TEKİRDAĞ'DA YAHYA KEMAL BEYATLI’YI ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

TEKİRDAĞ

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri, Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden oluşan sergiyi ve Yahya Kemal Beyatlı konulu kitap sergisini gezdi.

Türk edebiyatının ulu çınarlarından şair, yazar, milletvekili ve büyükelçi Yahya Kemal Beyatlı, doğumunun 138. yıldönümü nedeniyle Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda anıldı. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ın katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptı. Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya yaptı.

Akademisyen Kaya konuşmasında şu ifadeler yer verdi; 

YOLU TEKİRDAĞ İLE KESİŞEN KEMALLERDEN BİRİ

“Bugün Türk büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı'yı anmak üzere toplandık. Yolu Tekirdağ ile kesişen Kemallerden biridir Yahya Kemal. Bugün onun aziz hatırasını hatırlamak üzere bir aradayız. Asıl adı Ahmed Âgah'tır. Soyu III. Mustafa dönemi Rumeli sancakbeyi Şehsüvar Paşa'ya dayanır ki Beyatlı soyadı da Şehsüvar kelimesinin Türkçe karşılığıdır. İlk tahsilini Üsküp'te almış, ardından Üsküp İdadisine başlamıştır. Selanik'e taşınmalarının ardından bir müddet Selanik İdadisine devam ettiyse de annesinin ölümü üzerine Üsküp'e dönmüşlerdir. Yahya Kemal'in ortaöğrenimi ailevi sebeplerle kesintiye uğramış ailesi onu İstanbul'a göndermiştir. Bu sırada Paris'e gitmiş ve orada eğitim almıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda Avrupa'yı gezmiş, Londra'da bulunmuş, Avrupa'nın siyasi hareketlerinden etkilenmiştir. İstanbul'da çeşitli kurumlarda Bati Edebiyatı ve Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1922'de Lozan barış müzakerelerine müşavir delege olarak katıldı. 

MİLLETVEKİLİ OLARAK MECLİSE GİRDİ

Yurda döndüğünde II. Dönem milletvekili olarak meclise girdi. Varşova, Madrid ve Lizbon'da orta elçi olarak görev yaptı. 1933'te yurda döndü. Yozgat milletvekili oldu. Ardından iki dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı. 1942'de İstanbul milletvekili oldu. Yeni kurulan Pakistan'a ilk büyükelçi oldu. 1949'da emekli olarak yurda döndü. Tedavi için birkaç kez Paris'e gitti. 1 Kasım 1958'de Cerrahpaşa Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Mezarı Rumeli Kabristanındadır.

‘İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar’ diyen, Tekirdağ'ımızın önemli değerlerinden biri olan büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'yı rahmet ve özlemle anıyoruz. Bu vesileyle Tekirdağ'la yolları kesişmiş Türk büyüklerini de saygı ve rahmetle anıyoruz.” 

ŞİİRLERİNDEN BESTELENEN KONSER İZLENDİ

Konuşmaların ardından Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi 12/A sınıfı öğrencisi Şevval Eren ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ adlı şiiri okudu. Devamında Yahya Kemal Beyatlı’nın Aşiyan Mezarlığındaki kabir ziyareti sırasında çekilen video izlendi. Ardından Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin çalıştırdığı Türk Müzik Topluluğu, Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden bestelenen eserlerin yer aldığı konseri izlendi. Sonrasında Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri, Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden oluşan sergiyi  ve Yahya Kemal Beyatlı konulu kitap sergisini gezdi.

Programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Muratlı Kaymakamı Bülent Uygur, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, kurum müdürleri, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hocaoğlu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



HACİVAT KARAGÖZ OYUNU SİHİRLİ LAMBA TEKİRDAĞ’DA

KÜLTÜR SANAT KURSLARI DEVAM EDİYOR

SÜLEYMANPAŞA HALK EĞİTİM MERKEZİ SPOR KULÜBÜ TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

YILIN ‘EN’LERİ YARIŞMASINDA BİR HAFTA DAHA GERİ DE KALDI

ÇERKEZKÖY'DE 8 DERSLİKLİ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU YAPTIRILACAK