TEKİRDAĞ BAROSU KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

TEKİRDAĞ BAROSU KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

Tekirdağ Barosu’nun 64. Yıl kuruluş yıldönümü nedeniyle Baro Başkanı avukat Sedat Tekneci basın açıklamasında bulundu.

Tekirdağ Barosu 64. Yaşını kutluyor. Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci, 64. Kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, baronun kuruluş tarihinden, avukatların sorununa birçok konuda açıklamalarda bulundu.

TEKİRDAĞ BAROSU 1958’DE KURULDU

Baro Başkan Tekneci, ilk olarak Tekirdağ Barosu’nun kuruluşuyla ilgili tarihi bilgileri vererek, şunları kaydetti:

“Tekirdağ Barosu 22.03.1958 tarihinde kurulmuştur. Kuruluştan önce Edirne Barosuna kayıtlı olarak Tekirdağ’da faaliyet gösteren avukatların 24 kişi olduğu, Edirne Barosunun 31.03.1958 tarih ve 1958/13 sayılı yazıyla anlaşılmaktadır. Davet üzerine 22.03.1958 tarihinde ilk toplantı yapılmış ve kayıtlı 24 Avukatın 17’sinin iştiraki ile ilk baro başkanlığına 16 oyla Cevdet Usel Yönetim Kurulu üyeliklerine üyeleri ise Av. Emin Keskin, Av. Rehai Akçakaya, Av. Cavit Turgay, Av. Turhan Kut seçilmiştir.

TEKİRDAĞ BAROSU’NDA BİN 116 AVUKAT BULUNUYOR

Tekirdağ Barosu kurulduğu tarihten itibaren, aldığı mesafe, elde ettiği kazanımlar ve değişimden yana olan tavrı ile çalışkan bir baro olmuştur. Tekirdağ Barosu bugün itibarı ile 605 erkek, 511 kadın meslektaşımız ile toplamda bin 116 kişidir. 106 stajyer avukatımız vardır.  18 personel ile meslektaşlarımıza hizmet vermektedir. Tekirdağ Barosunun bu günlere gelmesinde emeği ve katkısı olan önceki Başkan’larına, Yönetim ve Disiplin, Denetleme Kurulu üyelerine, Birlik Delegelerimize, komisyonlarda emek veren ve faaliyetlerimize katkıda bulunan meslektaşlarımıza teşekkür ederiz. Ayrıca bu faaliyetlerimiz sırasında bizimle birlikte aynı yolda yürüyen emektaşlarımız olan Tekirdağ Barosu çalışanlarımıza da teşekkürü borç biliyoruz. 64 yıllık süreçte vefat eden eski Başkan ve meslektaşlarımızı saygı, minnet ve rahmetle anmaktayız.

KONTROLSÜZ AÇILAN HUKUK FAKÜLTELERİ

Geçen yıldan bu güne sorunlarımız artarak devam etmektedir:

Kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri nedeni ile sayımız hızla artmış ve ekonomik olumsuzlukların da eklenmesi ile de birçok meslektaşımız ofis açamamış, Home Ofis şeklinde çalışmak zorunda kalmış açanlar da gider ortaklığı şeklinde yaşamlarını, hak ve adalet mücadelesini sürdürmeye çalışmıştır.

ARABULUCULUK KALDIRILMALI

Yargıdaki iş yükünün azaltılması amacı ile getirilen Arabuluculuk Kurumu, mesleğimize ağaç kurdu misali zarar vermiştir. Bu nedenle öncelikle Arabuluculuk Kurumu kaldırılmalı, kaldırılmıyorsa ‘Arabuluculuk’ta zorunlu taraf vekilliği getirilmelidir. ‘Arabuluculuk’ta, 5 yıl kıdeminden sonra meslektaşlarımızın gerekli eğitimi alıp hiçbir kota sınırlamasına tabi olmadan ‘Arabulucu’ olmasının önü açılmalıdır. Arabuluculuk şu anda yalnızca İş, Ticaret ve Tüketici Mahkemeleri’nin çalışma alanına giren hususlarda uygulanmasına rağmen özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çıkılmasının ardından bu sözleşmede yasak olarak kabul edilen ‘Arabuluculuk’un aile hukuk davalarında da uygulanması düşüncesine karşı olduğumuzu tekrar ederiz.

