İŞ İNSANLARIYLA BANKACILAR BULUŞTU

İŞ İNSANLARIYLA BANKACILAR BULUŞTU

Tekirdağ İş İnsanları ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Tekirdağ’da bulunan oda-borsaların üyelerinin ve iş dünyası temsilcilerinin bankacılık sektöründe yaşadıkları sorunları ve talepleri birebir olarak genel müdürlere aktarabilmeleri amacıyla düzenlenen Tekirdağ İş İnsanları ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıya Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, bankakarın genel müdürleri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

İŞBİRLİĞİNDEN VERİMLİ SONUÇLAR ÇIKTI!

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı’nın konuşması ile başladı. Ardından Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay bir konuşma yaptı. Daha sonra Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar;  “Tekirdağ İş İnsanları ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bu toplantılarda bankacılık sektörü ile reel sektörü bir araya getirmek için yaptıklarını, bugün beşincisini düzenlediklerini söyledi. Çok verimli sonuçlar aldıkları toplantılara devam edeceklerini dile getiren Çakar, bankacılık sektörü ile reel sektörün iş birliğinden doğan olumlu sonuçlardan bahsetti.

“KREDİLERİMİZİN YÜZDE 81'İNİ REEL SEKTÖRE, TİCARETE VERMİŞ DURUMDAYIZ”

Çakar, Kovid-19 nedeniyle küresel ekonomide, tedarik zincirlerinde, gıdada, enerjide, ulaşımda ve turizmde yaşanan olumsuzluklara değinerek, 2021'de kısmen normalleşmenin başlamasıyla dünyanın yüzde 5,9 büyüdüğünü anımsattı. TBB Başkanı Çakar, Türk bankacılık sektörünün 9 trilyon 483 milyar TL'lik aktif büyüklüğe ulaştığını, bunun 5,5 trilyon lirasının gerçek veya tüzel kişilerden toplanan mevduat olduğunu belirterek, özkaynak büyüklüğünün ise 801 milyar TL'ye yükseldiğini söyledi. Çakar, "Bu paranın 5,2 trilyon TL'sini, yani topladığımız kaynağın tamamını gerçek veya tüzel kişilere kredi olarak kullandırmışız. Ayrıca bunun 1,6 TL'sini de menkul kıymetler olarak devlete vermiş durumdayız. Kredilerimizin yüzde 81'ini reel sektöre, ticarete vermiş durumdayız. Yüzde 59'u kurumsal sektör, yüzde 22'sini KOBİ'lere, yüzde 19'unu da gerçek kişilere vermişiz." şeklinde konuştu.

BİZİM SERMAYE YETERLİLİK RASYOLARIMIZ ÇOK İYİ

"Burada en sevindirici durum imalat sanayisinin yüzde 28'lik pazar payına sahip olması." diyen Çakar, şubat ayı itibarıyla oranın 1 puan arttığını, bu rakamın doğrudan üretime gittiğini bildirdi. Bankacılığın reel sektörle büyüyebileceğine işaret eden Çakar, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Ülke olarak yatırım, üretim ve ihracat yapmak, katma değer yaratmak, büyümek ve bunun sonucunda da istihdam sağlamak zorundayız. Çocuklarımızın geleceği için bunu yapmak zorundayız. Bütün bunları yaparken tabii ki çevre ve iklim risklerini de göze alacağız. Türk bankacılık sektöründe 22 farklı ülkenin ya bankası ya da şubesi. Bizim sermaye yeterlilik rasyolarımız çok iyi. İşlem yapabilme kabiliyeti ve dijitalizasyonda iyiyiz. Dijitalizasyon konusunda Avrupa'nın birçok ülkesinden birkaç seviye öndeyiz. Bankacılık sektörü olarak büyümeye katkı verme ve sizin yanınızda olmaya devam ediyor olacağız. Hep beraber kazanacağız, hep beraber ülkemizi büyütüyor olacağız." dedi.

VALİ YILDIRIM: YA TEKNOLOJİYİ İTHAL EDECEĞİZ YA TEKNOLOJİYİ İCAT EDECEĞİZ.

Ardından konuşan Vali Yıldırım; şunları kaydetti: “Üretimin miktarını artırmamız gerekiyor. Bunu ne ile yapacağız. Ürüten firmaların sayısını artırırız veya teknolojimizi yükseltiriz. Hem üretim mekanizmalarının sayısını artırır hem de teknolojimizi yükseltirsek bu defa katlamalı bir şekilde üretimimizi artırmış oluruz. Çok daha hızlı bir şekilde koyulan hedeflere ulaşmamız mümkün olur. Teknolojiyi yükseltmek her alanda daha fazla kazanmak anlamına gelir. Teknolojiyi de tabi ki finansal sektörün desteğiyle yükselteceğiz. Ya teknolojiyi ithal edeceğiz ya teknolojiyi icat edeceğiz. Tekirdağımızda 4 tane büyük limanımız var ve bu limanlarda çok ciddi ihracatlar yapılmakta. Asyaport Türkiyemizin en büyük konteyner transit limanı yılda 2 milyon elleçleme yapılıyor. Yani vinçlerin limandan alıp gemiye koyduğu bir elleçleme, gemiden alıp limana koyduğu bir elleçleme olarak geçiyor. Bizim bu elleçlemeleri artırabilmemiz için ihraç ettiğimiz ürünleri artırmamız lazım. Zenginleşebilmek için, dış ticaret fazlası verebilmek için ihracatımızı artırmamız gerekiyor. İhracatı artırmak ancak ürünü artırmakla olur. Ürünü ne kadar artırabilirsek dış pazarda pastadan daha çok pay almamız mümkün. Biz bunu her alanda yapmaya talibiz.

“YARINA ÇOK DAHA UMUTLA BAKIYORUM”

Finansal sektörle reel sektörü bir kuşun iki kanadına benzetiyorum. Tek başına uçması mümkün değil. Tek kanatlı uçmak mümkün değil, onun için iki kanadında güçlü olması lazım. Bunu yapacak olan burada oturan sizlersiniz. Bizler devlet insanları olarak kapıları açarız ama projelerin sizden gelmesini bekliyoruz ve bu projeler geldiği müddetçe de bu projeleri desteklemek, bu projeleri takip etmek bizlerin boynunun borcudur. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Burada bankacılık sektörünün en önemli insanlarını bir arada bulmak Tekirdağımızın en önemli iş insanlarıyla konuşuyor dertlerini paylaşıyor, problemlerine birlikte çare buluyor olmak beni hakikaten mutlu ediyor. Yarına çok daha umutla bakıyorum. Özellikle genç iş insanlarımızın burada daha çok olması beni daha da gururlandırıyor, yarının Türkiyesi bu ve buna benzer salonlardan çıkacak güzel sinerjiyle şekillenecektir. “  

Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından hediye taktimleri ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Toplantı soru-cevap ve değerlendirme bölümü ile devam etti.

 



Anahtar Kelimeler: İNSANLARIYLA BANKACILAR BULUŞTU

ÇOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÖZDİNLER'DEN KAPAKLI'DA YAPTIKLARI HASTANEYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

ALMANYA’DA YATIRIM BİLGİLENDİRMESİ

ÇTSO BAŞKANI ÇETİN’DEN FUARA KATILAN ÜYELERE ZİYARET

KIRKLARELİ TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDA “KOBİ’LERE YÖNELİK PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ” DÜZENLENDİ

KIRKLARELİ’DE 2024 YILI EYLÜL AYI İHRACATI, 2024 YILI AĞUSTOS AYINA GÖRE YÜZDE 27,59 AZALDI