DEVA PARTİLİ AVŞAR: TEKİRDAĞ’DA YURT KAPASİTESİ VE GENÇLİK TESİSLERİ YETERSİZ

DEVA PARTİLİ AVŞAR: TEKİRDAĞ’DA YURT KAPASİTESİ VE GENÇLİK TESİSLERİ YETERSİZ

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ’ın yüksek gençlik potansiyeline rağmen yetersiz kalan fiziki mekânsal altyapısıyla ilgili yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ’ın yüksek gençlik potansiyeline rağmen yetersiz kalan fiziki mekânsal altyapısıyla ilgili yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Avşar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplanması istemiyle Tekirdağ’ın yüksek gençlik potansiyeline rağmen yetersiz kalan yurt kapasitesi ve gençlik tesislerine ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

Önergede; yüksek gençlik potansiyeline karşın yurt kapasitesinin ve diğer tesislerin yetersiz kaldığını belirten Avşar; 31 bin öğrenci için sadece 5 KYK yurdunun varlığını, açıkta kalan öğrencilere yönelik bir çalışmanın olup olmadığını, 1500 kapasiteyle planlanan bir yurda 3000 öğrencinin alınması iddiasını; şehirdeki mevcut tesislerin sağlıklı hizmet vermeme gerekçelerini ve bu hususta bir çalışmanın olup olmadığını; yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı  ve bağımlılıkla mücadele ile bağımlı sayılabilecek genç sayısı gibi gençliği ilgilendiren birtakım eksiklik ve sorunu Bakan Bak’a sordu.

‘Gerek üniversite öğrencilerinin barınması ve geçinmesi ve gerekse gençlerin spor ve sosyal gelişimlerinin sağlanması bakımından Tekirdağ'ın fiziki mekânsal altyapısı yetersizdir.’

Avşar, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 yılsonu itibarıyla Tekirdağ’ın toplam nüfusunun bir önceki yıla göre 24.608 artarak 1.167.059 olduğunu ve 15-24 yaş grubundaki genç nüfus ise 157. 528 kişi ile toplam nüfusun yüzde 13,5’ne denk geldiğini söyledi.

“Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemiz, şehrimizin dört bir tarafında 12 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul ve 12 meslek yüksekokul ile konumlanmıştır. Bu yerleşkelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan toplam 30.958 öğrenci eğitim almaktadır.”, diyen Avşar; “Bu rakamlar birlikte düşünüldüğünde şehrimiz, 188 bin civarı genç nüfusa sahiptir. Bu rakam çoğu Anadolu kentinin nüfusundan daha yüksek bir nüfusu ifade etmektedir.

Buna karşın gerek üniversite öğrencilerinin barınması ve geçinmesi ve gerekse gençlerin spor ve sosyal gelişimlerinin sağlanması konusunda eksikliklerin yaşandığı hem şehrimizin yerel basınında hem de tarafıma ulaşan talep ve şikâyetlerde görülmektedir.”, dedi.

‘ŞEHRİMİZİN GENÇLİK POTANSİYELİ İLE FİZİKİ MEKÂNSAL ALTYAPISI MUKAYESE EDİLEMEZ BOYUTTADIR.’

Avşar, kurumların resmi verilerine değinerek mevcut tesis sayılarını şöyle açıkladı; “Şehrimizde 3’ü kız, 2’si erkek yurdu olmak üzere sadece 5 adet Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurt bulunmaktadır. Bununla birlikte Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün bünyesinde şehir merkezi ve 11 ilçede; 11 spor salonu, 6 stat, 5 futbol sahası, 1 buz pateni pisti, 3 genç ofisi, 1 tenis kortu, 1 olimpik yüzme havuzu bulunmaktadır. Bu veriler ışığında şehrimizin gençlik potansiyeli ile fiziki mekânsal altyapısı mukayese edildiğinde yetersiz bir durumla karşı karşıya kalmaktayız.”

‘GENÇLER, HAYATLARINDA OLUŞAN SOSYAL VE DUYGUSAL BOŞLUKLARI UYUŞTURUCU VB. ÇEŞİTLİ BAĞIMLILIKLARLA DOLDURMAYA ÇALIŞIYORLAR.’

Bu durumun gençliğin yetenekleri doğrultusunda gelişimlerine, ulusal ve uluslararası alanlarla sportif başarılar elde etmelerine engel olduğu gibi sosyal ve duygusal hayatlarında da boşlukların oluşmasına sebep olduğunu belirten Avşar; “Bu boşluk, ülkemizin genelinde olduğu gibi şehrimizde de gençlerimiz arasında yaygın ve sıkça sanal alem bağımlılığı (bahis, oyun ve kumar), uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı, şans oyunları, akran zorbalığı, şiddet, hırsızlık ve gasp olarak aleni bir şeklide kendini göstermektedir.”, şeklinde konuştu ve Bakan Bak’a bir takım sorular sordu.

‘31 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ İÇİN 5 YURT YETER Mİ? 

Barınmanın en temel sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Avşar; “31 bin civarı üniversite öğrencisinin barınma ihtiyacı 5 adet Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtla karşılanamayacağı gerçeğine karşın bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu şartlarda açıkta kalan öğrencilere yönelik destek anlamında (fatura desteği, gıda desteği, ulaşım desteği, giyim, okul araç gereç vb.) bir planınız var mıdır?”, dedi.

