ÇERKEZKÖY’DEKİ KİRACILAR BİNA DAYANIKLILIK TESTİ BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR

ÇERKEZKÖY’DEKİ KİRACILAR BİNA DAYANIKLILIK TESTİ BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde ciddi bir yıkıma sebebiyet veren deprem sonrası Çerkezköy’de birçok kiracı oturdukları binaları depreme dayanıklılık testinden geçirmek istiyor.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili şiddetli bir şekilde etkileyen deprem sonrası Çerkezköylülerin aklına evlerinin depreme karşı dayanıklılık durumu geldi. Bu süreçte oturdukları binanın depreme dayanıklılık testlerini yaptırmak isteyen kiracılar ev sahipleri ile karşı karşıya gelebiliyor. Tekirdağ ve Çerkezköy’de oturdukları binaları depreme dayanıklılık testine sokmak isteyen kiracılar, ev sahiplerinin onayı olmadan böyle bir başvuruda bulunamayacağını öğrendi. Bu durumda kiracılar ne gibi bir yola başvurabilir sorusunun cevabını ise Avukat Ali Şahin verdi.   

NELER YAPILABİLİR

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde ciddi bir yıkıma sebebiyet veren deprem sonrası Çerkezköy’de birçok kiracı oturdukları binaları depreme dayanıklılık testinden geçirmek istedi. Ev sahiplerinin başvurusu olmadan ilgili belediyelerin böyle bir denetim testini yapamayacağını öğrenen kiracılar mağdur kaldı. İçlerindeki şüpheyi gidermek ve böyle bir durumda neler yapılabilir sorusunun cevabını arayan kiracılar için Şahin-Sönmez Bürosu Avukatı Ali Şahin Trakya Flaş Haber’e konuştu. 

Kiracıların ikamet ettikleri binaların dayanıklılık durumlarını merak etmesinin çok doğal olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Avukat Şahin, belediyelerin ilgili testleri yaptığını ancak kiracıların başvurularının kabul edilmediğini söyledi. Kiracıların, ev sahiplerinin dayanıklılık testlerini yapmaya yanaşmaması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabileceğini açıklayan Avukat Şahin şunları kaydetti:

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU YAPABİLİRLER

“Ev sahipleri maalesef depreme dayanıklılık testlerini yaptırmak istemiyorlar. Eğer yaptırırlarsa ve bina riskli çıkarsa iki durum ortaya çıkıyor, birincisi binaların yıkılması, ikincisi ise güçlendirilmesi. Peki kiracılar böyle bir durumda ne yapabilir? İsteyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu testleri yaptırabilir. Kiracıların izleyecekleri yol bu. Kentsel Dönüşüm Kanunu 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği 7. Maddesi 2. fıkrası (b) bendinde  ‘Süre verilerek maliklerden veya kanunî temsilcilerinden istenebilir. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılır. Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebilir. Malikler tarafından yaptırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan riskli yapı tespitinin masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur. Riskli yapı tespitinin masrafları, Bakanlıkça veya İdarece ilgilisine yapılacak tebligatı takip eden bir aylık süre içerisinde ödenir. Süresinde ödenmeyen masraflar, tespit Bakanlıkça yapılmış veya yaptırılmış ise Bakanlığın ilgili vergi dairesine bildirmesi üzerine vergi dairesince, İdarece yapılmış veya yaptırılmış ise İdarece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir’ denerek bu durum açıkça izah edilmiştir. 

ŞİKAYET YOLU AÇILMIŞTIR 

Bu madde ile birlikte kiracılara şikayet yolu açılmıştır. Bakanlığın ilgili müdürlükleri kendilerine gelen şikayeti 30 gün içerisinde değerlendirip ev sahipleri ile iletişime geçerler. Ev sahipleri denetim testlerini kendileri yaptırmayı kabul etmez ise Müdürlük testi yaptırıp ücreti de ev sahibine keser. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kiracılar kendileri belediyelere başvuru yapabiliyor. Ancak ilimizde bu uygulama yok. 

DEVLET DESTEĞİ İLE BİNALARINI GÜÇLENDİRME FIRSATI

Kirada oturan vatandaşlar, binalarında eğer açık bir kırık veya çatlak olduğunu görürse doğrudan belediyelere başvurma hakları da bulunuyor. Ancak açık bir kırık veya çatlak olmaması durumunda aklında hala şüphe olan vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Tekirdağ İl Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirler. Ev sahipleri, bina denetim testlerini tek başlarına karşılamak zorunda da değil. O binada ne kadar malik varsa ücreti ortak ödüyorlar. Denetimler sonucu da binanın riskli çıkması durumunda devletin destekleri oluyor. İnşaatta 600 bin TL ve 5 daireye kadar, konutlarda yüzde 6, işyerlerinde ise yüzde 4,5 faizi devlet ödüyor. Güçlendirme yapmak isteyen vatandaşlar için ise 240 bin TL güçlendirme kredisini yüzde 6 ile devlet karşılıyor. Ev sahiplerinin devlet desteği ile sahip oldukları binaları güçlendirme veya yeniden inşa etme fırsatı da böylece doğmuş oluyor.”  


Haber Kaynak : FAHRETTİN KOÇAK