Tarih: 28.07.2024 14:55

MİLLETVEKİLİ CEM AVŞAR DEPREM BÖLGESİNDE DENETİM OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinde inşaat faaliyeti devam eden 2 bin şantiyenin denetim hususuna dikkat çekti.

Hatay Samandağ’ında yapımı süren konutların hatalı şekilde yapıldığı, çürük ve depreme dayanıksız olduğu iddialarına değinen Avşar, ikinci bir felaketin yaşanmaması için yapıların bilim ve tekniğe uygun bir denetime tabi tutulması gerektiğini belirtti ve verdiği yazılı soru önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Kurum’a şantiyelerde planlı denetimler yapılıp yapılmadığını, şayet yapılıyorsa deprem bölgesinde kaç denetim ekibi bulunduğunu ve başka kusurlu ve imalat hatasına sahip konut tespiti yapılıp yapılmadığı sordu.

Avşar, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilimizde yıkım yaşandığını, 14 milyon insanımızın etkilendiğini, resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 104 milyar dolar civarında zarar meydana geldiğini ve 850 bin konut, işyeri, ahır ve müştemilat gibi yapıların hasar gördüğünü söyledi.

“RESMÎ AÇIKLAMALARA GÖRE DEPREM BÖLGESİNDE 2 BİNE YAKIN ŞANTİYE BULUNMAKTADIR.”

 “Üzerinden geçen 17 aylık sürede resmî açıklamalara göre 76 bin konutun yapıldığı, yıl sonuna kadar en az 200 bin konutun teslim edileceği ve 2025 yılı sonuna kadar da tüm deprem bölgesinde konut yapımının tamamlanacağı ifade edilmektedir.”, diyen Avşar; “Bu kapsamda deprem bölgesinde 2 bine yakın şantiyede 153 bin işçinin çalıştığı belirtilmiştir.”, şeklinde konuştu.

“BİZ BİR DAHA SESİMİZİ DUYAN VAR MI DİYE BAĞIRMAK İSTEMİYORUZ.”

Avşar, geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basına yansıyan ve kamuoyunda çokça tartışılan Hatay Samandağ’da yapımı süren TOKİ (Toplu konut İdaresi) konutlarının hatalı şekilde yapıldığı, çürük ve depreme dayanıksız olduğu iddiaları gündeme geldiğini ve 6 Şubat felaketini yaşayan bölge halkı, çürük konutlara karşı eylem yapıp ‘Biz bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz’., dediğini ifade etti.

HATAYI KABUL EDEN TOKİ; “YÜKLENİCİ FİRMA HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI.”

Avşar; “Bu durum üzerine TOKİ tarafından yapılan açıklamada hatanın tespit edildiği, yüklenici firma hakkında işlem başlatıldığı ve konutlardaki eksikliklerin giderildiği ileri sürüldü.

TOKİ web sitesi üzerinde ‘hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler ve reçete oranları hakkında da gerekli önlemler alınmıştır. Yine söz konusu hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir firma hakkında tahkikat başlatılmıştır.’, şeklinde açıklamada bulunmuştur.”, dedi ve konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Kurum’a sorularını yönetti.

“2 BİN ŞANTİYEDE PLANLI DENETİMLER YAPILMAKTA MIDIR?”

Avşar; “Resmî açıklamalara göre yapım süreci devam eden 2 bin şantiye de planlı denetimler yapılmakta mıdır? Söz konusu denetimler TOKİ Başkanlığının ilgili teknik personeli tarafından mı, yoksa özel denetim firmaları marifetiyle mi yapılmaktadır? Şayet denetimler, özel denetim firmaları tarafından yapılıyorsa bu firmalar nasıl belirlenmekte ve iş süreçlerinin kontrolü nasıl sağlanmaktadır?”, şeklinde sorular sordu.

“DEPREM BÖLGESİNDE KAÇ DENETİM EKİBİ BULUNMAKTADIR?” 

Bakan Kurum’a, “Deprem bölgesinde kaç denetim ekibi bulunmaktadır?”, diye soru yönelten Avşar; “Bu ekipler yeterli teknik personele, araç-gereç ve ekipmana sahip midir? Söz konusu ekiplerin çalışma prosedürü nedir? Denetim aralığı nedir? Denetim raporları hazırlanmakta mıdır? Konutların sağlamlığı ve güvenilirliği açısından kamuoyunu rahatlatmak üzere bu raporları halkın erişimine açmayı düşünüyor musunuz?”, ifadelerini kullandı.

“BAŞKA KUSURLU VE İMALAT HATASINA SAHİP KONUT TESPİTİ YAPILMIŞ MIDIR?”

Avşar; “Söz konusu olayda yaşandığı gibi tarafınızca başka fen ve sanat kurallarına uygun olmayan kusurlu üretilmiş ve imalat hatası olan konut tespiti yapılmış mıdır? Bu hususta gerekli cezai ve idari yaptırımlar uygulanmış mıdır?”, dedi.

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —