DEVA PARTİLİ AVŞAR: RANT İÇİN ORMANLIK ALANLAR YAKILDI MI?

DEVA PARTİLİ AVŞAR: RANT İÇİN ORMANLIK ALANLAR YAKILDI MI?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın cevaplandırması için TBMM'ye soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması istemiyle ülkenin dört bir yanında meydana gelen, can ve mal kayıplarına yol açan orman yangınlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Avşar, önergede orman yangınlarına karşı yapılan hazırlık çalışmalarının neler olduğu, yanan ormanlık alanların yerine ilgili yönetmelik gereği ağaçlandırma (ormanlaştırma) çalışması yapılıp yapılmadığını, iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların ormanlık alan vasfı kaldırılarak yapılaşmaya açılması söz konusu olup olmadığını sordu.

‘HER YIL ÜLKEMİZDE 22 BİN 900 HEKTAR CİVARINDA ORMANLIK ALAN YANMAKTADIR.’

“Resmi verilere göre Türkiye’nin toplam orman alanı 23 milyon hektar civarındadır. Bu, ülke genel alan toplamının yüzde 29,8’ine tekabül etmektedir. Yani yüz ölçümümüzün 3’te 2’sine karasal iklim hakim ve kıraç topraktan oluşmaktadır. Bu durum ülkemizde yeşil alanın önemini daha da arttırmaktadır.”, diyen Avşar; “Her yıl yaz aylarıyla birlikte ülkemizde ortalama 2700 dolaylarında yangın çıkmakta ve 22 bin 900 hektar civarında ormanlık alanın yanmaktadır.”, şeklinde konuştu.

‘YANGINLARIN ÖZELLİKLE KIYI BÖLGELERİMİZDE YENİ YAPILAŞMAYA ALAN AÇMAK İÇİN BİLİNÇLİ OLARAK ÇIKARILDIĞI DÜŞÜNCESİ HALK ARASINDA YAYGIN BİR KANAAT OLMUŞTUR.

Avşar, bu yangınlarda yeşil alanın yok olmasının yanı sıra birçok maddi ve manevi zararın da meydana geldiğini, birçok canlı türünün yok olduğunu ve çevre ekosisteminin erozyona uğradığını söyledi.

Avşar; “Bu şekilde insan hayatını, doğal yaşamı, ekonomiyi ve ekolojik sistemi doğrudan etkileyen yangınların çıkış sebepleri ihmal, kazalar, sabotaj, sıçrama, doğal olaylar olarak sayılsa da özellikle kıyı bölgelerimizde yeni yapılaşmaya alan açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı düşüncesi halk arasında yaygın bir kanaat olmuştur.”, dedi.

‘YANAN ALANLARIN YANGIN SONRASI ORMANLIK ALANI DIŞINA ÇIKARILMASINA VE YAPILAŞMAYA AÇILMASINA ASLA İZİN VERMEMELİDİR.’

“Orman yangınlarını ön alan tedbirler almak, yanan alanları yeniden ağaçlandırmak, ormanlaştırmak yangın sonrası ormanlık alan dışına çıkarmadan yapılaşmaya izin vermemek önem arz etmektedir.”, diyen Avşar, Bakan Yumaklı’ya sorularını sıraladı.

‘YANGIN ÖNCESİ HAZIRLIK, YANGIN ANI HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE VE YANGIN SONRASI TEDBİRLER ANLAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?’

Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığına ve yaygınlığına dikkat çeken Avşar; “Bakanlık görevine başladığınız 3 Haziran 2023 tarihinden bugüne ülkemizde meydana gelen yangınlarda kaç hektar ormanlık alan yanmıştır? Orman yangınlarına karşı; yangın öncesi hazırlık (araç-gereç envanteri, teknolojik donanım ve altyapı ve eğitimli personel), yangın anı hızlı ve etkin müdahale ve yangın sonrası tedbirler anlamında yapılan çalışmalar nelerdir?”, dedi.

‘YANAN ALANLARIN YÜZDE KAÇI ORMAN ALANI OLMA VASFINI KAYBETMİŞ VE ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILMIŞTIR?’

Avşar; “Orman yangını yaşanan alanların yüzde kaçında yeniden ağaçlandırma (ormanlaştırma)çalışması yapılmıştır? Bu alanların yüzde kaçı orman alanı olma vasfını kaybetmiş ve orman sınırları dışına çıkarılmıştır? Bu alanların bölge bazlı dağılımı nedir?”, şeklinde sorular yöneltti.

‘ÖZELLİKLE KIYI BÖLGELERİMİZDE ORMAN YANGINI SONRASI OLUŞAN ALANLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASI SÖZ KONUSU MUDUR?’

“Yangınların özellikle kıyı bölgelerimizde yeni yapılaşmaya alan açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı düşüncesinin halk arasında meydana getirdiği infiale değinen Avşar; “Kamuoyunda çokça tartışıldığı ve iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların yapılaşmaya açılması söz konusu mudur? Bu konuda bir tespitiniz var mıdır? Buna karşın önlem alma bakımından bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”, ifadelerine yer verdi.



Anahtar Kelimeler: PARTİLİ AVŞAR: ORMANLIK ALANLAR YAKILDI ?

CANDAN BAŞKAN'DAN EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI AZBAY’DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTEĞİ

KOCAELİ MİLLETVEKİLİ YILMAZ’DAN ÇERKEZKÖY’E ZİYARET

MİLLETVEKİLİ AVŞAR ORMAN BAKANI’NA ORMANLARIN KÜÇÜLMESİNİ SORDU

ÜN: TARIMDA SON 27 SENENİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