Tarih: 20.03.2023 10:40

GÖKTAŞI DÜNYA'YA ÇARPABİLİR

Facebook Twitter Linked-in

NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi, yeni keşfedilen 2023 DW adlı göktaşının 2046 yılında Dünya'ya çarpma ihtimalini açıkladı. Gözlemler sonucunda olasılığın 625'te 1 olduğu belirlendi. NASA, bu ihtimalin düşük olsa da diğer asteroitlerin yarattığı risklerle karşılaştırıldığında ortalamanın üzerinde olduğunu vurguladı. Bilim insanları, asteroidi daha net biçimde gözlemleyip ölçümler yaparak risk seviyesini daha da düşürebileceklerini belirtti.

NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi, yeni keşfedilen 2023 DW adlı göktaşının 2046 yılında Dünya'ya çarpma ihtimalini açıkladı. Asteroidin 50 metre çapında olduğu ve yaklaşık olimpik bir yüzme havuzu boyutunda olduğu ifade edildi. 14 Şubat 2046'da Dünya'ya çok yaklaşması beklenen asteroit, düşük bir ihtimal de olsa çarpışmayla sonuçlanabilir. NASA, asteroitlerin ilk keşfedildiklerinde belirsizlikleri azaltmak ve yörüngelerini daha iyi tahmin etmek için birkaç hafta veri toplamanın gerektiğini belirtti. Yörünge analistleri, asteroiti izlemeye ve daha fazla veri geldikçe tahminlerini güncellemeye devam edecek. 

DİNAZORLARIN YOK OLMASI

2023 DW'nin çarpışma sonucunda yaşanacak etkinin, dinozorların yok olmasına sebep olan 12 kilometrelik göktaşı gibi büyük olmayacağı ancak büyük bir şehrin veya yoğun nüfuslu bir bölgenin yakınına düşerse ciddi bir hasara neden olabileceği belirtildi. Örneğin daha küçük bir meteorit, 2013'te Rusya'nın Chelyabinsk kenti üzerinde patlayarak binlerce binaya hasar vermiş ve  bin 500 kişinin yaralanmasına sebep olmuştu.

2023 DW'nin nereye düşebileceğiyle ilgili olarak yapılan simülasyonlar, ABD'nin güneybatısı ve Endonezya'nın potansiyel hedefler arasında olduğunu gösterdi. Bilim insanları, potansiyel tehlike taşıyan asteroitlerden korunmak için hızla yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyorlar. Geçtiğimiz hafta NASA, ajansın DART görevinin, bir asteroidin yörüngesini başarıyla değiştirdiğini doğrulayan 4 çalışma yayımlamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —