Çerkezköy Özel İrmet Hospital’de Uzman Klinik Psikolog olarak yeni göreve başlayan Kübra Torin ‘Stres Belirtileri ve Başa Çıkma Yolları’ hakkında bilgilendirmede bulundu.
Stres bireyin fizyolojik ve psikolojik olarak dengesinin bozulmasına yönelik gösterdiği bir tepki durumudur.” diyen İrmet Hospital Uzman Klinik Psikolog Kübra Torin, “Bireye yönelik olası bir tehlike tehdidi karşısında kişinin gereğini yapması üzerine vücudun harekete geçmesini hazırlayan bir uyarıcıdır ve bireyi olası bir tehlike anında eyleme geçmeye hazırlamaktadır. Stres genellikle anlık olarak ortaya çıkmaktadır ve strese neden olan tehlike durumu birey için gerçek ya da gerçek olmayan bir korkuya bağlı olabilir. Stres hayatımızda endişe, korku, aşırı uyarılmışlık hali, ruhsal çöküntü, huzursuzluk ve kişilerarası çatışmalar yaratır.”dedi.
STRES NEDEN OLUR?
Stresin neden olduğunu anlatan Uzman Klinik Psikolog Kübra Torin, “Günlük yaşamımızda bizi etkileyen çevresel faktörler, özel hayatımızda ve ilişkilerimizde yaşadığımız sıkıntılar veya problemler, okulda veya iş hayatında yaşadığımız olumsuzluklar stresi ortaya çıkarabilir. Stres uzun dönemde görüldüğünde bireye yorgunluk katıp yıpratabilir hayatında günlük işlevlerini bozabilir ve hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak sağlığımızı olumsuz olarak etkilemektedir.”dedi.
Torin şunları sıraladı: “Stres aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir: İş hayatında yaşanan mobing, çalışma ortamındaki baskılar, iş değiştirme veya işsizlik
Aile ilişkilerindeki problemler, çiftler arasındaki anlaşmazlık, evlilik veya boşanma, Ekonomik problemler, Sağlıkla ilgili problemler, Çevresel faktörler (doğal afet veya travmalar)
Sınav kaygısı, okul veya derslerdeki başarısızlık kaygısı, Şehir değiştirme gibi durumlar strese neden olabilir.
STRES BELİRTİLERİ NELERDİR?
Daha sonra stresin belirtilerini anlatan Dr. Torin, “Kişinin karşılaştığı bir tehlike veya tehdit anında merkezi sinir sistemi yoluyla adrenalin hormonu salgılanır ve vücutta artış gösteren bir uyarılmaya neden olur. Stres tek başına bir emosyon değildir aynı zamanda içinde korku, üzüntü, endişe, öfke ve uyarılma gibi diğer emosyonlar da eşlik etmektedir. Strese yanıt veren kişiler de bedensel, bilişsel ve davranışsal belirtiler görülmektedir. Stres belirtileri her bireyde aynı görülmeyebilir, bireylerin olayları yorumlayıp vermiş olduğu tepki düzeyine ve süresine göre değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler şu şekilde görülebilir:
Kalp atışlarındaki hızlanma, kalp çarpıntısı
Nefes almakta zorluk çekme, boğulacakmış gibi hissetme
Vücudun veya ellerin terlemesi
Titreme, sersemlik veya baş dönmesi
Kasların kasılması, uyuşma, karıncalanma
Yorgunluk veya uyku problemleri
Endişeler, gerginlik, huzursuzluk
Tekrarlayıcı- istemsiz düşünceler
Obsesyonlar
Motor huzursuzluklar
Kaçma- kaçınma davranışları
Güvenlik davranışları
Kompulsiyonlar
Öfke patlamaları, isteksizlik
STRESİN NEDEN OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR NELERDİR?
Stresin neden olacağı hastalıkları anlatan Dr. Kübra Torin, “Stresin altında yatan neden bulunup ortaya çıkarılmadığında ya da tedavi edilmediğinde bireyde çeşitli başka rahatsızlıklara neden olabilir. Bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir, sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkabilir, kronik yorgunluk görülebilir yine bunlara bağlı olarak kalp rahatsızlıkları, tansiyon, obezite, ruhsal bozukluklar, bağımlılık ve şeker hastalığı da strese bağlı olarak ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.”dedi.
STRES İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Torin açıklamalarını şöyle tamamladı: “Stres yönetimi bireyin hayatında strese neden olan durumlar ve yaşadığı zorluklarla daha iyi başa çıkıp, daha sağlıklı ve daha işlevsel bir yaşam sürmesini sağlayan bireye yardımcı olacak baş etme stratejileri olarak tanımlanabilir. Stresle baş etmede, stres anında nefes teknikleri ve gevşeme egzersizleri vücuttaki stres seviyesini azaltıp stresi daha kolay kontrol altına almamızı sağlayabilir. Bunun yanında stresle başa çıkmak için fiziksel egzersiz ve aktivitelere ağırlık verme, sağlıklı beslenme, uyku düzenine dikkat etme, sosyal iletişimi sürdürme, o ana odaklanma, hayattaki her şeyi kontrol edemeyeceğimizi kabullenme, zamanı daha verimli yönetme gibi stresle beş etmede uygulanabilecek yöntemlerin başında gelmektedir. Her bireyin stres anında yaşadığı stres düzeyi, olaylara karşı tepkisi ve bu durumla baş etme yöntemi birbirinden farklı olabilir bu yüzden öncelikle stresin neyden kaynaklandığını keşfetmek ve bireyin baş etme yöntemlerini güçlendirecek müdahalelerde bulunmak gerekir bunun için de stresin belirtilerini anlamak ve bireyin stres anındaki farkındalığını geliştirmek için bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak oldukça önemlidir.”