İKLİM KRİZİ NEDENİYLE GÜNEŞİ KARARTMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER: SONUÇLARI CİDDİ OLABİLİR

İKLİM KRİZİ NEDENİYLE GÜNEŞİ KARARTMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER: SONUÇLARI CİDDİ OLABİLİR

Make Sunsets şirketi, gezegeni soğutma amacıyla atmosferin stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladığını açıkladı.

Make Sunsets isimli çevre teknolojisi şirketi, iklim kriziyle mücadele etmek için riskli ve tartışmalı bir yöntem kullandıklarını kamuoyu ile paylaştı.

Make Sunsets şirket, gezegeni soğutma amacıyla atmosferin stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladığını açıkladı. 2022 sonunda Meksika'nın Baja California eyaletinde kükürt dioksitle dolu 1,8 metrelik helyum balonları gökyüzüne bırakıldı. 

GÜNEŞ IŞIĞINI GERİ YANSITMAK

Balonların yüksek irtifalara çıkınca kükürt dioksit partiküllerini serbest bırakması ve bu parçacıkların da Güneş ışığını uzaya geri yansıtmasının hedeflendiği bu proje bilim çevreleri tarafından çok riskli olarak görülüyor.

Uzmanlar fikir birliğine varmamak ile birlikte, hangi gaz ve partiküllerin kullanılması gerektiğinde de hemfikir değil. Projenin işe yarayıp yaramayacağı ise henüz bilinmiyor. Fikrin destekçileri ise dünyanın hızla iklim felaketine doğru hızla yol aldığını ve her türlü yöntemi denemek gerektiğini savunuyor.

AHLAKİ AÇIDAN DOĞRU DEĞİL

MIT Technology Review'a göre Make Sunsets, uzun süredir tartışılan bu yöntemi ilk kez hayata geçirmeye teşebbüs eden kurum oldu. Şirketin CEO'su ve kurucusu Luke Iseman, bunu denememenin ahlaki açıdan yanlış olduğunu söyledi ve ciddi bir tepki aldı. Şirket, ocak ayı boyunca Meksika'dan gökyüzüne balon salmaya devam etmeyi planlıyor.

Daha önce Cape Town Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, kentin üzerindeki atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit gazı salmayı ve Güneş'i kalıcı olarak "karartarak" su kaynaklarını korumayı amaçladıkları bir plan hazırlamıştı. Yine Beyaz Saray’da bazı atılımlar gerçekleştirerek güneşten gelen ışınların yeryüzüne yansıtılmasını engellemek için adımlar atacağını duyurmuştu.