MİLLETVEKİLİ AVŞAR MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NA OKULLARI SORDU

MİLLETVEKİLİ AVŞAR MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NA OKULLARI SORDU

Yeni eğitim ve öğretim yılına başlamaya az bir zaman kalırken, Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e bir dizi soru sordu.

Bu dönem 20 milyon öğrenci ile 1 milyona aşkın öğretmenin ders başı yapılacağına dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Okullar hazır mı?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle eğitim sorunları ve okulların eğitime hazırlık durumlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

9 Eylül itibariyle 2024-2025 eğitim öğretim yılı, yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyona aşkın öğretmenle başlayacağını belirten Avşar, verdiği önergede; sınıfların ortalama öğrenci sayısını ve bölgesel dağılımını, birleştirilmiş sınıf uygulamasını, bir öğün yemek veya beslenme desteğini, okula devam etmeyen öğrencileri ve bunun için bir çalışmanın varlığını, 3-6 yaş grubunda kaç çocuğun eğitim alamadığını, eğitim bilimleri formasyonuna sahip öğretmenlerin ataması yerine formasyona sahip olmayan ücretli öğretmenlerin tercih edilmesini, yeni öğretmen atamasının yapılıp yapılmayacağını, Tekirdağ başta olmak üzere okulların depreme karşı hazırlık durumu ile özel okullarda çalışan öğretmenlerin çalışma koşulları vb. konuya ilişkin Bakan Tekin’e bir takım sorular sordu.

 ‘İLGİ, İSTİDAT VE KABİLİYETLERİNİ GELİŞTİREREK…. HAYATA HAZIRLAMAK VE ONLARIN, KENDİLERİNİ MUTLU KILACAK VE TOPLUMUN MUTLULUĞUNA KATKIDA BULUNACAK BİR MESLEK SAHİBİ OLMALARINI SAĞLAMAK….’

Milli Eğitim Temel Kanununa değinen Avşar, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 2 inci maddesinin 3 üncü fıkrası ve devamında “İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.”, şeklinde ifadelere yer verildiğini belirtti.

‘BİR MİLLETİN HAKİKİ KURTULUŞU MİLLİ EĞİTİM İŞLERİNDE MUZAFFER OLMAKLA OLUR.’

 Avşar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur.”, şeklindeki sözleriyle eğitim politikalarının önemini vurguladığını ifade etti.

‘EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEKİ HER OLUMLU GELİŞME BİR MİLLETİN VARLIĞININ DEVAMLILIĞI, KALKINMASI, GÜÇLENMESİ VE MÜREFFEH YARINLARA ULAŞMASINDA HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR.’

Avşar, Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının 2024-2028 Stratejik Plan geçen ifadeler yer verdi; “Bireylerin yaşadığı topluma uyum sağlaması, kişilik kazanması, iyi bir insan ve vatandaş olması ancak nitelikli bir eğitim vasıtasıyla gerçekleşir. Eğitim ve öğretimdeki her olumlu gelişme bir milletin varlığının devamlılığı, kalkınması, güçlenmesi ve müreffeh yarınlara ulaşmasında hayati öneme sahiptir. Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitimin yarınlar üzerindeki bu güçlü tesirinin idrakiyle medeniyet tasavvurumuzu toplumsal eğitim seferberliği ile şekillendirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürme kararlılığındayız.” 

‘MİLLİ POLİTİKALARA EN AZ ÇAĞDAŞLARIN SAHİP OLDUĞU FİZİKİ VE TEKNOLOJİK ALTYAPI, ARAÇ-GEREÇ VE FIRSAT EŞİTLİĞİ İLE NİTELİKLİ VE DONANIMLI BİR EĞİTİM VE YÖNETİM KADROSUYLA ULAŞILIR.’

Avşar; “Bu milli politika, hedef ve amaçlara iki temel unsurun varlığıyla ulaşılabilir.  Birincisi en az çağdaşların sahip olduğu fiziki ve teknolojik altyapı, araç-gereç ve fırsat eşitliğidir. İkincisi ise nitelikli ve donanımlı bir eğitim ve yönetim kadrosudur.”, şeklinde konuştu. 

Bu bakış açısıyla ülkemizde 9 Eylül Pazartesi günü, 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyona aşkın öğretmenle başlayacağını belirten Avşar; ”Bununla birlikte ilgili yönetmelik gereği Milli Eğitim Bakanlığı denetimine tabi özel okullarda da eğitim öğretim dönemi başlayacaktır. Bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerimizin kamuoyunda sık sık tartışılan ve tarafıma da ulaşan birçok talep ve şikâyeti bulunmaktadır.”, dedi ve Bakan Tekin’e sorularını sıraladı.

 ‘SINIFLAR ORTALAMA KAÇ ÖĞRENCİDEN OLUŞMAKTADIR VE BÖLGESEL DAĞILIMI NASILDIR?’

Ülkemiz genelinde sınıf ortalamasının yüksek olduğunu söyleyen Avşar, Bakan’a sınıfların ortalama kaç öğrenciden oluştuğunu, bu ortalamanın bölge ve il bazında dağılımının nasıl olduğunu, bu sayının üstünde kalan yerleri nitelikli eğitim ve fırsat eşitliği açısından değerlendirilmesi gerekliliğini ve bu sorunu gidermek için bir çalışmanın bulunup bulunmadığını sordu.

‘HALA BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA EĞİTİME DEVAM EDİLEN OKULLARIMIZ VAR MIDIR?’

