Politika

Politika Haberleri

TMO, İTHALAT OFİSİNE DÖNÜŞTÜ!

TMO, İTHALAT OFİSİNE DÖNÜŞTÜ!

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun “Yakında ne ekilecek arazi, ne de ekim yapacak çiftçi kalacak. İktidarı ithalat politikasından vazgeçmeye, TMO’yu yerli üreticiye yönelmeye çağırıyorum. Aksi halde TMO’ya gerek kalmayacak."dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, tarımda ithalata dikkat çekerek, TMO’ya (Toprak Mahsulleri Ofisi) yerli üreticiye yönlenmesi çağrısında bulundu.

Yazılı bir basın açıklaması yapan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, tarım ürünlerindeki ithalata dikkat çekti. Aygun, “2020 ve 2021’de Türk üreticisinden buğday almak yerine ithalatı tercih eden TMO, 2022’de de geleneği bozmadı. 2022 Nisan ayında tonu 420 dolardan 480 bin ton ekmeklik buğday ihalesi yaptı. TMO’nun ihalesini yaptığı ithal buğdaylar, yerli buğdayın hasat döneminin yapılacağı Mayıs ve Ağustos aylarında geleceği için yerli üreticimizi içerden hançerleyecek. Yerli üreticiden tonu 2 bin 250 liraya alınan buğdayın yurtdışındaki üreticiden 6 bin 300’e alınması kabul edilmez bir politikadır. Tarımın bu anlayış ile toparlanması da mümkün değildir. Halkımızı zor günler beklemektedir.” dedi.

YAKINDA SAMAN OLMAYACAK

Çiftçinin yüksek maliyetler yüzünden ekim yapmaktan kaçındığını söyleyen Aygun, “Çiftçi gübre fiyatlarındaki yüzde 300’ü aşan zamlar nedeniyle bu yıl gübresiz ekim yaptı. Bir de ürünlerde don oluşunca, çiftçi istediği bereketi yakalayamadı. Çiftçi birçok bölgede buğdayı ve arpayı şimdiden biçip paket yapmaya hazırlanıyor. Yani saman olmayacak. Peki saman olmadan hayvanları nasıl besleyeceğiz? Hem tarım hem hayvancılık darbe yiyor.  Bu da yetmezmiş gibi çiftçimize ithalat darbesi vuruluyor. Yerli üreticiden tonu 2 bin 250 liraya alınan buğday, yurt dışından 6 bin 300’e alınıyor. Zaten piyasada buğday şu anda 4 bin 800 liraya çıktı. Buğday fiyatının iç piyasada en az 5-6 bin lira olması gerekiyor.” diye konuştu.

YOLUN SONU ÇIKMAZ SOKAK

TMO; yerli çiftçiye sırtını dönmüştür. 2006 yılında TMO alımlarının yüzde 99.9’u iç alımlardan oluşmaktadır. 2020 senesine gelindiğinde ise TMO alımlarının yüzde yüz de 81’i dış alımlardan oluşmaya başlamıştır. TMO; AK Parti iktidarları öncesinde; piyasayı kontrol ederken; çiftçiye piyasanın üzerinde alım fiyatı veriyordu.  Son 15 yılda ise AKP tarafından açıklanan taban fiyatlar, piyasada oluşan fiyatların altında kaldığı için, çiftçi buğdayını, TMO yerine tüccara ve sanayiciye satmayı tercih ediyor. TMO, bu nedenle ithalata yönelmiştir. TMO’nun ithalata dayanan politikası; tüketiciyi de mağdur etti. Ekmeğe yeni zamlar kapıda… İktidarı, ithalat politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Çünkü yolun sonu çıkmaz sokaktır.

GİRİŞAT SOS VERİYOR

Fiilen ekilen alanlar 24 milyon 994 bin 449 dekar alan küçülürken, kaybedilen tarım alanı, Belçika, Hollanda, İsrail gibi ülkelerin yüzölçümünden büyük hale gelmiştir. Gidişat S.O.S veriyor. Yakında ne ekileek arazi, ne de ekim yapacak çiftçi kalacak. İktidarı ithalat politikasından vazgeçmeye, TMO’yu yerli üreticiye yönelmeye çağırıyorum. Aksi halde TMO’ya gerek kalmayacak. “

 

 



Anahtar Kelimeler: İTHALAT OFİSİNE DÖNÜŞTÜ!

KAPAKLI TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISINI TAMAMLADI

MİLLETVEKİLİ AVŞAR BAKAN ŞİMŞEK’E SESLENDİ

KAPAKLI MECLİSİ BU AYIN İLK OTURUMUNU YAPTI

MİLLETVEKİLİ AVŞAR ASGARİ ÜCRETE VERDİ VERİŞTİRDİ

BAŞKAN DR. YÜCEER: SİVAS’IN AYDINLIĞI SÖNMEYECEK