Sağlık

Sağlık Haberleri

TİCARİ TAKSİLER NASIL ÇALIŞACAK?

TİCARİ TAKSİLER NASIL ÇALIŞACAK?

Tekirdağ Valiliği`nden yapılan açıklamada ticari taksilerin korona virüs tedbirleri kapsamında alacakları tedbirler ve uygulamalarla ilgili İl Pandemi Kurulu ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararlarını açıkladı.

Tekirdağ İl Pandemi Kurulu ve Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Aziz Yıldırım başkanlığında yaptığı toplantıda ticari taksilerle ilgili korona virüs (Covid 19) salgını nedeniyle bir dizi tedbir ve yeni uygulama kararı aldı. Buna göre taksiler haftada bir dezenfekte edilecek ve bu dezenfektanın belgelendirilmesi şartı getirilirken, taksi şoförleri de kişisel hijyen ve yolcuların güvenliği için bir dizi tedbiri uygulamakla sorumlu tutuldu. Aksi halde idari para cezası ve adli işlem uygulanacak.

Dün Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında toplanan İl Pandemi Kurulu ve Umumi Hıfzıssıhha Meclisi ticari taksilerle ilgili korona virüs salgını kapsamında bir dizi karar aldı. Valilik tarafından yapılan basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığının 5823 Sayılı Genelgesi ile toplu ulaşım araçlarında alınması gereken tedbirler belirlendiği ancak, ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı riskler ortaya çıktığı kaydedildi. Bu risklerin giderilmesi amacıyla pandemi sürecinde şu tedbirlerin alındığı belirtildi.

DEZENFEKTAN BELGESİ BULUNACAK

Açıklamada, "Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecektir. Gerektiğinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacaktır. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştirilen kurum, kuruluş veya odalar tarafından gerçekleştirilen işlemin tarihi ve kimin tarafından yapıldığı gösteren belgeyi bulunduracaktır."denilirken ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edeceği ve aracın içinde mutlaka maske kullanacakları vurgulandı.

EN FAZLA ÜÇ MÜŞTERİ OLACAK

Taksilerin üç kişiden fazla müşteri alamayacağı belirtilen açıklamada, "Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulunduracak, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecektir. Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir. Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyeceklerdir."denildi.

HER MÜŞTERİDEN SONRA TEMİZLİK YAPILACAK

Ticari taksilerin her müşteriden sonra dezenfekte edileceği belirtilen açıklamada, "Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacaktır. Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

ÖNCE İDARİ PARA CEZASI...

Yapılan uygulamalara uymayanlara yasal işlem uygulanacağı belirtilen açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi: "Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması için Kaymakamlıklar yönetiminde: Kolluk birimleri, yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyonun yapılması, konunun trafik zabıtası tarafından etkin şekilde denetlenmesi; Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması; İşbu kararlar oy birliği ile alınmıştır."      



Anahtar Kelimeler:

BUGÜN DÜNYA KALP GÜNÜ

OPTİMED ONKOLOJİ BÖLÜMÜ AÇTI

BÜYÜKŞEHİR’DEN KANSERDE ERKEN TANI FARKINDALIĞI

HALK SAĞLIĞI HAFTASI’NDA DOKTOR BAŞKAN SAHADA

PROSTAT KANSERİNİN FARKINDA MISINIZ?