Tarih: 03.06.2019 11:23

BAYRAM NAMAZINA ERKEN GELSİNLER!

Facebook Twitter Linked-in

Diyanet Vakfı Çerkezköy Temsilcisi İsmail Bütün, Ramazan Bayramı öncesinde tavsiyelerde bulundu. Bütün, "Vatandaşlarımız bayram namazına erken gelsin." dedi.

RADYO ŞEKER`DE ANLATTI

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Vakfı Çerkezköy Temsilcisi ve Fevzipaşa Camii İmam Hatip`i İsmail Bütün, hafta sonunda 105.7 frekansında yayın yapan Radyo Şeker`deki `Kara Kutu` programına konuk olarak bayram tavsiyelerinde bulundu. Ünal Fırat moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda gazeteci Abdulhamit Albez`in sorularını yanıtlayan İmam Hatip İsmail Bütün, Ramazan ayı, Kadir gecesi, mukabele ve infak hakkında açıklamalarda bulundu. Ramazan ayının tarihiyle açıklamalarına başlayan İmam Hatip Bütün, mukabele geleneğinin sünnet olduğunu söyledi. Bütün, "Kur`an-ı Kerim Ramazan ayında inmiştir. Peygamberimiz her yıl bir önceki yıl inen Kur`an ayetlerini Cebrail aleyhi selam ile birlikte tekrar ederdi. Son ramazan ayında peygamberimiz tüm Kur`an-ı iki kez tekrar etmiştir. İşte biz de bu sünnete uyarak, Ramazan ayında karşılıklı olarak Kur`an okuruz. Hafızlar okur onun etrafında diğerleri takip eder.  Bu sünnet ille de camilerde yapılacak diye bir kural yok. Evlerimiz de de bu gelenek vardır. Özellikle bayanlarımız evlerde mukabeleye katılır." dedi.

KADİR GECESİ NEDEN GİZLİ TUTULMUŞ

Programda Kadir Gecesi hakkında da bilgiler veren Bütün, "Kadir gecesinde Cebrail ve bütün melekler yer yüzüne iner. Niye iner. Yok mu affedilmek isteyen. İstesin rabbim onu affetsin. Yok mu zengin olmak isteyen. İstesin ona bol rızık versin. Bu gece bütün duaların kabul olduğu bir gece. Böyle cuma günlerinde de eşref saati vardır. Peygamberimiz bu iki zamanı bildiğini belirtir. Ancak bana `unutturuldu` der. Çünkü bilinirse, bütün bir yıl boş boş geçir. Gel bu gecede ibadet et, af dile bütün yılı kurtar! Bu yüzden gizlenmiştir. Bütün Ramazan`ın hayır dua ile ibadetle geçirilmesi için bu gece gizlenmiştir. Ancak, Kadir gecesi Ramazan`ın 27. gecesi olma ihtimali kuvvetlidir." ifadelerini kullandı.

 BAYRAMDAN ÖNCE VERİLMESİ LAZIM

Programda infak konusuna da değinen Bütün Hoca, "İslam`da infak içinde zekât, fitre ve fidye vardır. Zekât hicretin ikinci yılında farz kılınmış İslam`ın 5 şartından biridir. Zekâtı ramazanda vermeye gerek yok her zaman verilebilir. 7- 24, 12 ay zekât verilebilir. Ancak, duyarlı kardeşlerimiz ihtiyaç sahiplerinin bayramı sevinç içinde geçirsin diye Ramazan`da veriyor. Tercih ramazan oluyor. Fıtır sadakası ise Ramazan`a mahsus bir ibadet. İhtiyaç sahibi birisine belli bir miktar para vermek fıtır deniyor.  Ramazan?a erişen, oruç tutan tutmayan durumu iyi ise verecek. Fıtır doğuştur. Her şeyin bir zekâtı var ya bizim zekâtımız olmuş oluyor. Orucun kabul olmasına vesiledir bir de kabir azabına kefarettir diyor Peygamberimiz. En düşüğü bu yıl 23 TL`dir. Biz buna fitre de diyoruz. Ortalama 23 TL. Bir ailede 5 kişi var. 23 TL`yi 5 ile çarpıp ihtiyaç sahiplerine vereceğiz. Baba, çocuklarının fakirse torunlarının da fıtır sadakasını vermek zorunda. Daha fazla da verebilir. En alt tabanı 23 TL. Bir kimsenin sabah akşam karnını doyuracak miktardır. Bunu gıda olarak da verebiliriz. Mesela, iftar verir alır bir kilo et verir. Bunu ne zamana kadar vereceğiz. Bayram`dan önce verilmesi lazım. Bayramdan sonra şart oluyor. Bir de fidye vardır. Kefaret gibidir. Oruç tutamıyor hastalığından dolayı. Oruç tutamıyor hamileliğinden dolayı, yeni anne olmuş çocuğuna bakacak, tutamıyor. Çok hasta, yaşlı, yolcu, şeker hastaları mesela. Bunlar tutamadıkları günü kadar karşılığı olarak fidyeyi fakire verebilirler. Bu yıl ramazan 29 gün. 23 TL`den 667 TL ediyor. Bu parayı fakire verecek. Orucun bir nevi tutamadı ya vicdanını rahat etmiş olacak. Paylaşımcı olacak.

BAYRAM NAMAZINA ERKEN GELSİNLER

Son olarak bayram tavsiyelerinde bulunan İsmail Bütün, "Bayram namazına gelecek kardeşlerimiz erken gelsinler. Ayrıca gusül abdesti alarak gelinmesi sünnettir. Gelirken, giderken yolda çocuklara sadaka dağıtılır. En güzel elbiselerini giyip bayram namazına öyle gelsinler. Bayramlar bizi birbirimize yaklaştıran kenetleyen en güzel günlerdir. Bayramlarda eş dost akraba ve mezarlıklar ziyaret edilmeli. Bizim de gideceğimiz yerler kabristandır. Huzurevi hastaneleri ziyaret edin. Akrabamız yok. Oradaki kardeşin senin kardeşindir. Akraban olmasına gerek yok." diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —