Tarih: 27.01.2021 12:28

ÇİFTÇİLERİN BORÇLARIYLA İLGİLİ AF DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Facebook Twitter Linked-in

Geçen hafta Tekirdağ`da bir dizi ziyarette bulunan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Ankara`ya döndükten sonra, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli`ye çiftçilere yönelik yürütülen teşviklerle ilgili sorular yöneltti.

İYİ Parti Milletvekili Kaplan, TBMM`ye sunduğu soru önergesinde, "Başta Tekirdağ ilimiz olmak üzere Trakya Bölgesi`nde geçimini sağlayan çiftçilerin döviz kurunun artmasından dolayı ve sürekli yapılan zamlarla birlikte borçları 3 katına çıkmıştır. Bölgede çalışan çiftçiler maddi ve manevi olarak zor durumda olduklarını dile getirmelerine rağmen yakın zamanda çiftçilerimiz adına herhangi bir yasal çalışma yapılmamıştır. Tarıma bu kadar elverişli topraklarda devlet teşvikinin düşük olması, yurt dışında sürekli olarak ithal edilen tarım ürünleri ve ithal edilen tarım ürünlerinin gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla Tekirdağ ve Trakya Bölgesi`ndeki çiftçilerimiz kan ağlamaktadır."diye konuştu.

Milletvekili Kaplan soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli`nin cevaplandırması istemiyle şu soruları sordu:

1- Tekirdağ ve Trakya Bölgesi`ndeki çiftçilerin borçlarıyla ilgili af çıkarmayı düşünüyor musunuz?

2- Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi ile ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılıyor mu?

3- Borç yapılandırmaları ile ilgili devlet bankalarıyla ortak bir çalışmanız var mı?

4- Sürekli zamlanan tohum, ilaç, mazot ve gübre gibi girdilerin fiyatlandırmalarında çiftçilerimize verilen desteği artırmayı düşünüyor musunuz?

5- 2002-2020 yılları arasında tarım arazisi olarak ekilen alanlarda azalma olmuş mudur? Olmuşsa bu azalmanın sebepleri nelerdir? Çiftçiler neden tarlalarını ekmekten vazgeçmiştir?

BAKANLIKTAN CEVAPLAR

Milletvekili Kaplan`ın sorularına Tarım ve Orman Bakanlığı`ndan cevapta geldi. Bakanlık, tarımsal üretim yapan çiftçilerin bitkisel üretiminin en önemli girdilerinden olan gübre desteklemeleriyle soruları yanıtladı. 2003-2020 döneminde toplam 14,43 milyar TL mazot desteği verildiği belirtilerek, "2017 yılıda ise başlayan yeni uygulama ile stratejik ürünlerde mazot maliyetinin yüzde 50`si karşılanmaktadır. 2005-2020 yılları arasında 9,27 milyar TL gübre desteği verilmiştir. Gübrede yüzde 18 olan KDV 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan düzenleme ile kaldırılmıştır. Bununla beraber, organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize gübre desteğine ilave olarak dekara 10 TL destek verilmektedir."denildi.

Kovid-19 süreciyle ilgili olarak verilen cevapta ise, "Bakanlığımızca, 2020 yılında tüm dünyada pandemi yaratan Kovid 19 nedeniyle bitkisel üretimde sürdürülebilirliği ve bitkisel ürün arzında güvenliği teminen üreticilerimiz tarafından ekiliş programı yapılmayıp boş bırakılan, atıl araziler ve hazine arazilerinde arz açığı bulunan ve stratejik ürün olan ürünlerin ekilişlerinin yapılmasının sağlanmak amacıyla tarım takviminin elverdiği illerimizde `Yazlık ekilişler` yapılması için yüzde 75 hibe yüzde 25 çiftçi katkısıyla tohumluk temin edilerek ekilişler yapılmıştır. Programın 2021 yılında ülke genelinde uygulanmasına yönelik çalışmalara devam edilmekte olup boş bırakılan atıl araziler, nadas alanları ve marjinal alanlarda bitkisel üretimin yapılması tesis edilecektir."denildi.

Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatiflerince, kooperatiflerine vadesi geçen borçlarını ödemek istek ve gayreti içerisinde olan ortaklarına borçlarını ödeyebilmelerini teminen ödeme kolaylıkları sağladığını belirtti. Bu kapsamda vadesi geçen borçların asgari yüzde 75`nin ödenmesi kaydıyla, kalan kısmı için yeni kredi kullanırılarak borçların mahsup edilebildiği belirtildi. Ziraat Bankası aracılığıyla faiz indirimli sübvansiyonlu kredilerin ise 1 yıla kadar yüzde 25 faiz indirimli ertelenebildiği, ya da 5 yıla kadar yüzde 20 faiz indirimli olarak taksitlendirilebildiği bildirildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —