIŞ MIDIR? 

Seçim harcamalarına değinen Avşar; “Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıkların mevzuat gereği görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri için kendilerine tahsis edilen bütçelerinden seçim kampanyasında harcama yapılmış mıdır? Şayet yapıldıysa hangi mevzuat hükümlerine göre ve ne kadar harcama yapılmıştır? Bu harcamaların, kurumların bütçe denkliğine etkisi nedir?” şeklinde soru yöneltti. 

MİLLETVEKİLİ CEM AVŞAR: ‘’CUMHURBAŞKANLIĞI VEYA BAKANLIKLARIN HİZMETLERİNE TAHSİS EDİLEN ARAÇ GEREÇLER KULLANILMIŞ MIDIR?’’

Bir başka soruda araç-gereç kullanımını hatırlatan Avşar; “Kampanya sürecinde Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıkların hizmetlerine tahsis edilen araç gereçler kullanılmış mıdır? Şayet kullanıldıysa hangi mevzuat hükümlerine göre, hangi araç gereçler (cinsi, markası, kullanım alanı vb.) ve kadar kullanılmıştır? “, şeklinde ifadeler kullandı.

‘’İKTİDARIN BU KONUDAKİ SAMİMİYETİNİ ZAMAN GÖSTERECEK''

Avşar sözlerini, “Bakalım iktidar; ‘geçmişe sünger çekelim bundan sonra tasarruf yapalım’ anlayışıyla mı bu konuya yaklaşacak yoksa ekonomik durumun bu hale gelmesine yol açan kamu kaynaklarını har vurup harman savurulduğu süreci kabul mü edecek? bakıp göreceğiz.” şeklinde tamamladı.


Haber Kaynak : Rabia IĞDIR

DEVA PARTİLİ AVŞAR: MANEVİ ÖZLEMLER YERİNİ MADDİ KAYGILARA BIRAKTI!

TEKİRDAĞ’DA EMEĞİN “ÖZEL” GÜNÜ

CHP LİDERİ ÖZEL’İN İLK DURAĞI ÇERKEZKÖY OLDU

AK PARTİLİ AZBAY HEM KUTLADI HEM DE UYARDI

CANDAN BAŞKAN’DAN KARNE MESAJI