Avşar; “Birleştirilmiş sınıflarda eğitime devam edilen okullarımız var mıdır? Şayet varsa kaç tanedir, hangi illerimizde bulunmaktadır? Bu şekilde eğitime devam edilmesinin gerekçesi nedir? Bu hususta iyileştirmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?”, dedi.

‘OKULLARDA BİR ÖĞÜN YEMEK VEYA BESLENME DESTEĞİ VERMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?’

Aynı zamanda seçim vaadi olarak söylenen ve üzerinden geçen onca zamana rağmen bir çalışma yapılmayan bir öğün yemek meselesine değinen Avşar; “Günümüz ekonomik şartları göz önüne alınarak özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik bir öğün yemek veya beslenme desteği vermeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir hazırlığınız var mıdır?”, şeklinde sorular sordu.

‘OKULA DEVAM ETMEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?’

Avşar, çeşitli sebeplerle okula devam etmeyen öğrencilerin durumuna değindi. Avşar, önergede; “Ülkemiz genelinde okula devam etmeyen kaç çocuk bulunmaktadır? Bu çocukların zorunlu eğitime devam etmeme sebepleri nelerdir? Bakanlığınız nezdinde bu çocukların eğitime katılmalarını sağlanması ve söz konusu engellerin bertaraf edilmesi hususunda bir çalışması bulunmakta mıdır?”, şeklinde ifadeler kullandı. 

‘3-6 YAŞ GRUBUNDA KAÇ ÇOCUK EĞİTİM ALMAMAKTADIR?’

Eğitimcilerin okul öncesi eğitimin önemi ve gerekliliği üzerinde sürekli durduğunu belirten Avşar; “Ülkemizde 3-6 yaş grubunda olan ve okul öncesi eğitime katılması gereken kaç çocuk bulunmaktadır? Bu çocukların yüzde kaçı okul öncesi eğitime katılmamaktadır? Söz konusu eğitime katılamayan çocuklar için yeni dönemde bir hazırlığınız var mıdır?”, dedi.

‘EĞİTİM BİLİMLERİ FORMASYONUNA SAHİP ÖĞRETMENLERİN ATAMASI YERİNE NEDEN FORMASYONA SAHİP OLMAYAN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER TERCİH EDİLMEKTEDİR?’

Avşar, öğretmen kadrosunda eğitim bilimleri formasyonu almamış (eğitim fakültesi mezunu olmayan veya formasyon belgesi almayan ve ücretli öğretmen olarak çalıştırılan) kaç öğretmen bulunduğunu, ihtiyacı karşılayacak yeterli eğitim fakültesi mezunu olduğu halde bu ücretli öğretmenlerin neden tercih edildiğini, ayrıca söz konusu ücretli öğretmenlerin bu eksikliğini gidermek için Bakanlık tarafından düzenlenen bir programın bulunup bulunmadığını sordu.

‘YENİ DÖNEMDE ÖĞRETMEN ATAMASI YAPMAYI PLANLIYOR MUSUNUZ?’

“Ülkemiz genelinde hangi branşta, ne kadar öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır?”, diyen Avşar; “Bu açığı kapatmak ve nitelikli bir eğitim sunmak amacıyla bu ihtiyaç doğrultusunda yeni öğretmen ataması yapmayı planlıyor musunuz? Bu hususta bir çalışmanız var mıdır?”, şeklinde konuştu.

‘SEÇİM BÖLGEM TEKİRDAĞ BAŞTA OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZ GENELİNDE OKULLAR DEPREME KARŞI HAZIR MI?’

Bir deprem kuşağında bulunduğumuz gerçeğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Avşar, devamında; “İstanbul ve Tekirdağ başta olmak üzere, birinci derece deprem bölgelerindeki tüm okullarda depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Şayet yapıldıysa ülke genelinde kaç okul depreme dayanıklı değildir? Gerekli güçlendirmenin yapılması veya yeniden inşa edilmesi noktasında bir çalışmanız var mıdır?”, gibi sorulara yer verdi.

‘KAÇ ÖĞRENCİ KONTEYNERLERDE/ÇADIRLARDA EĞİTİM ALMAYA DEVAM EDECEKTİR?’

Depremin yıkıcılığı ve yapılarda bıraktığı hasarın büyüklüğüne işaret eden Avşar; “Deprem bölgesinde yeni dönemde kaç öğrenci konteynerlerde/çadırlarda eğitim almaya devam edecektir? Bölgede ne kadar okul hasar görmüş, bunun ne kadarı güçlendirilmiş veya yenisi yapılmıştır?”, dedi.

‘DEPREM BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERE YÖNELİK TEŞVİK ANLAMINDA BİR PLANINIZ VAR MIDIR?’

Avşar, deprem bölgesinde çok zor şartlar altında görev yapıldığını, başta öğretmenler olmak üzere tüm kamu görevlilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Avşar, bu hususta deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlere barınma (öğretmen konutu, kira desteği, misafirhane vb.) noktasında bir destek paketinin bulunup bulunmadığını ve teşvik anlamında bir planın varlığını sordu.



İSTANBUL-EDİRNE OTOYOLU’NDA YANGIN

SILA BEBEĞİN ANNESİNİN UYUŞTURUCUDAN CEZAEVİNDE YATTIĞI ORTAYA ÇIKTI

MEVLİD KANDİL ÖZEL PROGRAMI DÜZENLENDİ

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ ŞEHİTLERİ ANILDI

ÇERKEZKÖY’DE 4 DERSLİKLİ ANAOKULU YAPTIRILACAK