Tarih: 08.03.2023 13:23

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN DÜNYA BÖBREK GÜNÜ MESAJI

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Mart 2023 Dünya Böbrek Günü'nü hatırlattı. Konuyla ilgili olarak, kronik böbrek hastalığının dünya çapında ve ülke içerisinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekildi. Böbrek hastalıklarının erken teşhis edildiğinde önlenebilen veya ilerlemesi geciktirilebilen bir hastalık olduğu vurgulandı. 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Mart 2023 Dünya Böbrek Günü için bilgilendirici bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'de yapılan bir tarama çalışmasında her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı tespit edildiği belirtildi. Düşük farkındalık nedeniyle hastalığın son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlediği ve engellilik ve ölüm oranlarının arttığı ifade edildi.  

BÖBREK SAĞLIĞI BİLİNCİNİN ARTTIRILMASI

Bakanlık tarafından düzenlenen etkinliklerle, toplumda böbrek sağlığı bilincinin arttırılması, kronik böbrek hastalığında erken teşhisin önemi vurgulanması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi hedefleniyor. Dünya Böbrek Günü temasının 'Herkes İçin Böbrek Sağlığı' olduğu belirtilerek, kronik böbrek hastalığından korunmak için düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenilmesi, tuzun azaltılması, yeterli sıvı alınması, sigara içilmemesi, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması, kan basıncı ve kan şekeri düzenli olarak ölçtürülmesi ve risk grubunda olanların böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri önerildi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —