Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı. V ali Yıldırım, yayımladığı kutlama mesajında; 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 815 sayılı Kabotaj Kanunu'nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” denizlerimizdeki egemenlik haklarımızın sağlanması ve korunması açısından büyük önem arz etmektedir. Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti son bulmuştur." dedi
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir. Denizcilik sektörü; balıkçılık ve taşımacılıkla ekonomik anlamda, yatçılık, kıyı tesisleri ve su sporları ile turizm anlamında önem taşırken, ülke savunmasında da vazgeçilmez bir sektördür." Dedi.
TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI PAZARDAN ALDIĞI PAY ARTIYOR
Yıldırım; mesajının devamında şunlara yer verdi: "Türkiye’nin denizcilik sektöründe uluslararası pazardan aldığı pay her geçen gün artmaktadır. Türkiye, dış ticaret yüklerinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla taşımaktadır. Türk tersanelerinde yüksek yerlilik oranıyla çeşitli tip ve tonajda askeri ve sivil gemiler inşa edilmektedir.İnşa edilen gemiler, çok sayıda ülkeye ihraç edilmektedir.Türk savunma sanayi sektörü için inşa edilen askeri gemiler ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmekte ve 'mavi vatan'ın korunmasında kullanılmaktadır.
ÖNEMLİ KATKILAR SUNUYOR
Tekirdağ, Türkiye’nin en büyük, en modern konteynır limanı, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 10 limanından biri olma özelliği taşıyan ASYAPORT, CEYPORT ve MARTAŞ limanları, BOTAŞ Marmaraereğlisi LNG Terminali ile, ulusal ve uluslararası boyutta deniz kirliliklerine müdahale ve temizlik çalışmalarının koordine edilmesi amacıyla yapılan Ulusal Deniz Emniyeti Acil Müdahale Merkezi’yle (UDEM), balıkçı barınakları, Marmara Denizi’nde 132 km, Karadeniz’de 2,5 km uzunluğunda turizme ve su sporlarına elverişli sahilleri, kıyılarıyla ve Sahil Güvenlik Komutanlığıyla Türkiye’de denizciliğin gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde öncü ülke olmamız temennisiyle, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor. Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, deniz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum."