HAVA SICAKLIKLARININ ARTMASI ARILARI TEHLİKEYE SOKUYOR

HAVA SICAKLIKLARININ ARTMASI ARILARI TEHLİKEYE SOKUYOR

Kış aylarında hava sıcaklılarının önceki yıllara göre yüksek seyretmesi nedeniyle bazı hayvanların nesilleri tehlikeye giriyor.

Dünyada ve Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, hayvanların doğal yaşantılarına engel teşkil ediyor. Sıcaklıklar bu ölçüde devam ederse bu durumun uzun vadede bazı hayvanların nesillerini tehlikeye atacağı uzmanlar tarafından açıklandı.

Kış aylarında hava sıcaklılarının önceki yıllara göre yüksek seyretmesi nedeniyle bazı hayvanların nesilleri tehlikeye giriyor. Yaşamları için gerekli gıdaları doğadaki çiçekli bitkilerde bulan bal arılarını, kuralık gibi problemler ciddi ölçüde etkiliyor. 

HAYVANLAR TEHLİKEDE

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, kuraklık sebebiyle hayvanların tehlikede olduğunu söyledi. Ana arının yumurtlayıp genç jenerasyon oluşturamaması ve kışa yeterli koloni dinamiği oluşturamamasının arılar açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Başkan Şahin şunları kaydetti: 

ANA ARININ ETKİLENMESİ

"Ana arının yumurtlayıp genç jenerasyon oluşturamaması ve kışa yeterli koloni dinamiği oluşturamamaktadır. Arıların kışın uyuması gerekmektedir. Ancak şu ana kadar havaların ılık geçmesi arıların uykuya geçmemesine neden olmuş, bu durumda koloniler zayıflayıp strese girmiş ve aşırı besin tüketmiştir.

Strese giren arıların bağışıklığı zayıflamaktadır. Bağışıklığı zayıflayan arıların ise yaşadığı ortamda uykuda bulunan bakteri, virüs, parazit ve mantarlar harekete geçerek hızlı bir şekilde üreyip arılara zarar vermektedir. Dolayısıyla kuraklık, koloni kayıpları, koloni korelasyonunda ve arı ürünlerinde azalmanın yanı sıra arıcıların sosyal ve ekonomik kayba uğramalarına sebep olmaktadır."

 



TÜRKSAT 6A’NIN FIRLATMA TARİHİ BELLİ OLDU

HAVA’DAN 7 MİLYON 916 BİN 726 YOLCUYA HİZMET VERİLDİ

MHRS'DE YENİ DÖNEM HASTALARI MEMNUN ETTİ

TSD'DEN ENGELLİLER HAFTASI MESAJI

KARADENİZ HAVZASI PROGRAMI’NIN PROJE TEKLİF ÇAĞRISI BAŞVURULARI BAŞLADI