Çiftçi Kayıt Sistemi’ne e-Devlet kapısından erişim sağlayan üretici, 1 Ekim’den bugüne 440 binden fazla belge oluşturdu. Dijital dönüşüm hamlelerinin çiftçiye ve devlete olan faydasına değinen Mestan Özcan, “Bürokrasiyi azaltarak 2,2 milyon üreticimize emek, zaman ve para tasarrufu sağladık” dedi.
Mestan Özcan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Tarımsal desteklemeler, geçen yıla göre yüzde 109 artışla 54 milyar liraya ulaşacak. 29 Ekim itibarıyla tahıl koridorundan 9,3 milyon ton tahıl taşınmış; bunun yüzde 61’i Avrupa, yüzde 26’sı Asya, yüzde 13’ü Afrika ülkelerine ulaştırılmıştır. BM’nin en az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan ülkelere giden tahılın oranı ise sadece yüzde 5,9’dur. Ukrayna tahılının alıcıları, maalesef yoksul olmayan ülkelerdir.
TARIMDA DİJİTAL HAMLELERE DEVAM
Çiftçilerimize 1 Ekim’den itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet kapısından erişim imkânı sağladık. Bugün itibarıyla çiftçilerimiz, e-Devlet üzerinden 440 binden fazla ÇKS belgesi oluşturdu. Bürokrasiyi azaltarak yaklaşık 2,2 milyon üreticimize emek, zaman ve para tasarrufu sağladık.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ BAŞLADI
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, hububat üreten çiftçilerimize, 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerini, 2023 Mart ayı yerine, bu yıl içinde ödemeye başlayacağız. Bundan böyle söz konusu destekler çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek. Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek. Başvurular internet ve mobil bankacılık da dâhil olmak üzere bugün (31 Ekim) itibarıyla başladı. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre alımında kullanılacak.”