Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, 10 Mayıs Engelliler Haftası’nın başlamasıyla birlikte yayımladığı mesajında, “Engelleri kaldırmak ve insan gibi yaşamak istiyoruz.” dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Engelliler Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kocaçınar, açıklamasında, “10 Mayıs Engelliler Haftası’na yine sorunlarla çözümsüzlüklerle başlıyoruz.” diye sitem ederek sözlerine başladı. Kocaçınar açıklamasında şunları kaydetti: “Henüz etkisi sona ermemiş küresel kovid salgınının yarattığı güçlüklere şimdi yüksek enflasyon, işsizlik, ekonomik kriz eklendi. Hayat pahalılığı bizlerin yaşamını cehenneme çevirdi. Engelliler ve süreğen hastalar olarak yıllardır bir adım ileri gidemediğimiz gibi her geçen yıl içinde kayıplarımız, sorunlarımız daha da boyutlanıyor.”
RAPOR SİSTEMİ BOZULDU…
Engelli raporlarına değinerek sözlerini sürdüren Kocaçınar, “Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi, engelliler aleyhine, hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve uygulanıyor. Rapor sisteminde Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerinden hızla uzaklaşıldığı ve giderek keyfiyete dönüldüğü için birçok engelli, kâğıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip, kendilerine borç çıkarılıyor. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor.”
GELİRİMİZ TEMEL HARCAMALARA YETMİYOR
Engellilerin maddi zorluk da yaşadıklarına dikkat çeken Kocaçınar, “Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakim yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Özetle, yemesek, içmesek dahi yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli araçlara, malzemelere, ilaçlara erişemez durumdayız. Gelirimiz artmıyor, artsa bile temel harcamalara; elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma, bile yetmiyor. Eğitim hakkımız ise daha evimizin kapısından itibaren engellerle dolu bir dünyayı aşma imkânımız olmadığı, yeterli okul ve eğitmen bulunmadığı için hiç kalmadı.” Dedi.
YASAL DÜZENLEMELERİN ERTELENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ
Yasal düzenlemelerin sürekli ertelenmesine de tepki gösteren Şube Başkanı Kocaçınar, “Engellilerin yaşama katılımının önündeki setler, bariyerler, engeller kaldırılmıyor. Böylece engelliler evlerinde hapis bırakılıyor. İstihdam için konulan kotalara devlet uymuyor, birileri kamuda işe alınacaksa da eğitiminin, bilgisinin becerisinin ve yeterliliğine bakılmıyor. Mülakat adı altında önceden iktidar partilerinden gönderilen listelere göre işe alımlar yapılıyor. Liyakat değil, sadakat aranıyor. Devletin uymadığı kotaları özel kesim ise hiç umursamıyor, biliyor ki ne denetleyen var ne de verilecek cezanın caydırıcılığı var. Engellilere hayatı cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar, sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir.
ENGELLİLER OLARAK AYRICALIKLAR DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ
Engellilerin ayrıcalık değil eşitlik istediğine vurguda bulunan Kocaçınar, açıklamasını şöyle tamamladı: “Birleşmiş Milletler Engelli Haklar Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulamalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler arttırılmalı, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanınmamalıdır. Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yasamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz”