YENİ EMLAK KANUNU NELER GETİRDİ

YENİ EMLAK KANUNU NELER GETİRDİ

Gapas Yönetim Kurulu Üyesi Net Yatırım & Gayrimenkul firma sahibi Mehmet Sungur yeni çıkan Emlak Kanunu değerlendirdi.

GAPAS (Gayrimenkul Satış Pazarlama Profesyonelleri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çerkezköy’de faaliyet sürdüren Net Yatırım & Gayrimenkul firma sahibi Mehmet Sungur yeni Emlak Kanunu değerlendirdi.

1 KASIM’DA BAŞLADI

Yeni Emlak Kanunu’nu değerlendiren GAPAS Yönetim Kurulu Üyesi ve Çerkezköy’de faaliyet sürdüren Net Yatırım & Gayrimenkul firma sahibi Mehmet Sungur, “31 Ağustos 2023 Resmi Gazetede yayınlanan ilgili yönetmelik ,1 Kasım 2023 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. Ticaret Bakanlığı bu yönetmelik ile piyasayı bozan fahiş fiyat ile ilan verenlerin tespit edilmesi, emlak firmalarının yetkisiz çalışmamasını amaçlamıştır. Bölgemiz de emlakçı sayısı çok fazla olması ve güncel güncel yönetmelik ve kanunların takip edilmesi birçok meslekdaşımı cezalı konuma düşürebilir. Sanayi bölgesinde yaşamamız bizi hareketli bir bölge haline getirmektedir. Gerek İstanbul ve Yurtdışı olmak üzere bölgemizde çok farklı yatırımcı profili bulunmaktadır.”dedi.

CEZA UYARISI…

Cezalarla ilgili uyarılarda bulunan Sungur, şöyle devam etti: “Portföy almak için emsal fiyatın dışında fazla fiyat verilmemesi sizi 349.000 TL cezadan kurtarır. Gelen tüm müşterilerden SATILIK / KİRALIK yetki belgesi alınması zorunludur. Aksi takdirde 100.000 TL cezası var. Burada gayrimenkul sahibi benim arkadaşım, komşum, yakınım ,benim …sizi cezadan kurtarmaz. Ticaret Bakanlığı  ilgili yönetmeliği çok net ,gayrimenkul sahibinin sizde yazılı imzası olmazsa sizi piyasa eden firma olarak, manipülatif görmektedir. Artık tüm emlak firmaları kafalarına göre ilan koyma dönemi , müşteri çıksın nasıl olsa bir yer buluruz devri bitti. Yetkisiz ilan verme bedeli ilan başına 100.000 TL’dir. Aynı zamanda sosyal medya, facebook marketing emlak bölümü Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmekte ve burada da erişim kısıtlaması başlayacaktır.”

BAKAN YARDIMCISI NE DEDİ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan Bey ile bir toplantısına değinen Mehmet Sungur, “Sayın Bakan yardımcımız, Bakanlığa tüketici hassasiyeti olduğu bu neden ile ticaretin şeffaf bir şekilde gerçek kişiler üzerinden yapılmasını, satış bedellerinin gerçek tutar üzerinden yapılmasını istediklerini söylemiştir. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz mağduriyet yaşamamak için bölgemizdeki tanıdıkları dürüst, vergisini veren, ofisi bulunan, Ticaret Bakanlığı tarafından Taşınmaz Ticaret Belgesi olan firmalar ile çalışmaları ve yetki verdikleri emlak firmalarından mutlaka komisyon faturası alsınlar. Ülkemize katkıları bulunsun, çocuklarımız ve geleceğimiz için örnek bir toplum olarak devam edilsin.” dedi.

CİMER’E ŞİKAYET EDEBİLİRLER

GAPAS Yönetim Kurulu Üyesi Sungur sözlerini şöyle tamamladı: “Meslektaşlarımıza bir önerimiz; Ayakçı olarak çalışan sosyal medya internet üzerinden ilan veren kişi ve kurumları tespit ettiklerinde hiçbir sorumluluğu olmadığı, yaptıkları mesleğin ve kendi itibarlarını korumaları adına Ticaret Bakanlığı’na ve Cimer’e şikayet edebilirler. Gapas olarak emlak sektörünün daha iyi kaliteli bir meslek grubu olarak faaliyet göstermesi istiyoruz. Bu anlamda Ticaret Bakanlığı , Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Maliye ve Hazine Bakanlığı sürekli iletişim halinde bulunarak sektöre katkı sağlamaktayız.”



Anahtar Kelimeler: EMLAK KANUNU NELER GETİRDİ