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GÜNCELLENMELİ

 ‘Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’, ‘CMK ve Adli Yardım Ücret Tarifelerinin’ Ekim 2021 tarihinde, enflasyon oranı ve asgari ücret artış katsayıları belirlenmeden yapıldığı açıktır. Yıl sonu enflasyonunun TÜİK verilerine göre yüzde 36 olduğu, asgari ücrete yüzde 50 artış yapıldığı ve gerçek enflasyonun özellikle meslektaşlarımızın işyeri ve konutlarında kullandığı, enerji ve gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışlar göz önüne alındığında ‘Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yalnızca maktu ücretlerde yapılan artışın yetersiz kaldığı açıktır. Bu nedenle yıl sonu beklenmeden tarifelerde güncelleme ve iyileştirme yapılması gerekmektedir.

TAKPAS SİSTEMİNE YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

Avukatların hukuki ilgilerinin olduğu kişilere ait taşınmaz bilgilerine erişmeleri için önemli bir hizmet olan ‘TAKPAS’ sisteminin yeniden meslektaşların yararlanabileceği şekilde çalıştırılması için ivedilikle yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

STAJYER AVUKATLIK…

Stajyer avukatların stajlarının özellikle ilk altı aylık döneminde çalışma yasağı ve gelir elde edememeleri nedeni ile asgari ücret miktarı kadar bir ücret kazancının devlet tarafından ‘İŞKUR’ vasıtasıyla verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Kamu avukatlarının ek gösterge sorununun da çözülmesi gerekmektedir.Adli yardımın yıllar içinde biriken ve barolardan bilgileri alınan gecikmiş avukatlık ücreti ödemelerinin bir an evvel yapılması gerekmektedir.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Kadına yönelik şiddet davaları başta olmak üzere baroların katılma taleplerinin mahkemelerce kabul edilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır.          

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KURULMALI                                  

KVKK’da, veri koruma görevlisinin dört yıllık herhangi bir üniversite mezunu olabileceğine ilişkin düzenlemenin değiştirilerek bu görevi sadece hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin yapabilmesinin sağlanmasına ve uzlaştırmada da yalnızca avukatların görev almasına ilişkin yasal düzenleme yapılmalıdır. Tekirdağ İl Merkezi’nde ivedilikle Bölge Adliye Mahkemesi kurulmalıdır. Avukatların adliyelerde ‘Hâkim’ ve ‘Savcı’ katlarına giriş kısmında uygulanan ‘Kısıtlı Alan Uygulaması’ kaldırılmalıdır. Değerli meslektaşlarımız Tekirdağ Barosu olarak meslek ve meslektaş odaklı çalışmaya devam ediyoruz. Meslektaşlarımız ile yaptığımız danışma toplantıları ve anketler sonucunda öğrenilen sorunları, ilgili taraflara anında iletip çözüme ulaştırmaya çalışmaktayız.  Tekirdağ İl Merkezi dışında Çorlu ve Çerkezköy’de de Ticaret Mahkemesi kurulması taleplerimizi de HSK’ya ve Adalet Bakanlığı’na gönderdik.

TEKİRDAĞ BAROSU TİYATROSUNU KURDUK

Yakın süreçte ‘Çorlu Adliye Otoparkı’ ve ‘Genç Ofis’ projelerimizi hayata geçireceğiz. Tarihimizde ilk defa gerçekleşen Tekirdağ Barosu Müzik Orkestrası grubumuzu ve Tekirdağ Barosu Tiyatro Topluluğu’nu kurduk. Birçok alanda ilkleri baromuza yaşatmamızın mutluluğu içerisindeyiz.

64. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ…

Tekirdağ Barosu ayrıca Cumhuriyet’in kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalmaya devam edecektir. Savunmanın bağımsızlığı ve özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığı, demokrasi, hukuk devleti, insan hakları konusunda da üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. Tekirdağ Barosu’nun 64.yılının baromuza ve ülkemize aydınlık bir gelecek getirmesini dileriz." 

 



ÇERKEZKÖY ENDÜSTRİYEL FUARI, 4 EYLÜL’DE KAPILARINI AÇIYOR

SANAYİCİLERLE ATIK ENERJİLERİN SERACILIKTA KULLANILMASI TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO’YA KAYITLI 29 FİRMA TÜRKİYE’DE İLK 500’DE

ÇOSB’DE MEZUNUYET HEYECANI

PTT’DEN EMEKLİLERE YÜZDE 20 İNDİRİM