SERA GAZI EMİSYONLARININ AZALTILMASINA İLİŞKİN TEDBİRLER SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SERA GAZI EMİSYONLARININ AZALTILMASINA İLİŞKİN TEDBİRLER SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığında Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin Tedbirler Sempozyumu Marmaraereğlisi ilçesinde gerçekleştirildi.

İklim değişikliği ile mücadele konusunda ve uluslararası denizcilik tarafında atılması gereken adımların, alınması gereken tedbirlerin konuşulduğu Deniz Taşımacılığından Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin Tedbirler Sempozyumu Marmaraereğlisi ilçesinde gerçekleştirildi.

Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığında  Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına İlişkin Tedbirler Sempozyumu Marmaraereğlisi ilçesinde gerçekleştirildi. Sempozyuma Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol ve Ulusal Deniz Emniyeti Başkan V. Murat Gül katıldı. Sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasın ardından başladı. 

SIFIR KARBON TEKNOLOJİLERİ

Ardından konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan; “Bu sempozyumun sera gazı emisyonunun azaltılmasına yönelik düzenlemeler, uygulamalar, tedbirler, alternatif yakıt, düşük ve sıfır karbon teknolojileri gelişimi ve yeşil deniz yakıtları konusunda mevcut ve gelecekteki gelişmeler hakkında bizlere katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Akabinde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Suat Hayri Aka ve Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Kitack Lim sempozyuma videokonferans yoluyla çevrimiçi katılarak sera gazı emisyonunun azaltılması konusunda düşüncelerini ifade ettiler.

Sonrasında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, “Deniz güvenliği ve temizliğine ilişkin düzenleme ve altyapının geliştirilmesi için Bakanlık olarak tüm proje ve yatırımlarımızda çevre hassasiyeti göz önünde bulundurarak planlamalar yapıyoruz ve hayata geçiriyoruz. Doğanın kendini yenilemesini ve korumasını sağlamayı hedefliyoruz. Yeni nesil yöntem ve araçlarla karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bugün bizi bu sempozyumda bir araya getiren bu anlayışımızın bir tezahürüdür.

Gelecek nesillerin emaneti olan dünyamızı koruyacak bir şekilde çevre zararlarından da en az etkilenecek şekilde uygulamaları hayata geçirmek üzere vazifemizi de hakkıyla yerine getirmek istiyoruz. 

PARİS ANTLAŞMASI ÇERÇEVESİNDE MUTABAKATA VARDIK

Dünya ticaretinin çok büyük bir bölümünün gerçekleştiği deniz yolu taşımacılığında 75 bin gemi ve 2 milyona yakın deniz insanı çalışmaktadır. Her geçen denizcilik sektörü büyüyor malumunuz. Sektörde aynı zamanda stratejik bir konumda. Biz de bu sera gazı salınımlarının azaltılmasına yönelik çalışmalara daha önce Paris Antlaşması çerçevesinde bir mutabakata vardık ve Türkiyemiz taraf oldu. Hedef koyduk. 2053 yılında 0 emisyona ulaşacak şekilde hedefimizi belirledik. Bakanlığımızın diğer ulaştırma alanlarında olduğu gibi denizcilik sektörü kaynaklı sera gazının takibi ve düşürülmesine yönelik faaliyetleri aynı anda yürütüyoruz.” dedi.

Sempozyumda konuşan Vali Yıldırım şunları kaydetti:

DEPREMDEN DOLAYI YARALILARA ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM

 “Üzüntülüyüz saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Akabinde Gaziantep’te 6.6 büyüklüğünde bir başka deprem oldu ve artçılar hala devam ediyor. 10 ilimizi etkiledi deprem. Şu anda bütün arkadaşlarımız depremde yıkıntılar altında kalanları kurtarabilmek, bir kişiyi daha oradan canlı çıkarabilmek için insanüstü bir gayretle mücadele ediyor. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Göçük altında kalanlara da inşallah bir an önce salimen çıkartılırlar diye Rabbimden niyaz ediyorum.

Küresel iklim değişikliği, yağış rejimlerinde değişikliklere, aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetinin artmasına, ekosistemlerin zarar görmesine, su ve gıda kayıplarına ve daha pek sorunlara sebep olmaktadır.

İklim değişikliklerini önlemenin ve bu değişikliklerin, sosyoekonomik sektörler, doğal ekosistemler ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmenin en etkili yolu ise, insan kaynaklı sera gazı salınımlarını azaltmak ve ormanlar gibi karbon tutucu ortamları çoğaltmak ve kuvvetlendirmektir.

DENİZ TAŞIMACILIĞINDA SERA GAZI ÖNEMLİDİR

Dünya üzerinde ticari yüklerin önemli bir kısmı, denizler üzerinden gemilerle taşınmaktadır. Bu sebeple deniz taşımacılığında sera gazı emisyonlarının azaltılması oldukça önemlidir. Karbon salınımının azaltılması, acil ve etkili önlemlerin alınması gerekliliği tüm ülkeler için en önemli çevre politikası gündemi haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti de bu konuda önemli adımlar atmış, birtakım uluslararası antlaşmalara taraf olmuştur. Ülkemizin  “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi” ve 'Yeşil Kalkınma Politikası' doğrultusunda bir takım çalışmalar yürütülmekte. Bugün yapılacak olan sempozyumun ve sonrasında atılacak adımların bu hedef ve politikaya katkıda bulunacağını düşünmekteyim. Sempozyumda bilim insanlarının vereceği değerli bilgiler, deniz taşımacılığı kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda yetkili kişilere rehber olacaktır.

Bu vesileyle, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na şükranlarımı arz ediyor, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan’a, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Suat Hayri Aka’ya, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Kitack Lim’e, emeği geçen diğer yetkililere ve sempozyumda bildirilerini sunarak bizleri bilgilendirecek olan akademisyenlere teşekkürü bir borç biliyorum.” 

Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekildi. Sonrasında devam etmek üzere sempozyuma ara verildi.