KALP HASTALIKLARINDA GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

KALP HASTALIKLARINDA GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ekrem Coşkun Pınar, ‘Kalp Hastalıklarında Girişimsel Yöntemler’ hakkında bilgilendirmede bulundu.

Çerkezköy Özel İRMET Hastanesi (İRMET Hospital) Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ekrem Coşkun Pınar, “Kalp hastalıkları, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi sağlık sorunlarıdır. Neyse ki, modern tıp teknolojisi ve gelişmiş cerrahi yöntemler sayesinde birçok kalp hastalığı tedavi edilebilir hale gelmiştir. Bu girişimsel yöntemler, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve kalp sağlığını korumak için önemli bir rol oynamaktadır.”dedi.

‘Kalp Hastalıklarında Girişimsel Yöntemler’ hakkında bilgilendirmede bulunan Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ekrem Coşkun Pınar, şunları kaydetti: “Girişimsel yöntemlerin hepsi anjiografi salonunda, lokal anestez altında ve herhangi bir kesi yapılmadan uygulanır. Hastanede yatış süresi ve iyileşme süreci, cerrahi tedaviye göre daha kısadır. Bununla birlikte işlem yapılan damarlarda erken veya geç dönemde tekrar darlık oluşma veya tıkanma riski bulunmaktadır. Tıkanıklığın veya darlığın yerine, uzunluğuna ve süresine bağlı olarak aşağıdaki işlemlerden biri veya birkaçı kombine edilerek kullanılabilir.”

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ekrem Coşkun Pınar, Kalp Hastalıklarında Girişimsel Yöntemler’ konusunda şu başlıklarda açıklamalarda bulundu:

ANJİYOGRAFİ VE ANJİYOPLASTİ

Kalp damarlarının durumunu değerlendirmek için sıklıkla kullanılan bir girişimsel prosedür olan anjiyografi, bir kateter aracılığıyla kontrast madde enjekte edilerek gerçekleştirilir. Bu sayede, kalp damarlarının iç yüzeyi detaylı bir şekilde görüntülenebilir ve tıkanıklıkların veya daralmaların yerleri belirlenebilir. Ardından, anjiyoplasti adı verilen bir işlemle, daralmış veya tıkanmış olan damarlar genellikle bir balon ve stent kullanılarak açılır. Bu işlem, kan akışını düzelterek kalp krizi riskini azaltabilir.

KALP PİLİ VE DEFİBRİLATÖRLER

Kalp ritim bozuklukları, kalbin düzenli ve etkili bir şekilde atmasını engelleyebilir, bu da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Kalp pili veya kalp defibrilatörü adı verilen cihazlar, kalp ritim bozukluklarını düzeltebilir veya kalbi yeniden başlatabilir. Bu cihazlar genellikle göğüs duvarına yerleştirilen küçük bir cihazla bağlanır ve kalp ritmini izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için programlanabilir.

ATEREKTOMİ

Damar içinde oluşmuş plakların (kireçlenme) özel kataterler aracılığı ile olduğu yerde parçalanarak aspire edilmesi esasına dayanan tedavi yöntemidir. Özellikle dizaltındaki damar tıkanıklıklarında/darlıklarında ve uyluk bölgesindeki uzun damar daralmalarında ve tam tıkanmalarda kullanılan bir yöntemdir. Balon ve/veya stent ile kombine edilmesi gerekebilir.

BALON ANJİOPLASTİ

Damar içinde görülen darlıkların tedavisinde etkin bir şekilde kullanılan yöntemdir. Damarda daralmaya sebep olan plakların damar duvarına yapıştırılması esasına dayanır. İlaçlı veya ilaçsız balonlarla uygulanabilir. İlaçlı balonlar, mekanik etkilerinin yanında içerdikleri farmakolojik ajanların, damar duvarında oluşturdukları antiinflamatuar (iltihabi süreci engelleme) etkileri nedeni ile ilaçsız balonlara oranla daha etkindirler.

