MİLLETVEKİLİ AYGUN, HARF DEVRİMİNİN 96. YILINI KUTLADI

MİLLETVEKİLİ AYGUN, HARF DEVRİMİNİN 96. YILINI KUTLADI

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun harf inkılabının 96’ıncı yıldönümünü kutlayan bir mesaj yayımladı.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Cumhuriyet döneminin en önemli devrimlerinden biri olan Harf Devrimi; Türkiye’deki yenileşme ve aydınlanma döneminin başlamasında büyük rol üstlenmiştir.”dedi. 

Harf devriminin yıldönümünde bir mesaj yayımlayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, şunları kaydetti:

“Büyük Önder Atatürk’ün 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ’a yaptığı ziyaret, Latin Alfabesine geçiş olarak özetleyeceğimiz Harf İnkılabının halka tanıtımı amacıyla yapılan çok tarihi ve önemli bir gezidir. Cumhuriyet döneminin en önemli devrimlerinden biri olan Harf Devrimi; Türkiye’deki yenileşme ve aydınlanma döneminin başlamasında büyük rol üstlenmiştir. 

9 AĞUSTOS 1928’DE GALA TAKDİM EDİLDİ

TBMM’nin; 8 Mayıs 1928 tarihinde resmi daire ve kuruluşlarda uluslararası rakamların kullanılmasını zorunlu kılan yasayı yürürlüğe sokmasının ardından hızla Harf Devrimi sürecine geçilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Alfabe Komisyonu’na yaptırdığı çalışmaların ardından yeni alfabe; 9 Ağustos 1928 tarihinde partim CHP tarafından Gülhane’de düzenlenen gala ile takdim edilmiş, daha sonra halka tanıtılmak üzere il gezileri programlanmıştır. 

HARF DEVRİMİ’NİN UYGULANIŞININ 96. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN. 

Atatürk’ün jet hızla devreye soktuğu 29 harften oluşan Türk abecesi, üç ay gibi bir süre yürüyen tanıtım çalışmalarının ardından 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasa ile kabul edilmiştir. Bu çerçevede Atatürk’ün yaptığı Tekirdağ ziyareti önemlidir. Nitekim Atatürk, Harf Devrimi’nin neden yapıldığını bizzat şu sözlerle özetlemiştir:

‘Bugün yapmak zorunda bulunduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek... Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya, bütün yurttaşlara öğretiniz... Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun yüzde onu ancak okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek.’

Türk halkının okuma yazma seferberliğine geçmesini sağlayan Harf Devrimi’nin uygulanışının 96. Yıldönümü kutlu olsun. 



CANDAN BAŞKAN'DAN EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI AZBAY’DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTEĞİ

KOCAELİ MİLLETVEKİLİ YILMAZ’DAN ÇERKEZKÖY’E ZİYARET

MİLLETVEKİLİ AVŞAR ORMAN BAKANI’NA ORMANLARIN KÜÇÜLMESİNİ SORDU

ÜN: TARIMDA SON 27 SENENİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