Tekirdağ Valiliği il genelinde üretim yapan 35 firmanın yurt dışından ithal ettiği yan sanayi ürünlerini yerlileştirmek için harekete geçti. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) düzenlenen toplantıda yurt dışından tam 260 kalem yan sanayi ürünü ithal eden en büyük iki firmadan Arçelik ve BSH’ın yetkilileri, yerli yan sanayi üreticisine kapılarını açtı. Arçelik ve BSH, yurt dışından ithal ettikleri yan sanayi parçalarının Tekirdağ’da üretilmesi halinde, iç piyasadan bu ihtiyaçlarını giderecek.
405 KALEM ÜRÜN İTHAL EDİLİYOR
Bugün ÇOSB Konferans Salonu’nda Tekirdağ Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nce organize edilen toplantıda Arçelik ve BSH, firmalarından uzmanlar yurt dışından ithal ettikleri yan sanayi parçalarının tanıtımını yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, “Yıllardan beri ülkemizin en önemli sorunlarının başında cari açık gelmekte. Cari açığın azaltılması ithalatın kısılması, firmalarımıza imkanlar sağlanması gerekiyor. Tekirdağ’a da bakıldığında, ilimiz güçlü bir sanayiye sahip. İlimiz sanayicileri de ciddi manada yurt dışından ithalat yapıyor. Bununla ilgili neler yapılabileceği konusunda biraz kafa yorduk. Bu manada, Sanayi İl Müdürlüğü olarak, ilimizden sanayicilerimizin ithal ettikleri ürünlere ilişkin muafiyet belgeleriyle birlikte gümrükten çektikleri ürünler vardı. Bu ürünlerin neler olduklarına yönelik bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmada 400 ayrı kalem ürünün 35 tane Tekirdağ’a ait firma tarafından yurt dışından ithal edildiğini gördük. Bu ürünleri hammadde olarak değerlendirilmemeli. Orta teknoloji hatta yüksek teknoloji ürünlerde var, nitelikli ürünlerde var. Parasal olarak tespit edemedik ama belki birkaç yüz milyon dolar var. 65 kalem ürünün yerleştirmesiyle ilgili bu toplantıyı yapıyoruz. İthalat yapan 35 firmayla bir toplantı yaptık. Firmalar dediler ki, kurun yükselmesi nedeniyle ithalat bize pahalıya mal oluyor. Ayrıca kovid nedeniyle yurt dışından istediğimiz ürünler zamanında gelmiyor, üretimimiz aksıyor. Bu yüzden ithalatı yapılan ürünlerin yerli üretim olması halinde daha faydalı olacağını söylediler. İthal edilen ürünleri incelediğimiz zaman 405 kalem ürünün 260’ını iki firmanın ithal ettiğini gördük. O zaman dedik, 35 firmaya odaklanmak yerine bu iki firmaya odaklanalım. Bu iki firmayla sanayicilerimizi buluşturalım, burada daha iyi sonuç alabiliriz. BSH ve Arçelik firmamızın yetkilileriyle bir ön değerlendirme yaptık. Tabii bu toplantıları sayın Valimiz Aziz Yıldırım’a arz ettik. Gelişmelerle ilgili sürekli sayın Valimizi bilgilendirdik. Kendilerinin de ramazan girmeden bu toplantının yapılması istedi. Bu doğrultuda bugün buradayız.”diye konuştu.
“ÜLKEMİZİN CARİ AÇIĞINI AZALTMAK VE YERLİ İMALAT SANAYİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMAK AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR”
Daha sonra ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler bir konuşma yaptı. Sözdinler, “Dünyada bir taraftan ticaret savaşları devam ederken, diğer taraftan önceden ön görülemeyen farklı konulardaki krizlerle mücadele ediliyor ve oluşan yeni riskler küresel üretim ve satış dinamiklerini değiştirebiliyor. Belli koronavirüs örneğinde olduğu gibi, ülkeler arasında bir taraftan iş birlikleri söz konusu olurken, diğer taraftan ülkelerin korumacı reflekslerle hareket ederek rakiplerini elemeye çalıştıkları da göz ardı edilemez bir gerçek olarak durmaktadır. Bu doğrultuda bakıldığında, ithalat edilen ürünlerin yerlileştirilmesi, üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanılması, işletmelerin teknolojik üretim yetenek ve kapasitelerinin artırılması; ülkemizin cari açığını azaltmak ve yerli imalat sanayinin gelişmesini sağlamak açısından çok büyük önem taşımaktadır.”dedi.
EV SAHİBİ OLMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Sözdinler, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye’nin üretkenlik ve katma değer artışı ile yerli üretimi çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Özetle ülkemizin yerli üretime daha fazla ağırlık vermesi gerekmektedir. Bu kapsamda ihraç edilen ürünlerimizin küresel sahnede daha çok kabul görmesini de çok önemsiyoruz. Türk malı dendiğinde herkesin aklına ‘kalite, güven ve inovasyon’ gelinceye kadar çalışmaların artırılması gerekmektedir. Bu esnada üretim ve tüketim alışkanlıklarında da değişimin şart olduğunu söylemek gerek. Bu anlamda kaliteli ve yerli hammadde, ara mamul ve mamul üretiminin artması ithalatı azaltacağı gibi istihdama, kalkınmaya, ihracatı artırarak cari açığa vb. pek çok makro ekonomik göstergeye de olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, Tekirdağ Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğümüzün bu anlamlı toplantısına ev sahibi olmaktan memnuniyet duyuyoruz. İl Müdürlüğümüzün bölgemizde bulunan Arçelik A.Ş. ve BSH A.Ş. yetkilileri ile yaptıkları ön değerlendirme toplantıları ile şekillenen bugünkü organizasyonda; diğer katılımcı firmalara, bu iki güzide global firmamıza tedarikçi olmak için tanışma ve yüz yüze görüşme fırsatı sunulmuştur. Toplantının organize edilmesinde ve gerçekleştirilmesinde başta Tekirdağ Valimiz sayın Azizi Yıldırım’a Tekirdağ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürümüz sayın Fahrettin Akçal’a, Arçelik ve BSH firmalarının kıymetli yetkililerine ve emeği geçen tüm ilgililere teşekkür eder, toplantımızın hayırlı ve verimli sonuçlara vesile olması dileklerimle tüm katılımcılarımıza sevgi ve saygılar sunarım.”
BU TOPLANTILARIN FAYDALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ
Toplantıda son konuşmayı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptı. Yerli üretimin önemine vurgu yapan Vali Yıldırım, “Geçmişte yapamadığımız pek çok şeyi bugün rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu ne demektir, yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Öyleyse gelecekte çok daha iyisini çok daha fazlasını çok rahatlıkla yapabiliriz. Bugün sanayicilerimizin sayısı geçmişe dönük çok daha fazladır. Ve genç sanayicilerimiz fazla. Bu sanayicilerimiz ayrıca çok donanımlı. Bu bizleri güçlendiriyor. Yarına dair bakışımızı güçlü kılıyor. 1920’lerde fortify üretim tarzı vardı. Bir şey üretecekseniz, onun bütün parçalarını da kendiniz üretmek zorundaydınız. Her şeyle birlikte kendiniz üretim, imalat yaptıktan sonra piyasaya sürerdiniz. 1980’lere kadar böyle geldik. Biz bugün ne kadar çok kendi sanayicimiz tarafından yapılan üretimi kullanabilirsek, dışarıya bağlılığımız o kadar azalacak. Dışarıya karşı o kadar da güçleneceğiz. Bu toplantıları geçen yıl yaptığımız sektörel toplantılarda fikri ortaya çıktı. Bu anlamda bundan sonrada sektörel toplantılara devam edeceğiz. Bu toplantıların faydalı olduğunu düşünüyoruz.”dedi.
İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER YERLİ SANAYİCİYE TEK TEK ANLATILDI
Vali Yıldırım’ın ardından BSH ve Arçelik firmalarının uzmanları, yurt dışından ithal ettikleri yan sanayi ürünleri hakkında Tekirdağlı yan sanayi üretimi yapan sanayicilere tek tek anlattı. Toplantının son bölümünde yan sanayi üretimi yapan sanayicilerle BSH ve Arçelik yetkilileri ikili görüşmelerle ithal edilen ürünler hakkında bir kez daha fikir alışverişi yaptı.
Programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Tekirdağ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, ÇSOB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, BSH ve Arçelik yetkilileri ve çok sayıda sanayici katıldı.