STENT İMPLANTASYONU

Özellikle hem kalp damalarında hem de bacak damarlarına uygulanan bir yöntemdir.  Tamamen metal yapılı olan stentler ve içi vücutla uyumlu çeşitli yapıdaki materyallerle kaplı stent greftler bulunmaktadır.

KARDİYAK KAPATICILAR

Kardiyak kapatıcılar, doğuştan veya sonradan oluşan kalp anomalilerini düzeltmek için kullanılan cihazlardır. Örneğin, atriyal septal defekt (ASD) veya ventriküler septal defekt (VSD) gibi deliklerin kapatılması için kullanılabilirler. Bu cihazlar genellikle kateter yoluyla yerleştirilir ve doğru konumlandırıldıktan sonra kalp deliği kapatılır.

Kalp hastalıklarında girişimsel prosedürler, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve kalp sağlığını korumak için önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, her hasta için en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi için bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmek önemlidir. 

PERİFERİK ANJİYOGRAFİ

Bu prosedürde, bir kateter bir artere yerleştirilir ve röntgen görüntüleme cihazı (genellikle floroskopi) kullanılarak arter içinde ilerletilir. Ardından, kontrast madde enjekte edilerek arterlerin röntgen görüntüleri alınır. Bu, arterlerdeki daralmalar, tıkanıklıklar veya diğer anormalliklerin belirlenmesine yardımcı olur. Periferik anjiyografi, PAD'in teşhisi koymak için önemli bir araçtır.

Periferik anjiyografi ve anjiyoplasti balon tedavisi, periferik arter hastalığı (PAD) gibi durumların tanısını koymak ve tedavi etmek için kullanılan invaziv prosedürlerdir.

Ayaklarında iyileşmeyen yaraları olan ve istirahat ağrısı olan hastalar ile bacağının kesilmesi (amputasyon) planlanan ancak amputasyon seviyesinin daha aşağıdan olması için uğraşılan hastalarda kullanılması gereken ilk basamak işlemlerdir. Girişimsel yöntemler ile cerrahi arasındaki seçim darlığın yeri, uzunluğu, damar yapısı ve hastanın genel durumu derğerlendirilerek yapılır.

ANJİYOPLASTİ BALON TEDAVİSİ

Periferik arter hastalığında daralmış veya tıkanmış bir arterin tedavisi için kullanılan bir girişimsel prosedürdür. Bu işlem sırasında, bir kateter arter içine yerleştirilir ve daralmış bölgeye ilerletilir. Daha sonra, kateter üzerindeki bir balon şişirilir, arterin içindeki daralmış bölgeyi genişletir ve kan akışını restore eder. Balon şişirildikten sonra, daralma veya tıkanıklık genellikle açık kalır ve kan akışı iyileşir. Bazı durumlarda, daralmış bölgeyi açık tutmak için bir stent yerleştirilir.

KALP KAPAK CERRAHİSİ

Kalp kapakları, kanın kalpten geçişini kontrol eden önemli yapılar olarak bilinir. Ancak, bazı durumlarda bu kapaklar daralabilir veya sızabilir, bu da kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp kapak cerrahisi, hasarlı bir kapak onarılabilir veya gerektiğinde değiştirilebilir. Günümüzde, geleneksel açık kalp cerrahisinin yanı sıra minimal invaziv cerrahi ve transkateter kapak replasmanı gibi daha az invaziv yöntemler de kullanılmaktadır. Bu yöntemler, hasta iyileşme sürecini hızlandırabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.



ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ HALKIN ŞEKER VE TANSİYONUNU ÖLÇTÜ

İRMET HOSPİTAL ROMANYA’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

GEBELER STRES VE KORKULARI BÖYLE YENİYOR

İRMET KALİTE STANDARDINDAN GEÇTİ

BUGÜN DÜNYA KALP GÜNÜ