MİLLETVEKİLİ ÖZCAN’DAN TBMM'DE ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

MİLLETVEKİLİ ÖZCAN’DAN TBMM

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, TBMM’de düzenlediği basin toplantısıyla orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) düzenlediği basin toplantısında konuşan Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, orman yangınlarına ilişkin bilgiler Verdi. Mestan Özcan, bu yangınlarda tespit ve söndürülmelerine İHA’ların özellikle önemli roller olduğunu söyledi.

TBMM’de konuşan Mestan Özcan, “Kıymetli vatandaşlarım, değerli hemşehrilerim. Basınımızın mümtaz temsilcileri öncelikle sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Her yaz sürecinde ülkemizde yaşanan orman ve anız yangını haberleriyle kahroluyoruz. Sadece ormanlarımızı değil, ülkemizin akciğerlerini yakan bu felaketlere baktığımızda insan faktörünün etkisini görüyoruz. Hain terör örgütünün de orman yangınlarını bir terör yöntemi olarak kullandığını çok iyi biliyoruz. Orman yangınlarıyla etkin mücadele konusunda önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Bakınız, terörle mücadelede destan yazan insansız hava araçlarını 'yeşil vatanın' savunmasında da etkin olarak kullanmaya başladığımızın müjdesini vermek istiyorum.”dedi.

YANGINLARIN ERKEN TESPIT EDILMESI VE SÖNDÜRÜLMESINDE KULLANILIYOR

Sözlerini İHA’larla sürdüren Mestan Özcan, “Sizler de çok iyi biliyorsunuz, ülkemizde yapay zeka tabanlı sistemler başta olmak üzere pek çok teknolojik imkan da gücümüze güç katmaktadır. Özellikle Orman Genel Müdürlüğü ile BAYKAR arasında yapılan işbirliğiyle 2020'den bu yana Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar, yangınların erken tespit edilmesi ve söndürülmesinde kullanılıyor. Türkiye, Avrupa'da orman yangınlarına müdahalede yüksek teknolojiye sahip İHA kullanan ilk ülkedir. Yerli ve milli olanaklarla üretilen İHA'lar, parlama etkin müdahale için, gözetleme yapmanın yanında, büyümenin başlangıcı ve ilerleyen aşamalarda elde edilen ayrıntıların, teknolojik altyapıyla değerlendirilmesiyle, alevlere erken ve etkin müdahale sağlanmasına da, büyük katkı sağlıyor. Türkiye'de geçen yıl 15 Kasım'a kadar 2 bin 540 orman, 3 bin 78 de kırsal alanda maalesef yangın meydana geldi.  İHA'ların görev yaptığı 1 Haziran-15 Kasım 2023 döneminde 1307 orman patlamasının 546'sı, 1955 gezi alan patlamasının ise 1530'u İHA'lar tarafından tespit edildi. Böylece toplam 2 bin 76 patlama tespitinde İHA'lardan yararlanılmış oldu. İHA'ların bünyesinde yüksek teknoloji kullanımıyla arıza onarım süresi 45 dakikadan 11 dakikaya düşerken bu süreyi daha da kısaltmayı hedefliyoruz.”dedi.

14 İHA GÖREV BAŞINDA

Basın toplantısında bilgiler veren Mestan Özcan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu yıl da orman yangınlarına müdahalede 14 İHA şu anda görev başında. Değerli Hemşehrilerim İHA'larımızın dışında Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi de (OYEUS), orman patlamalarının erken tespitine katkı sağlıyor. Geliştirilen yazılım, gözetleme kulelerinin bulunduğu yerden 15 kilometrelik orman görüntülerini analiz ederek bir dumanı 15 ila 25 saniye arasında tespit edip alarm veriyor.

YANGIN RİSKİNİ TESPİT ETMEKTE

Yangın Risk Yönetimi Projesi ile orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için yapay zeka destekli dinamik genişletilebilir risk özellikleri bulunmaktadır. Bu yetenek, çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak yapay zeka modelleri geliştirilerek, meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topografya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş hastalık haritası gibi verileri 400'den fazla değişken ile yangın riskini tespit etmektedir.

TRAKYA’DA ANIZ YAKMA OLAYLARIYLA KARŞILAŞILMAKTADIR

Orman yangınlarının yanında özellikle bizim Trakya Bölgemizde; hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Bu olay kasıtlı olduğu gibi kusurlu basit hatalardan da kaynaklanabilmektedir. Vatandaşlarımıza buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum.

ORMAN YANGINLARININ ZARARLARI

Özellikle izmarit, cam şişe gibi faktörler büyük felaketlere yol açtığından bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarını istirham ediyorum. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazılarını buradan sizlerle paylaşmak istiyorum: Orman yangınları,  Hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, Toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddelerin yanarak yok olması, Verimli tarım topraklarımızın zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmesi, Su ve rüzgâr erozyonunu arttırarak toprağın en değerli üst katmanının yok olması. Doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıkların çoğalması gibi sonuçlar sıralanabilir. Ama en önemlisi orman ve anız yangınlarında yanarak kül olan hayvanların görüntüleri insanlıktan ufakta olsa nasibini almış herkesin vicdanını yaralıyor.

BÜTÜN ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZE SELAM VE SAYGILARIMI İLETİYORUM

Değerli hemşehrilerim, Basit önlemlerle bu felaketlerden kurtulabilme şansımız var aslında. Bu topraklar, bu ormanlar bizlere dedelerimizden miras değil torunlarımızın emaneti anlayışıyla buradan her bir hemşehrimi milli servetimizin korunması, bir yıllık emeğin zayi olmaması adına tekraren, hassaten daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Orman ve Anız yangınları ile mücadelede üstün gayret gösteren; Başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı olmak üzere gece gündüz demeden yangınlara karşı cansiperane mücadele eden bütün kahramanlarımıza teşekkür ediyorum. Bütün çiftçi kardeşlerime ve hemşerilerime Yüce meclisten saygılarımı ve selamlarımı iletiyorum. Bu toplantımıza katılım sağlayan bütün basın mensubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”