DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, doğum sebebiyle aylıksız izin kullanan kadın memurların yaşadığı sorunları ve hak kayıplarını Meclis gündemine taşıdı.
Avşar, kadın memurların doğum sonrası aylıksız izin süreçlerinde kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinin durdurulması dolayısıyla oluşan hak kayıplarını ve yaşadıkları sorunların giderilmesini içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Kanunun gerekçesinde; ülkemizdeki genç nüfus popülasyonunun her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Avşar, kadın memurlar için aylıksız izinlerin yetersiz ve hak kayıplarına yol açtığını, kadınların oluşan sosyo-ekonomik sebeplerden dolayı çalışmak zorunda kaldıklarını, kadın memurların çocuk yapmaktan sakındıklarını ve iş veya çocuk arasında tercih yapmak zorunda bırakıldıklarını ifade etti.
Avşar, dolayısıyla nüfus popülasyonu arttırmak için kadın memurlara doğum öncesi ve doğum sonrasında kolaylık sağlanması gerektiğini, bu düzenleme ile; aylıksız izin sürecinde kademe ilerlemesinin ve derece yükselmesinin durdurulmaması ve oluşan hak kayıplarının önüne geçilmesini amaçladıklarını belirtti.
‘Ülkemizde genç nüfus popülasyonu her geçen gün düşmektedir.’
Ülkemiz, toplam nüfusunun %13,1’i ile 15 milyon genç nüfusa sahip olduğunu ve bu sayıyla Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülke olduğumuzu belirten Avşar; “Ancak ülkemizde genç nüfus popülasyonu her geçen gün düşmektedir. Bu gençliği korumak ve nüfus popülasyonunu attırmak geleceğimiz için önem arz etmektedir.”
‘Kadın memurlarına doğum öncesi ve doğum sonrasında kolaylık sağlanmalıdır.’
Avşar, Ülkemizde 5 milyon 200 bin civarında kamu personeli (kadrolu, sözleşmeli, sürekli/geçici işçi, diğerleri) çalıştığını ve bu sayının yüzde 32,5’u kadınlardan oluştuğunu, bu sayının yaklaşık 1 milyon 100 binini ise kadın memurlarından oluştuğunu ve kadın memurlarını çocuk sahibi olmaya teşvik etmek bakımından gerek doğum öncesi ve gerekse doğum sonrasında kolaylık sağlanması gerektiğini belirtti.
‘Kadın memurlar için mevcut izinler ve haklar yetersizdir.’
İlgili yasal düzenlemelere değinen Avşar; “Devlet memurları kanunu 104 üncü maddesi; ‘Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.’, şeklinde kolaylık sağlanmıştır. Bu süre bitiminde ekonomik ve sosyal sebepler dolayısıyla çalışma hayatına devam etmek durumunda kalan kadın memurlar için bu izinde yetersiz kalmaktadır.”
Avşar, ilgili kanunun 108 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde aylıksız izin kullanımı ile ilgili hükümlere şu şekilde yer verildiğini ifade etti; “A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir. B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir.”
Avşar, ancak bu mazeret süreçlerinde izin kullanan kadın memurlarının diğer özlük hakları ile birlikte kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi gibi hakları da askıya alındığını, ortalama 3 çocuk planlanması durumunda bir kadın memurun yaklaşık 4,5 yıl sosyal ve ekonomik hayatı etkileyen kesintiye maruz kalması demek olduğunu ifade etti.
Avşar; “Bu sebeplerden ve günümüz ekonomik sorunlar ve sosyal hayat şartları göz önüne alındığında kadın memurların çocuk yapmaktan sakındıkları görülmektedir. Bu bakımdan kadın memurlarımızın doğum sebebiyle çıktıkları aylıksız izin sürecinde diğer özlük hakları ile birlikte kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinin durdurulmaması önem arz etmektedir.”, şeklinde konuştu.
‘Bu düzenleme ile aylıksız izin sürecinde kademe ilerlemesinin ve derece yükselmesinin durdurulmaması ve oluşan hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.’
Avşar, teklif ettikleri kanun değişikliğini şöyle açıkladı; “Bu bağlamda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 64 üncü maddesinde tanınan kademe ve kademe ilerlemesi ile 68 inci maddesinde düzenlenen derece yükselmesinin usul ve şartlarının; söz konusu Kanununun 108 inci maddesine “(H) Bu madde kapsamında kadın memurun doğuma bağlı olarak kullandığı aylıksız izinleri 64 üncü ve 68 inci maddelerde yer alan sürelerin hesaplanmasında dikkate alınır.” fıkrası eklenerek kadın memurlarımızın aylıksız izin sürecinde kademe ilerlemesinin ve derece yükselmesinin durdurulmaması ve oluşan hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”