BİLİM ADAMLARI ŞİMDİ DE İNEK KLONLAYACAK

BİLİM ADAMLARI ŞİMDİ DE İNEK KLONLAYACAK

Bilim insanları gıda tüketiminde önemli bir ilke imza atarak inek klonlamak için gerekli çalışmaları başlattı.

Kedi klonlama çalışmaları başarılı oldu, bilim adamları yakın bir geçmişte, sebze ve meyveleri klonladılar. Hatta GDO sivrisinekleri bile oluşturmayı başardılar. Şimdi ise hızla artan dünya nüfusuna yetiştirecek kadar et üretimi için inek klonlama çalışmaları gündeme geldi.

Eti yoksul kesim tüketmiyor, zengin kesim tüketiyor. Anlaşılan o ki internet çağı ile beraber yeni zengin insan kitleleri oluştu ve sayıları hızla artmaya başladı. Bilim adamlarının ikinci amacı, çiftçiler tarafından hiçbir tehdit altında olmayan ineklerin gereksiz boynuzlarını yeni türlerde tamamen yok etmek. Bunun da yolu DNA üzerinde oynamaktan geçiyor.

BOYNUZU OLMAYAN SIĞIRLARI KLONLAMAK

Bilim adamlarına göre evrimi bekleyecek zaman yok. İneklerin boynuzlarının olmaması çiftçiler için büyük kolaylıklar sağlayacak. En azından çiftliklerde yaralanmalar olmayacak. Bu tür ineklerden oluşan büyük çiftlikler kurulabilmesi için ineklerin DNA?larını mercek altına alan bilim adamları geçtiğimiz 3 ay içinde, çalışmalarına başladılar bile. 2018 yılının başlarında ekim GMO -inekler adı verilen bu yeni türün üzerinde çalışmaya başladılar. Ekim ayına geldiğimizde ise bu araştırmalara nokta koymayı seçtiklerini ilan ettiler. Tabi bu ilan ne kadar gerçekçi bilinmez. Açıklamada bilim adamlarının yanlışlıkla, sığır spermleri üzerinde oynamalar yaparlarken, gen içinde antibiyotik direncini kontrol eden geni yok ettiklerini ve bu nedenle oluşturulacak boynuzsuz sığırların hayatta kalamayacaklarını bu yüzden de milyonlarca dolar yatırım yapılmasına gerek olmadığını anlatmışlarsa da pek inandırıcı gelmedi. Bu genom mekanizması üzerindeki kontrol eksikliği hatasının yapılmış olması pek mümkün görünmüyor. Zaten Laboratuvar ortamının oluşturulması için gereken para çoktan yatırılmış, düzenekler kurulmuş ve deneyler başlamış olduğu halde, riske edilecek milyon dolarlar ne demek oluyor?

DÜNYA ET İSTİYOR

Dünyanın et ihtiyacı gittikçe artıyor ama inekleri doğal yollarla beslemek için büyük otlaklara ihtiyaç var. Ayrıca yayılan aşırı miktarda metan gazı da cabası. İneklerin doğal yollarla yetiştirilmesi iklimsel felaketlere yol açacak gibi görünüyor. Ancak buna çözüm olarak yapay et fikri benimsenmiş durumda. İnsanlığı ya etten ya da gezegenden vazgeçirme ikilemine zorlamadan üçüncü yol olan yapay et üretimi dünyanın et ihtiyacını bol bol karşılayacak gibi görünüyor. Yapay et, boynuzsuz sığırlar ve inekler projesi rafa  kaldırılmış değil.