Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında Türk Kanser Derneği, erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla “Olmaz Olmaz Deme Hiç” sloganıyla geniş kapsamlı bir farkındalık kampanyası başlattı.
HER 8 KADINDAN 1’İ RİSK ALTINDA
Türk Kanser Derneği’nin Şişhane’deki merkezinde düzenlenen basın toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Taha Demirpolat, iş insanı Yağmur Kalyoncu ve sanatçı Betül Demir katıldı.
Toplantıda yapılan açıklamalarda, dünyada son 20 yılda meme kanseri vakalarının %40 oranında arttığı, Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 25 bin yeni vaka tespit edildiği ifade edildi. Her 8 kadından birinin yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski bulunduğu, vakaların %20’sinin 40 yaş altındaki kadınlarda görüldüğü vurgulandı.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, “Meme kanseri vakalarının yalnızca %45’i erken evrede teşhis edilebiliyor. Oysa erken teşhis ile tam şifa mümkün. Buna rağmen mamografi taramalarına katılım oranı %30-35 seviyelerinde kalıyor. Taramalarınızı ihmal etmeyin, sevdiklerinizi bilinçlendirin, taranmamış hiçbir kadınımız kalmasın. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır” dedi.
Prof. Dr. Şener Cihan da meme kanserini erken teşhis edildiğinde korkulmaması gereken bir hastalık olarak tanımlayarak, “Mamografi, ultrason ve kendi kendine meme muayenesi ihmal edilmemeli” çağrısı yaptı.
Doç. Dr. Muhammed Taha Demirpolat ise hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin meme kanseri riskini artırdığını hatırlatarak, “Sağlıklı bireyler 40 yaş itibariyle her yıl mamografi ve ultrason yaptırmalı. Aile öyküsü olanlar ise taramalara daha erken başlamalıdır” ifadelerini kullandı.
SANAT VE İŞ DÜNYASINDAN DESTEK
Sanatçı Betül Demir, erken teşhis sayesinde sağlığına kavuşan yakın bir arkadaşının deneyimini aktararak, “Erken teşhisin ne kadar hayati olduğunu çok yakından biliyorum. Türk Kanser Derneği’nin çalışmalarına hepimizin destek olması gerekiyor” dedi.
Derneğin gönüllüsü iş insanı Yağmur Kalyoncu ise farkındalığın yalnızca Ekim ayında sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, “Farkındalık ilk adım, ikinci adım harekete geçmektir. Nerede olursanız olun Türk Kanser Derneği ücretsiz taramalar için yanınızda. Sosyal medyadaki yanlış bilgilere değil, hekimlerinize kulak verin” çağrısında bulundu.
TOPLUMA ÇAĞRI
Türk Kanser Derneği, Türkiye’nin her il ve ilçesinde ücretsiz taramalar sunduğunu hatırlatarak tüm kadınları kontrollerini yaptırmaya davet etti.