Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 18 limanın ihalesiz olarak özelleştirme süresini 49 yıla uzatan kanun teklifine tepki gösterdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer 18 limanın ihalesiz olarak özelleştirme süresini 49 yıla uzatan kanun teklifi hakkında konuştu Yüceer: “Limanlar ülkemizin kalesidir. Özelleştirilmesine de karşı olduğumuz limanlarımızın özelleştirilme süresi 49 yıllığına uzatılmaya çalışılıyor. İktidar, hangi kamu yararını gözeterek limanlarımızı özel şirketlere peşkeş çekiyor” şeklinde konuştu.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, aralarında Katarlıların da işlettiği 18 limanın ihalesiz olarak süresini 49 yıla uzatan kanun teklifine tepki gösterdi. Aynı düzenleme daha önce yasalaşmış Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. Aradan 3 ay geçtikten sonra bir torba kanun teklifi içinde tekrar Meclis’e sunulmuş, komisyon görüşmelerinde ilgili madde geri çekilmişti.
ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını hatırlatan Dr. Yüceer şunları kaydetti:
“Aynı düzenleme 2021’de TBMM’ye sunulmuş, Ocak 2022’de kabul edilmişti. Partimizin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu ile Ağustos 2022’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, 3 ay sonra, Ekim 2022’de başka bir torba kanun teklifi içerisinde yeniden Meclis’e getirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, muhalefetin itirazları üzerine, ‘yeniden incelenmek üzere’ ilgili madde tekliften çıkarıldı. Anayasa’ya aykırı bu teklifte ısrar, Anayasa suçudur. AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı duymamaya, bu kararlara uygun hareket etmemeye devam etmektedir.
İKTİDAR, HANGİ KAMU YARARINI GÖZETEREK LİMANLARIMIZI ÖZEL ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİYOR
Limanlar ülkemizin kalesidir. Özelleştirilmesine de karşı olduğumuz limanlarımızın özelleştirilme süresi 49 yıllığına uzatılmaya çalışılıyor. İktidar, hangi kamu yararını gözeterek limanlarımızı özel şirketlere peşkeş çekiyor? Bu madde ile Denizcilik İşletmelerine ait olan ve devir yılı 1997'de başlayan Hopa, Giresun, Sinop ve Rize, 1998'de başlayan Antalya, 2000'de başlayan Alanya, 2001'de başlayan Marmaris, 2003'te başlayan Çeşme, Kuşadası, Dikili, Trabzon limanlarının kira sözleşmeleri 19 yıllığına uzatılacak. 2014'te kiraya verilen Galataport'un sözleşmesi 30 yıllığına, 2018'te kiralanan Tekirdağ limanın sözleşme süresi 36 yıllığına, 2022'te kiralanan Taşucu limanının sözleşmesi 40 yıllığına uzatılmış olacak. Yine bu düzenlemeyle Devlet Demiryollarına ait olan ve 2007'de kiralanan Mersin, 2010'da kiralanan Samsun ile Bandırma limanlarının sözleşme süreleri 13 yıllığına, 2015'te kiralanan Derince Limanı'nın sözleşme süresi de 10 yıllığına uzatılacak.
KAYBEDEN 85 MİLYON YURTTAŞIMIZ OLACAK
AK Parti iktidarı ise bugün bu süreleri 49 yıla çıkarmak istiyor. Bunun sebebi AKP iktidarının ekonomik krizin etkilerini azaltmak için ülkeye sıcak para girişi sağlamak. İktidarın sözleşmelerin bitimini bekleyecek süresi yok, ilk seçimde gideceklerini bildiklerinden dolayı yandaşlarında olan bu limanları peşkeş çekmek istiyorlar. Oysa sözleşmeler bittiğinde isteyen firmalar ihaleye katılabilirdi. Düzenlemeyle işletmeci firmalar ile denetim kuruluşları arasında bugünkü değer üzerinden bir anlaşma yapılacak. Bu düzenlemeden hem firmalar hem de AKP iktidarı kazançlı çıkacak. İktidar, çok daha sonra eline geçecek sıcak paraya ulaşmış olacak, firmalar ise sözleşme tarihleri bittiğinde daha pahalıya alabilecekleri ihaleleri daha uygun fiyata, rakiplerine fırsat vermeden şimdiden almış olacak. Kaybeden ise memleketimizin 85 milyon yurttaşı olacak.
TEKİRDAĞ’DA LİMAN İŞLETMESİ MAHKEME KARARINI YOK SAYIYOR
Seçim bölgem olan Tekirdağ’da Ceyport tarafından işletilen liman da sözleşme süresi uzatılan limanlar arasında. Ceyport, Tekirdağ’da bir ‘liman kapasite artışı’ projesi hazırladı. Bu projeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. TMMOB Tekirdağ Temsilciliği’nin açtığı davada mahkeme, iptal kararı verdi. Mahkeme kararında katı atık ve sıvı atık miktarları ile bertaraf konusunda kümülatif hesaplamaların yapılmadığı, dolayısıyla eksik işlem tesis edildiği, bu yönüyle ilgili mevzuat açısından uygun olmadığı, çevre üzerinde ve insan sağlığı üzerinde verebileceği zararların belirsiz olduğunu, ortaya koydu. Ancak bu karar da uygulanmıyor, liman işletmesi mahkeme kararını yok sayıyor.”