‘SÖZ KONUSU YURDUN KAPASİTESİ 1500 OLARAK PLANLANMIŞKEN 3000 ÖĞRENCİNİN BARINDIRILMASI DÜŞÜNÜLDÜĞÜ İDDİALARI DOĞRU MUDUR?’

Avşar, yerel basında geniş yer tutan yurt hakkında şöyle sorular yöneltti; “Tekirdağ Süleymanpaşa Köseilyas Mahallesinde 2022 tarihinde yapımı tamamlanması planlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurt bu dönemde çeşitli eksikliklerle açılmıştır. Bu eksiklikler öğrenci can güvenliğini ve hizmet alma konforunu etkilemekte midir? Söz konusu yurdun kapasitesi 1500 olarak planlanmışken 3000 öğrencinin barındırıldığı iddiaları doğru mudur? Şayet doğruysa bu durum yurt yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre sağlıklı barınma ve hijyen koşullarına uygun mudur?”

‘YURT İLE ÜNİVERSİTE ARASI ULAŞIM HUSUSUNDA GEREKLİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI YAPILMIŞ MIDIR?

Avşar; “Söz konusu yurt ile üniversitesi arası ulaşım altyapısı hazırlanmış mıdır? Ulaşım servis güzergâhı oluşturulmuş mudur? Bu hususta ilgili yerel kurum ve kuruluşlarla gerekli çalışmalar yapılmış mıdır?”, dedi.

‘GENÇLİK SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN SORUMLULUĞUNDA BULUNAN ŞEHRİMİZİN TEK BUZ PATENİNİN TADİLATI NE ZAMAN BİTECEK?’

“Gençlik Spor İl Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan şehrimizin tek buz pateni pisti uzun zamandır bakım ve onarım gerekçesiyle hizmet vermemektedir.”, diyen Avşar; “Söz konusu bakım ve onarım süresi nedir? Tekrar ne zaman halkın kullanımına açılacaktır? Bu hususta halk nezdinde oluşan rahatsızlığı gidermek bakımından halkı bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?”, dedi.

‘SÜLEYMANPAŞA OLİMPİK YÜZME HAVUZU UZUN SÜREDİR NEDEN KAPALI?’

Avşar, Yerel basında tartışılan ve halk arasında çokça şikâyete konu olan Süleymanpaşa Olimpik Yüzme Havuzunun uzun süredir kapalı tutulmasının gerekçesini sordu. Avşar; “Hem sporcuların hem de halkın çevre ilçelerdeki belediyelere veya özel işletmelere ait yüzme havuzlarına gitmesiyle yaşanan mağduriyeti gidermek bakımından söz konusu yüzme havuzu ne zaman hizmete açılacaktır? Bu hususta bir takviminiz var mıdır?”, şeklinde sorular sordu.

‘SÜLEYMANPAŞA KAPALI SPOR SALONUNUN TADİLAT DOLAYISIYLA KALDIRILAN ÇATISI NE ZAMAN YAPILACAK VE SALON FAALİYETE BAŞLAYACAK?’

Süleymanpaşa Kapalı Spor Salonu bir süre önce tadilat dolayısıyla bakıma alınmış ve çatısı kaldırıldığını, üzerinden geçen onca zamana rağmen tadilatla ilgili bir çalışma yapılmadığını, salonun üstü açık ve atıl bir şekilde beklediğini söyleyen Avşar; “Söz konusu tadilat ne zaman tamamlanacak ve salon halkın hizmetine ne zaman açılacaktır? Bu hususta şehir sakinlerimizi bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?”, dedi.

‘MEVCUT TESİSLER YETERSİZDİR. BU BAKIMDAN ŞEHRİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERECEK BİR ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?’

Avşar; “Şehrimizin sahip olduğu gençlik potansiyeli göz önüne alındığında mevcut tesislerin yeterli olmadığı açıktır. Bu bakımdan şehir ihtiyaçlarına cevap verecek ve bu potansiyeli değerlendirecek bir çalışmanız var mıdır? Bu kapsamda yerel yönetimlerle, üniversiteyle, profesyonel ve amatör spor kulüpleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?”, şeklinde ifadelere yer verdi.

‘UYUŞTURUCU VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KAPSAMINDA İLGİLİ PAYDAŞLARLA ORTAK BİR ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?’

Gençler arasında giderek artan ve tehlike arz eden bağımlılık konusuna değinen Avşar; “Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele (madde temini, dolaşımı ve kullanımı, bağımlılıktan kurtarma, psikolojik destek, eğitim ve rehabilitasyon gibi) kapsamında Bakanlığınız tarafından ilimizde ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Bu hususta diğer ilgili paydaşlarla (belediyeler, ilgili STK’lar, diğer kamu kurum ve kuruluşları vb.) ortak bir çalışma yapılmakta mıdır?”, dedi.

‘TEKİRDAĞ’DA BAĞIMLI SAYILABİLECEK DURUMDA OLAN KAÇ GENÇ VAR?’

 “Tekirdağ’da bağımlı sayılabilecek durumda olan kaç genç bulunmaktadır?”, diyen Avşar; “Bu bağımlıların kaçı tedavi altına alınmıştır? Kaçı sokakta, kaçı aileleriyle birlikte yaşamaktadır? Bu konuda elinizde bir veri mevcut mudur?”, şeklinde soru sordu.