MİLLETVEKİLİ AVŞAR: MARMARA DEPREMİ KAPIDA, HAZIRLIKLAR NEREDE?

MİLLETVEKİLİ AVŞAR: MARMARA DEPREMİ KAPIDA, HAZIRLIKLAR NEREDE?

Gün aşırı 4-5 büyüklüğünde depremin meydan geldiğini söyleyen DEVA Partili Avşar; “Marmara depremi kapıda, hazırlıklar nerede?”

Gün aşırı 4-5 büyüklüğünde depremin meydan geldiğini söyleyen DEVA Partili Avşar; “Marmara depremi kapıda, hazırlıklar nerede?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem AVŞAR verdiği yazılı soru önergesinde ülkenin deprem gerçeğini hatırlatarak hükümetin kapıda bekleyen büyük Marmara depremi başta olmak üzere depreme karşı yaptığı hazırlıkları Bakan Kurum’a sordu.

Avşar, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Sayın Cumhurbaşkanın Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesini açıklandığını ve bu projeyle rezerv alanlarda 400 bin konutun, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceğinin söylediğini belirtti ve bu çalışmaların akıbetini sordu.

“ÜLKEMİZ HER 10-15 YILDA BİR BÜYÜK DEPREMLERLE KARŞI KARŞIYA KALMAKTADIR.”

Ülkenin deprem gerçeğini hatırlatan Avşar; “Ülkemiz üzerinde konumlandığı Anadolu ve Trakya topraklarından Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 ana fay hattı geçmekte ve bu fay hatları ülkemize her an tehdit oluşturmaktadır.  Bu durum neredeyse her 10-15 yılda bir büyük depremlerle kendini göstermektedir.”, şeklinde konuştu.

“MARMARA BÖLGESİNDE GÜN AŞIRI 4-5 BÜYÜKLÜĞÜNDE MEYDANA GELEN DEPREMLER BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİ HER DEFASINDA TEKRAR TEKRAR HATIRLATIYOR.”

Avşar, en son 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilimizde büyük bir yıkımın yaşandığını ve milyonlarca insanımızın etkilendiğini, resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşın da hayatını kaybettiğini, öncesinde 99 depremi, İzmir depremi, Elâzığ depremi, Van depremi gibi depremler başta olmak üzere birçok irili ufaklı depremin yaşandığını söyledi. Avşar; “Bütün bu büyük ve acı depremlerin hala yaraları sarılmaya çalışılırken, bugün Marmara Bölgesinde gün aşırı 4-5 şiddetinde depremler yaşıyoruz. Bu durum tüm deprem bilimcilerinin hem fikir olduğu ve yakın bir zamanda meydana gelmesi beklenilen büyük Marmara depremi gerçeğini her defasında tekrar tekrar hatırlatmaktadır.”, dedi.

“İSTANBUL’DA KENDİLİĞİNDEN YIKILABİLECEK DURUMDA OLAN VE BİNLERLE İFADE EDİLEN BİNANIN BULUNDUĞU SÖYLENMEKTEDİR.”

“Bu noktada Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli konut bulunmakta ve bir an önce bunların yenilenmesi gerekmektedir.”, diyen Avşar; “Bunun yanında son birkaç ayda İstanbul’da birçok binanın kendiliğinden yıkıldığı görülmüş ve bu durumda olan binlerle ifade edilen binanın bulunduğu da açıklanmıştır.”, dedi.

“İSTANBUL DEPREMİ EKONOMİK YIKIMA SEBEP OLACAKTIR.”

Avşar, ayrıca böyle bir depremin meydana gelmesi durumunda ülkenin ağır bir ekonomik yıkıma uğrayacağı ve 30 milyona yakın insanın doğrudan etkileneceği bir gerçek olduğunu belirtti.

İktidarın hazırlık çalışmalarına değinen Avşar; “Hazırlık çalışmaları kapsamında, kamuoyunda rezerv alan yasası olarak bilinen kanun değişiklikleri yapılmış, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuş ve sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşüleceği ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceği açıklanmıştı.”, şeklinde konuştu ve Bakana Kurum’a sorularını yönetti. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞININ KURULMASINDAN BU YANA ÜZERİNDEN GEÇEN YAKLAŞIK 10 AYLIK SÜREÇTE HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILMIŞTIR?”

“Depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasından bu yana üzerinden geçen yaklaşık 10 aylık süreçte hangi çalışmalar yapılmıştır?”, şeklinde konuşan Avşar; “Dönüşüm yol haritası oluşturulmuş mudur? Bu süreçte deprem bölgesi hariç 1. derece deprem kuşağında olan iller başta olmak üzere depreme karşı tedbirler anlamında ne tür çalışmalar yapılmıştır? Ne kadar konut dönüşüme alınmıştır?”, diye sorular yönetti.

“YÜZYILIN DÖNÜŞÜMÜ İSTANBUL PROJESİYLE VAAT EDİLENLER HANGİ AŞAMADADIR? KAMUOYUNU BİLGİLENDİRECEK MİSİNİZ?”

Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesini soran Avşar; “İstanbul depremi hazırlık çalışmaları kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyurulan Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle vaat edilen; rezerv alanlarda 400 bin konut, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konut ve 100 bin sosyal konutun inşa işlemlerine başlanmış mıdır? Çalışmalar hangi aşamadadır? Projenin tamamlanma ve hak sahiplerine teslim takvimi belirlenmiş midir? Bu konuda kamuoyuna bilgilendirecek misiniz?”, dedi.

“Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün her an olması beklenilen İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mıdır?” 

Belediyelerle iş birliğinin önemine değinen Avşar; “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün her an olması beklenilen İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mıdır? Bu plan kapsamında ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 

BELEDİYELERLE GEREKLİ KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI YAPILMAKTA MIDIR?

Avşar; “Belediyeler başta olmak üzere, ilgili STK’lar ve bilim adamlarıyla eş güdüm halinde çalışmak bakımından ortak bir hareket programı oluşturulmuş mudur? Gerekli koordinasyon çalışmaları yapılmakta mıdır?, şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA KENDİLİĞİNDE YIKILACAK DURUMDA OLAN KAÇ BİNA BULUNMAKTADIR. BUNA KARŞIN ACİL ÖNLEM BAĞLAMINDA NELER YAPILMIŞTIR?

Avşar; “Bakanlık verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli binanın kaçı kendiliğinden yıkılabilecek durumdadır? Bu durum göz önünde bulundurularak gerekli tespitler ve önceliklendirmeler yapılmış mıdır? Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?”, ifadelerine yer verdi.