CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, illerin iklim değişikliği eylem planlarının halen hazırlanmadığını söyledi. Aygun, planların şimdi de 2022 yılı sonuna ertelendiğini, o tarihte biteceğine de inanmadığını belirterek, “Ülkemizde son dönemde şiddeti artan sel baskınları ve kuraklıklar görülüyor. Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasındadır. Ancak 81 ilimizin halen iklim değişikliği eylem planlarını hazırlamadılar” dedi. Aygun’un bu konudaki soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, veri toplama süreçlerinin devam ettiğini, illerin yerel iklim değişikliği eylem planlarının 2022 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirtirken, 2023 yılı geri dönüşüm hedefinin yüzde 35 olduğunu söyledi. Bu yanıtı değerlendiren CHP’li Aygun, “Hedefleri tutturamazlar! Neyi tutturdular ki! Enflasyon verileri gibi hiçbiri inandırıcı değil!” diye konuştu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, iklim değişikliği konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.
BAKANLIĞIN ADI ‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” AMA…
Aygun, Bakanlığın “İklim Değişikliği” ismini almasına karşın, bu konuda ciddi ve tutarlı çalışmalar yapmadığını söyledi. Son dönemde ülkemizde görülen sel baskınları ve şiddetli kuraklığa işaret eden Aygun, “Bakana soru sordum ama doyurucu yanıtlar alamadım” dedi. Aygun, önergesinde, “Sürdürülebilir tüketim ve üretim için Hava, Su ve Toprak İçin Sıfır Kirlilik Eylem Planı’nı neden 2023 yılının üçüncü çeyrek dönemine ertelediniz? Yerel ölçekte iklim değişikliği eylem planlarını ne zaman hazırlayacaksınız?” diye sordu.
“DÖNGÜSEL EKONOMİK MODEL!”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önergeye yanıtında, Eylül 2017 itibarıyla 20.4 milyon ton kağıt-karton, 5.4 milyon ton plastik, 2.3 milyon ton cam, 0,5 milyon ton metal ve 5.2 milyon ton organik ve diğer atık olmak üzere 33.8 milyon ton geri kazanılabilir atığın ekonomiye kazandırıldığını söyledi. 2021 yılında yüzde 27.2 olan geri kazanım oranının 2023 yılında yüzde 35’e çıkarılacağını söyleyen Kurum, yoğun atık çıkmasına dayanan doğrusal ekonomi modelinin terk edilerek döngüsel ekonomik modele geçileceğini savundu. Kurum, geri dönüşümü esas alan döngüsel ekonomik model için ülkenin kurumsal ve teknik kapasitesinin yükseltileceğini iddia etti.
Kurum, “gıda, balıkçılık, tarım, konut, inşaat, tüketim malları imalatı ve turizm” alanlarında Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Modellerinin (STÜ) yer aldığı Ulusal STÜ Eylem Planı hazırlıklarının sürdüğünü vurgulayarak, en iyi üretim ve çevre dostu uygulamaların kullanılmasının hedeflendiğini kaydetti.
İLLERİN EMİSYON ENVANTERİ
İllerin emisyon envanterinin çıkarıldığını bildiren Kurum, “Yerel iklim değişikliği eylem planlarının 2022 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır” dedi.
ORTADA ENVANTER YOK!
Bu yanıtları değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Hedefler çok afili! Ancak erişilebilir ve iktidar tarafından ulaşılabilir değil. Ergene, 11 yıldır temizlenemedi. Kirlilik içinde akıyor. Bunlar çevre dostu üretime geçileceğini iddia ediyor. Daha emisyon envanteri bile hazırlayamadılar! Arıtmasız, filtresiz çalışan fabrikalar, işletmeler siyah atıklarını Ergene Nehrimize bırakıyor. Denetimler yetersiz” diye tepki gösterdi.