VALİ YILDIRIM YAVUZ SULTAN SELİM'İ ANDI

VALİ YILDIRIM YAVUZ SULTAN SELİM

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yavuz Sultan Selim’in Vefatı’nın 502’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yavuz Sultan Selim’in Vefatının 502’inci yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı. Vali Yıldırım mesajında, “Yavuz Sultan Selim 9. Osmanlı Padişahıdır. Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılda “Altın Çağı”nı yaşamasında Yavuz Sultan Selim’in büyük rolü vardır. Tahtı devraldığında 2.375.000 kilometre olan Osmanlı topraklarını 8 yıl gibi kısa bir sürede 2,5 kat büyütmüş ve 6.557.000 kilometreye çıkarmıştır.”dedi.

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yavuz Sultan Selim’in vefat yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajının devamında şunlara yer verdi:

OSMANLI DEVLETİNİN İSLAM DÜNYASI’NDA DA ÖN PLANA ÇIKMASINI SAĞLAMIŞTIR

“Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlanmış, devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu ele geçirilmiş, bu sayede doğu ticaret yolları tamamen kontrol altına alınmıştır. Yavuz Sultan Selim, Doğu Anadolu’da pek çok şehri fethetmenin yanında Suriye, Lübnan ve Filistin’i de fethederek büyük başarılara imza atmıştır. Kendi zamanına kadar hiçbir padişahın göze alamadığı devasa Sina Çölü’nü ordusuyla 13 günde geçip 22 Ocak 1517`de Memlükleri Ridaniye’de yenerek Kahire’yi fetheden Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti’nin İslam Dünyası’nda da ön plana çıkmasını sağlamıştır.

RAHMETLE ANIYORUM

Yavuz Sultan Selim; Batı seferine çıktığı sırada 22 Eylül 1520'de aslan pençesi (şirpençe) denilen bir çıban yüzünden Çorlu yakınlarında vefat ettiğinde oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a “dolu bir hazine, güçlü bir ordu ve iç karışıklıklara son verilmiş bir devlet” bırakmıştır.  Yavuz Sultan Selim, tarihi kayıtlara göre; Çorlu ilçemiz yakınlarında vefat etmesi üzerine, iç organlarının şimdiki Muratlı ilçemiz Yukarısırt Mahallesi sınırlarında kalan bir alanda gömülü olduğu bilinmektedir. Mübarek Mekke ve Medine şehirlerine yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Hadimul Harameyn (Mekke ve Medine’nin Hizmetkarı) unvanıyla da anılan Yavuz Sultan Selim’i vefatının 502. yılında rahmetle anıyorum.”



Anahtar Kelimeler: YILDIRIM YAVUZ SULTAN SELİM'

TEKİRDAĞ’DA DÖNEL KAVŞAKTAKİ KAZA KAMERADA

KALDIRIM İŞGALİ YAPAN ESNAF UYARILDI

OTLUK ALANDA CANSIZ BEDENİ BULUNDU

MALKARA’DA HORTUM DEHŞETİ: KAMP ALANI YERLE BİR OLDU

TEKİRDAĞ’DA 14 YIL KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZASI BULUNAN CİNAYET ZANLISI YAKALANDI