Yurttaş ?Manisa mısır üretiminde söz sahibi oluyor?

Yurttaş ?Manisa mısır üretiminde söz sahibi oluyor?

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Manisa?da her yıl mısır ekim alanlarının ve üretimin arttığını ve Manisa?da mısırın önemli bir ürün haline geldiğini söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Manisa?da her yıl mısır ekim alanlarının ve üretimin arttığını ve Manisa?da mısırın önemli bir ürün haline geldiğini söyledi. Yurttaş, ?Toplam mısır üretiminin %8.15?ini Manisa karşılamaktadır. 358.000 dekar alanda 480.000 ton tane mısır üretimiz yapılırken, 110 bin dekar alanda silajlık mısır üretilmektedir? dedi.

 

Dr. Muzaffer Yurttaş ?Sulama imkanlarının artması ile mısır alanları artmıştır. Hayvancılık ve yem üretimi açısından önemli bir ürün olan mısır konusunda TMO üreticimizin hizmetinde olmaya devam etmektedir. TMO, 2013 yılında mısır alımlarına 12 Ağustos`ta başlamış ve 139 alım noktasında aldığı1.373.444 ton mısır karşılığında üreticilere 837 Milyon TL ödeme yapmıştır. TMO bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi birçok konuda çalışmalar yapmış, bu suretle elde edilen verileri de alım politikalarının oluşturulmasında dikkate almıştır. TMO tarafından, piyasalar yakından izlenerek müdahale politikaları şekillendirilmiştir? dedi.

 

Yurttaş açıklamasında ?TMO, mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm işyerlerinde 18 Ağustos 2014, Pazartesi günü itibariyle mısır alımına başlamıştır. Çiftçi Kayıt Sistemi`ne kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarının tamamını peşin satabilecek veya emanete bırakabileceklerdir. 3.ÇKS Belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları ürünlerini, 1 Ocak 2015 ? 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında TMO`ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin işyerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla geçen yıl olduğu gibi 2014 yılında da mısır alımlarını Randevulu olarak yapacaktır. Randevusuz alım yapılmayacaktır.  Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Ürünlerini TMO depolarına emanete bırakan üreticiler, talepleri halinde makbuz senediyle TMO`dan %30 avans alabilecek veya anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir. ÇKS belgesi olmayanlar ise anlaşmalı bankalardan makbuz senediyle yalnızca kredi kullanabileceklerdir? dedi.

 

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş ?Bu yıl ürün bedelleri, ürünün TMO`ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere ise 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılacaktır. (Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, TEB, Albaraka Türk ve İş Bankası)? dedi.

 

Yurttaş TMO müdahale alım fiyatı belirlenirken üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve kamuoyu beklentilerinin dikkate alındığını belirtti.

 

Yurttaş ?2013 yılında, 640 TL/Ton olarak açıklanmış olan mısır müdahale alım fiyatı; 2014 yılında ton başına 680 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 40 TL/Tonluk primin yanında gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2014 yılında da devam edilecektir. 680 TL/Ton olarak belirlenen müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 55 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 735 TL/Tona yükselmektedir. Üreticilerimiz TMO ne ürünlerini teslim ederken sorun yaşamamaları için 1. ÇKS bilgilerini güncellemeleri, 2. Mutlaka randevu almaları, 3. Ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri, 4. Anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. Yeni hasat döneminin ülkemiz ve çiftçilerimiz için hayırlı ve bereketli olmasını dilerim? dedi.