MİLLETVEKİLİ AVŞAR BU KEZ ENGELLİLERİ SORDU

MİLLETVEKİLİ AVŞAR BU KEZ ENGELLİLERİ SORDU

DEVA Partili Avşar; “Deprem bölgesinde engelli vatandaşlarımız sorunlarıyla baş başa bırakıldı.”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesinde sosyal ve psikolojik durumlarla ilgili yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Avşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından cevaplanması istemiyle deprem bölgesinde sosyal ve psikolojik durumlarla ilgili yaşanan sorunlara ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

Avşar önergede; TBB tarafından hazırlanan deprem raporuna atıfta bulunarak aile bütünlüğünün korunması, aile içi iletişimin güçlendirilmesi ve deprem fobisinin yıkılması; geçici barınma alanlarında şehre yönelik aidiyet duygusu geliştirecek, toplumsal dayanışma ve iyileştirmeyi sağlayacak bir çalışmanın olup olmadığı; uyuşturucu kullanımıyla zarar gören sosyal yapı ve aile güvenliği;  dezavantajlı gruplar ve engelli bireylerin gündelik ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşması ile sosyal, fiziksel ve psikolojik engelleri ortadan kaldırma gibi deprem bölgesinde yaşanan bir takım eksiklik ve sorunu Bakan Özdemir Göktaş’a sordu.

‘6 Şubat depremlerinden 11 il etkilenmiş ve resmi rakamlara göre 50.783 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.’

Avşar, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde büyük yıkımlara yol açtığını, resmi rakamlara göre 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini, 107.204 kişinin yaralanmasına neden olduğunu, toplamda 11 il ve 14 milyondan fazla vatandaşın doğrudan etkilendiğini ve büyük hasarlara yol açtığını belirtti.

‘En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşandı.’

Avşar; “En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşanmış olup, bu iller yapı hasarlarının en yoğun görüldüğü bölgeler olarak öne çıkmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kontrolünde yapılan hasar tespit çalışmaları, 700 bin civarında hane halkının çeşitli düzeylerde hasar alan yapılardan etkilendiğini göstermektedir.”, şeklinde ifadelere yer verdi.

‘TBB tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuş ve bir rapor hazırlanmıştır.’

 “Bu kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuştur.”, diyen Avşar; “Komisyon depremden en çok etkilenen yerler olan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini ele almış ve bu şehirlere 2024 Ağustos ayı içinde saha ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Saha ziyaretleri sırasında bu illerdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilmiş, bölgede etkin çalışan sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve meslek odaları ile çalıştaylar düzenlenmiştir. Konteyner kent alanları incelenmiş ve bölge halkıyla birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşme, inceleme ve çalışmalar sonucu elde edilen bilgi ve bulgular doğrultusunda bir rapor hazırlamıştır.”, dedi.

Avşar; “Raporda, ‘Toplum ve İnsan Refahı’ alt başlığında psiko-sosyal ve ruhsal destek ihtiyacı, çocuklar, gençler ve ailelerin rehabilitasyonu; kadın, çocuk, engelli ve yaşlı gibi kırılgan gruplara özel durumlar ve sosyalleşme gibi konular incelenmiş bu konularda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir.”, dedi ve Bakan Özdemir Göktaş’a bir dizi soru sordu.

‘Aile bütünlüğünün korunması, aile içi iletişimin güçlendirilmesi ve deprem fobisinin yıkılması bakımından ne tür çalışmalar yapılmaktadır?’

“Raporda tespit edildiği üzere deprem sonrası yeniden yapılanma ve iyileştirme sürecinde psiko-sosyal destekler en çok ihtiyaç duyulan hizmetler arasında yer almaktadır. Toplumsal iyileşmenin sağlanabilmesi için çocukların, gençlerin hatta ebeveynlerin de rehabilite edilmesi gerekmektedir.”, diyen Avşar; “Aile bütünlüğünün korunması, aile içi iletişimin güçlendirilmesi ve deprem fobisinin yıkılması bakımından Bakanlığınız tarafından ne tür çalışmalar yapılmaktadır?”, şeklinde ifadelere yer verdi.

‘Halkın psikolojik durumu göz önünde bulundurularak özellikle geçici barınma alanlarında şehre yönelik aidiyet duygusu geliştirecek, toplumsal dayanışma ve iyileştirmeyi sağlayacak bir çalışmanız mevcut mudur?’ 

Avşar, halkın psikolojik durumu göz önünde bulundurularak özellikle geçici barınma alanlarında şehre yönelik aidiyet duygusunun geliştirildiği, depremin olumsuz etkilerinin bertaraf edildiği, geri göçün desteklendiği ve toplumsal dayanışma ve iyileştirmenin sağlandığı ve ilgili diğer paydaşların da içerisinde yer aldığı bütüncül bir çalışmanın olup olmadığını ve varsa neler yapıldığını sordu.

‘Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sosyal yapı ve aile güvenliğine karşın yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?’

Deprem sonrası ortaya çıkan en ciddi sorunlardan biri bağımlılık ve madde kullanımı olarak öne çıktığını belirten Avşar; “Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasına, toplumun sosyal yapısını bozmaya ve aile güvenliğine karşın Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu hususta ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin iş birliğinde neler yapılmaktadır?”, dedi.

‘Dezavantajlı gruplar ve engelli bireylerin gündelik ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşmayı sağlama; sosyal, fiziksel ve psikolojik engelleri ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

“Deprem sonrasında dezavantajlı gruplar ve engelli bireylerin özel ihtiyaçlarına yönelik sorunları artmıştır.”, diyen Avşar; “Bu kapsamda sosyal aktivite alanlarının eksikliğini giderme, sosyal hizmet kapasitesini arttırma, gündelik ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşmayı sağlama ve sosyal, fiziksel ve psikolojik engelleri ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”, şeklinde soru yöneltti.

 



ÇERKEZKÖY 2024’ÜN SON MECLİS TOPLANTISINI YAPTI

MİLLETVEİLİ AVŞAR’DAN UZMAN ASKERLERLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

UÇAKSIZ HAVALİMANIMIZ VAR!

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI ‘HALKIN BELEDİYELERİ HALK İRADESİ’ İÇİN TOPLANDI

YUSUF ÇETİN YENİDEN KAPAKLI İLÇE BAŞKANI OLDU