Gülşah GÜLKAN


YAŞ ALDIKÇA SEVDİĞİM YERLER…

ŞEHİR AJANDASI


Size güzel ve keyifli bir Ege tatilinden bahsederek bu haftaki yazıma başlamak istiyorum. Önceki hafta Seferihisar’a 3 günlük bir seyahatim olacağı bilgisini buradan paylaşmıştım. Cuma sabah başlayan yolculuğumuz dün akşam sonlandı. Eve her ne kadar yorgun gelsem de yeni yerler ve yeni kültürler tanımak bütün yorgunluğumu aldı götürdü. 

Seferihisar çok büyük bir yer olmadığı için biz günlere bölerek Alaçatı, Urla, Çeşme, Sığacık, İzmir ve Seferihisar lokasyonlarına uğrayarak turumuzu tamamladık. İzmir’e gelmişken kumru yemeyi ve Alaçatı’da da meşhur el yapımı dondurmaları yemeyi ihmal etmedik. 

Sığacık’ı gezmeyi planlayanlar için naçizane bazı önerilerim olacak. Seferihisar İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2009 yılında cittaslow (sakin şehir) unvanı alan bir sahil kenti. Dolayısıyla çok hareketli bir yer değil, laf aramızda yaş aldıkça artık ben de böyle sakin yerleri daha çok sever hale geldim. Eğer yolunuz Sığacak’a düşerse Teos Antik Kenti’ni ziyaret ederek gün batımında fotoğraf çektirmeyi ve neredeyse Sığacık Köy Pazarı bölümünde her sokak başında karşınıza çıkan çubuk waffle’lardan yemeyi unutmayın. İlave olarak tam bir Ege kasabası olduğu için kasabada bolca zeytinyağlı yemek yapan mekanlar bulunuyor, buralarda da kabak çiçeği dolmasını yemeden gelmeyin desem az söylemiş olmam sanırım.

 

KORKU FİLMİ SEVERLER İÇİN: SON AYİN 

Korku türünün son yıllardaki en başarılı yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen William Brent Bell'ın filmi "Son Ayin", Berrow adındaki kırsal bir kasabada Hasat Festivali sırasında yaşanan ürkütücü olayları ele almaktadır. Film, pagan kökenleriyle bağlantılı genç bir ailenin, anneleri Rebecca'nın rahibe yardımcısı olarak atanması üzerine kasabaya taşınmalarını konu edinmektedir. Her yıl düzenlenen festival sırasında Grace adındaki kızlarının aniden kaybolmasıyla birlikte olaylar dehşet verici bir hal alır. Polis soruşturması devam ederken, kasaba sakinlerinin de katıldığı arama kurtarma çalışmaları sırasında tuhaf olaylar yaşanmaya başlar. Ailenin kayıp kızlarını bulma çabası, her geçen dakika Berrow kasabasının içinde gizlediği karanlık sırlarla yüzleşmelerini gerektirecektir.

Korku ve gerilimi bir arada yaşamak isteyen izleyiciler 13:00, 15:00, 17:00 ve 19:00 seanslarıyla vizyona giren film için Çerkezköy Center Sinema’ya yollarını düşürebilirler.

 

AGOTA KRİSTOF SÖZCÜKLERLE SİZİ BÜYÜLÜYOR

Size bu aralar yine elimden hiç düşüremediğim hatta tatilde bile yanımda götürerek uçakta ve fırsat bulduğum her aralıkta bolca okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Agota Kristof’u okumaya bu kadar geç başladığım için kendi adıma gerçekten çok üzüldüm.

Macar yazar Agota Kristof’un birbirinin devamı halinde olan seri kitapları Büyük Defter, Kanıt ve Üçüncü Yalan kitaplarını Yapı Kredi Yayınları’nın tek bir kitap halinde yayınlanması harika bir fikir olmuş. Çünkü kitap biter bitmez devamını okumak ve hikayeye kaldığınız yerden büyük bir heyecanla devam etmek istiyorsunuz.

Lucas, Claus, anneanne, tavşan dudaklı kız, baba, anne, kız kardeş, Sarah, Viktor, Michael, papaz, Clara, Peter, Yasmine, Mathias… Kitapta yer alan tüm karakterlerin hikayesi yüreğinize dokunuyor… Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışan Lucas ve Claus kardeşlerin hikayesini sade bir dille ele alan Agota Kristof, kitap bittikten sonra size ‘’ben bu kitabı okumak için neden bu kadar geç kaldım?’’ sorusuyla başarıyla yüzleştiriyor.