MİLLETVEKİLİ AVŞAR OKULLARDAKİ KAYIT ÜCRETİNİ SORDU

MİLLETVEKİLİ AVŞAR OKULLARDAKİ KAYIT ÜCRETİNİ SORDU

Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e okullarda kayıt parası alınıp alınmadığını sordu.

Anayasa, yasalar ve ilgili yönetmelik hükümleri gereği eğitimin devlet okullarında parasız olduğuna dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Okullarda kayıt ücreti alınıyor mu? Sınıf tarifesi var mı?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle okullarda kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında para toplanmasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Avşar, önergede anayasa, yasalar ve ilgili yönetmelik hükümleri gereği eğitimin devlet okullarında parasız olduğunu vurgulayarak okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınıp alınmadığını, şayet okullar kendi ihtiyaçlarının temini noktasında yetersiz kalıyorsa ek kaynak oluşturmak için bir çalışmanın bulunup bulunmadığını ve bazı okul yönetimlerinin aynı okuldaki bazı şubeleri başarı durumuna göre ayırarak ücretlendirdiği ve işin ticarete varan bir noktaya getirdiği iddiaları sordu.

‘Anayasa madde 42- İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.’

Eğitimin anayasal bir hak olduğu ve devlet okullarında parasız verildiği ilgili kanun ve yönetmeliklerine dayanarak açıklayan Avşar, Anayasa madde 42 – ‘İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.’, şeklinde olduğunu ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu madde 2 – ‘İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır.’, hükmü içerdiğini ifade etti.         

‘Okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.’

Avşar; “Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğin 15. maddesinin 2. fıkrasına göre ise; okul aile birliği, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.”, dedi. 

Bakan Tekin; ‘bir talepte bulunma hakları yok arkadaşlarımızın.’

Ayrıca sosyal devlet ilkesinin gereği olarak devlet öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini ve çağdaş standartlarda eğitim alma hakkını sunmak zorunda olduğunu söyleyen Avşar; “Bununla birlikte Bakan Tekin, ‘okul bazlı olarak gönderdiğimiz bütçe, okullarımızın ihtiyaçlarını belki asgari düzeyde karşılıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Okullarımızda kayıt ücreti, bağış, bunların hiçbirisi yok. Böyle bir talepte bulunma hakları yok arkadaşlarımızın.’, şeklinde beyanlarda bulundular.”, ifadelerine yer verdi.

‘Bazı okullarda sınıfların başarı durumlarına göre ayrıldığı ve ücretlendirildiği iddiaları araştırıldı mı?’

Avşar, buna rağmen okullarda özellikle kayıt dönemlerinde kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında çeşitli paraların toplandığı kamuoyunda çokça tartışıldığı ve halk arasında da şikâyet konusu olduğunu dile getiren Avşar; “Hatta bazı okullarda sınıfların başarı durumlarına göre ayrıldığı ve ücretlendirildiği dahi iddia edilmektedir.”, dedi.

‘Okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir para alınmakta mıdır?’

Avşar; İlgili kanun ve yönetmeliklerde, eğitimin devlet okullarında parasız olduğu, okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınmasının yasal olmadığı açıkça ifade edildiği halde bu hususta tarafınıza ulaşan talepler ve şikâyetler var mıdır? Buna karşı başlatılan bir inceleme veya soruşturma bulunmakta mıdır?”, sorularını yöneltti.

‘Okullar kendi ihtiyaçlarının temini noktasında yetersiz kalıyorsa ek kaynak oluşturmak için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?’

“Şayet iddia edildiği üzere okul idareleri tarafından yapılan bu talep; okulların temizlik, tadilat, proje desteği ve çeşitli araç gereç temini noktasında yetersiz kalınmasından kaynaklanıyorsa bu hususta ihtiyaçları tespit etmek ve ek kaynak oluşturmak gibi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”, şeklinde konuştu.

’Bazı okul yönetimlerinin aynı okuldaki bazı şubeleri başarı durumuna göre ayırarak ücretlendirdiği ve işin ticarete varan bir noktaya getirdiği iddiaları doğru mudur?’

Kimi iddia ve şikâyetlere konu olduğu üzere bazı okul yönetimlerinin aynı okuldaki sınıfları başarı durumuna göre ayırarak ücretlendirdiği ve işi ticarete varan bir noktaya getirdiği ifade edildiğini söyleyen Avşar; “Bu hususta tarafınızca tespit edilen bir vaka mevcuttur mudur? Konu hakkında bir yaptırım kararınız bulunmakta mıdır?”, dedi.



CANDAN BAŞKAN'DAN EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI AZBAY’DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTEĞİ

KOCAELİ MİLLETVEKİLİ YILMAZ’DAN ÇERKEZKÖY’E ZİYARET

MİLLETVEKİLİ AVŞAR ORMAN BAKANI’NA ORMANLARIN KÜÇÜLMESİNİ SORDU

ÜN: TARIMDA SON 27 SENENİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