TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI YENİ YÜZÜYLE HİZMETTE

TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI YENİ YÜZÜYLE HİZMETTE

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen yapısal ve bitkisel çeşitli peyzaj düzenleme çalışmaları ile park yepyeni bir görünüme kavuşturuldu.

Süleymanpaşa İlçesi Sahil Dolgu Alanı’nda bulunan Barış ve Özgürlük Parkı, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı olması dolayısıyla iki ülke arasındaki dostluğu simgeleyen ögelerle donatılıp baştan aşağı yeniden dizayn edilerek Türk-Macar Dostluk Parkı adıyla hizmet vermeye başladı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen yapısal ve bitkisel çeşitli peyzaj düzenleme çalışmaları ile park yepyeni bir görünüme kavuşturuldu.

TÜRK-MACAR DOSTLUĞUNU SİMGELEYEN ÖGELERLE DONATILDI

II. French Rakoczi’nin Tekirdağ’da karaya ayak bastığı bölge olan Barış ve Özgürlük Parkı alanı içerisinde,  Macar Prensi II. French Rakoczi heykel kaidesi restore edilerek etrafına bitkisel peyzaj düzenleme çalışmaları yapıldı. Yeni tören alanı oluşturuldu.

Parkın araç yoluna bakan dış kısmında eskimiş, atıl durumda bulunan korkuluklar değiştirilerek yerine yeni tasarlanan ahşap korkuluklar koyuldu. Korkuluklar içerisine yapılan çerçevelere, Türk-Macar dostluğunu anlatan fotoğraflar yerleştirildi. Toplamda 230 metre uzunluğunda (araç yolu tarafı ve çocuk oyun alanı sınırı olmak üzere) ahşap çit imalatı yapıldı.

Park alt girişinde 30 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğinde bir alanda (toplam 70 m2), 38 fotoğraftan oluşan 2024 Türk-Macar Kültür Yılı sergi alanı oluşturuldu. Bu kısımda ziyaretçilere Türk-Macar dostluk hikâyeleri hakkında bilgi edinilmesi sağlanacak. Ayrıca 35 m2’lik yan alanında Macar Parlamentosu ve Budapeşte Zincirli Köprü resmedildi.

DOĞAL DOKUYA UYUMLU ÇALIŞMALAR YAPILDI

Parkın içerisinde bulunan 330 m2’lik mevcut şelale yeniden düzenlendi. Alanın doğal dokusuna uygun renkte boyandı ve falez taşlarıyla kenarlarına çiçeklik alanlar oluşturuldu. Şelale üzerine sarılıcı yasemin bitki tagları koyuldu. Park kullanıcılarına bitkisel peyzajın zenginliği sayesinde görsel bir sunum hazırlandı. Formlu bitkiler kullanıldı. 300 m2 olan mevcut büyük havuzda yeni yapılan dairesel bitki adalarına palmiye bitkisi dikildi. Havuz içerisine ahşap iskele imalatı yapıldı ve seyir alanı oluşturuldu. Havuz etrafına çiçeklik alanlar oluşturuldu. 

Park içerisinde bulunan 8.000 m2 alan üzerinde rulo çim döşemesi yapıldı. Aynı zamanda bu alanlarda eksik olan otomatik sulama sistemi kuruldu. Park içerisine toplamda 20.000 adet mevsimlik çiçek dikildi. 3 adet bonzai zeytin ağacı, 7 adet şemsiye Çınar ağacı, 3 adet palmiye, 9 adet tag yasemin, 4 adet tag loropetalum, 10 adet pon pon leylandi, 10 adet spiral leylandi, 17 adet top ilex, 18 adet süs iğdesi ve 3.500 adet çeşitli çalı türleri park alanına dikildi.

Park girişinde bulunan Namık Kemal Heykeli’nin çevre düzenlemesi ve bakımı yapıldı. Alan içerisinde yakın konumda bulunan çeşme ve ahşap su kuyusunda yenileme ve bakım çalışmaları tamamlandı.

GENÇLER VE ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

II. French Rakoczi heykelinin bulunduğu alanın arka tarafında bulunan 30 m2’lik eğimli bölümde, kullanıcıların çeşitli sanatsal aktivitelerini gerçekleştirebileceği amfi alanı oluşturuldu.

Park içerisinde ahşap heykellerin bulunduğu alana tarihi dokuya uygun, kenarları ahşap korkuluklarla çevrili kayrak taşından bir yürüyüş yolu yapıldı.

Park içerisinde 600 m2 alanda çocuklar için çeşitli oyun alanları oluşturuldu. Yer zemin oyun alanları, bisiklet yolu, satranç alanı, trambolinler, zıp zıplar, dönence, salıncaklar ve oyun grupları ile çocuklara eğlenceli vakit geçirebilecekleri oyun alanları yapıldı.

PATİLİ DOSTLAR İÇİN ‘PATİ PARK KÖPEK EĞİTİM PARKURU’ YAPILDI

Türk-Macar Dostluk Parkı’nda yapılan en önemli yeniliklerden biri de Pati Park Köpek Eğitim Parkuru. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bu yenilikçi ve hayvan dostu yaklaşımı, hayvan severler tarafından büyük beğeni ile karşılandı. Patili dostların da iyi vakit geçirebilmeleri, egzersiz, eğitim ve oyun ihtiyaçlarının karşılanması için inşa edilen Pati Park Köpek Eğitim Parkuru’nda 1 Adet tahterevalli, 1 adet tünel, 1 adet slalom, 1 adet zıplama dairesi, 1 adet denge yürüyüş ve 1 adet çember bulunuyor. Sadece köpekler ve sahipleri için ayrılmış bu alan sayesinde hayvan sevgisi ve hayvanlarla iletişim daha da kuvvetlenmiş olacak.

BAŞKAN DR. CANDAN YÜCEER: “TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI, TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE OLAN BAĞLILIĞIMIZIN GÖSTERGESİDİR”

Türk-Macar dostluğunun 100’üncü yılı ve yine 2024 yılının Türk-Macar Kültür Yılı ilan edilmesi sebebiyle Barış ve Özgürlük Parkı’nı baştan aşağı yenileyerek Türk-Macar Dostluk Parkı olarak hizmete açtıklarını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Türk ve Macar halkları arasında yüz yıllara dayanan güçlü bir dostluk var. 100 yıl önce imzalanan dostluk anlaşması, 2 ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesini sağladı. Bu park, Macar Prensi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a ayak bastığı alan olarak tarihi bir öneme sahiptir. Restore ettiğimiz Rákóczi’nin heykeli ve peyzaj düzenlemeleriyle, hem tarihi mirasımıza sahip çıkmak hem de yaşam alanlarımızı daha anlamlı kılmak istedik. Ayrıca parkımızın farklı bölgelerinde yaptığımız yeniliklerle ziyaretçilerimize, hemşehrilerimize yeni yaşam alanları yaratarak huzurlu ve keyifli bir vakit geçirebilmeleri için daha güzel bir mekân ortaya çıkardık. Gençlerimize, çocuklarımıza yönelik alanlar oluşturduk. Ayrıca patili dostlarımız için ‘Pati Park Köpek Eğitim Parkuru’nu inşa ettik. Bu park ve bu heykel, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Türk-Macar dostluğunun ebediyen sürmesini temenni ediyorum. Barış dolu, dostluk dolu nice yıllar diliyorum. Türk-Macar Dostluk Parkı’nın tüm hemşerilerimize ve ziyaretçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: -MACAR DOSTLUK PARKI YÜZÜYLE HİZMETTE

TEKİRDAĞ’DA ANIZ VE ORMAN YANGINLARINA ÇEVİK KUVVET DESTEĞİ

TEKİRDAĞ’DA KAVŞAKTA KAZA: 1 ÇOCUK YARALI

ANNE YAZICI DUALARLA TOPRAĞA VERİLDİ

HORA FENERİ, ÇOCUKLARIN UÇURTMA NEŞESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

ÇORLU VE SÜLEYMANPAŞA’DA ZIPKIN OPERASYONU