DEVA PARTİLİ AVŞAR; “İSTANBUL’DA HER AN YIKILMA RİSKİ TAŞIYAN KAÇ BİNA VAR?”

DEVA PARTİLİ AVŞAR; “İSTANBUL’DA HER AN YIKILMA RİSKİ TAŞIYAN KAÇ BİNA VAR?”

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde 2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de kendiliğinden yıkılan 3 katlı bina olayına değinerek Bakan Özhaseki’ye depreme ilişkin sorular yöneltti.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde 2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de kendiliğinden yıkılan 3 katlı bina olayına değinerek Bakan Özhaseki’ye depreme hazırlık bağlamında Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesini sordu. Avşar, “Bu şekilde kendiliğinden yıkılabilecek durumda olan kaç bina var? Bir tedbir aldınız mı? Belediyelerle iş birliğiniz var mı?”, şeklinde sorular yönetti.

Ülkemiz neredeyse her 10-15 yılda bir büyük bir depremle karşı karşıya kalmaktadır.

Avşar; “Deprem kuşağında bulunan ülkemiz Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı üzerinde konumlanmaktadır. Bu durum ülkemizi neredeyse her 10-15 yılda bir büyük bir depremle karşı karşıya bırakmaktadır.”, dedi.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlatan Avşar; “En son 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile 11 ilimiz çok ciddi bir şeklide etkilenmiş ve resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetmişti.”, ifadelerine yer verdi.

İstanbul’da 600 bin çok riskli konut bulunmakta ve bir an önce bunların yenilenmesi gerekmektedir.

Sözü İstanbul depremine getiren Avşar, tüm deprem bilimcilerin hem fikir olduğu ve yakın bir zamanda meydana gelmesi beklenilen bir İstanbul depremi gerçeğinin bulunduğu, Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli konutun olduğu ve bir an önce bunların yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Avşar; “Bu kapsamda Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşüleceği ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceği açıklanmıştı.”, dedi.

Bilim insanları İstanbul'da 2 bin-3 bin dolayında binanın kendiliğinden yıkılabilecek durumda olduğunu tahmin etmektedir.

2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de 3 katlı bir bina kendiliğinden yıkıldığını söyleyen Avşar; “Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Hemen olayın ardından bilim insanlarımız, İstanbul'da 2 bin-3 bin dolayında binanın böyle olduğunu (kendiliğinden yıkılabilecek durumda olduğunu) tahmin ettiklerini ve bunların saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırdığını belirtiyorlar.”, şeklinde sözlere yer verdi ve Bakan Özhaseki’ye sorularını sıraladı.

İstanbul’da kendiliğinden yıkılabilecek kaç bina bulunmaktadır?

Can güvenliğine değinen Avşar; “Bakanlık verilerine göre 600 bin çok riskli binanın kaçı söz konusu olayda olduğu gibi kendiliğinden yıkılabilecek durumdadır? Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?”, şeklinde sorular sordu.

Proje kapsamında İstanbul’daki rezerv alanlar belirlenmiş midir?

Avşar; “Yüzyılın dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında bahsedilen rezerv alanlar belirlenmiş midir? Bu alanlar nerelerdir? Vaat edilen 400 bin konut için bu rezerv alanlarda inşai faaliyete başlanmış mıdır? Yine bu kapsamda sözü geçen 100 bin sosyal konutun başvuru koşulları, kullanım şekli ve takvimi belirlenmiş midir?”, dedi.

Belediyelerle eşgüdüm halinde çalışmak bakımından ortak bir hareket planınız var mıdır?

Depreme hazırlığın aciliyeti ve iş birliğinin önemine değinen Avşar; “Yapılan tüm araştırmalar ve açıklamalar çok kısa bir süre içinde büyük İstanbul depremini işaret ederken acil müdahale kapsamında Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle birlikte belediyelerle eşgüdüm halinde çalışmak bakımından ortak bir hareket planınız var mıdır?”, şeklinde soru sordu.



DEVA PARTİLİ AVŞAR: MANEVİ ÖZLEMLER YERİNİ MADDİ KAYGILARA BIRAKTI!

TEKİRDAĞ’DA EMEĞİN “ÖZEL” GÜNÜ

CHP LİDERİ ÖZEL’İN İLK DURAĞI ÇERKEZKÖY OLDU

AK PARTİLİ AZBAY HEM KUTLADI HEM DE UYARDI

CANDAN BAŞKAN’DAN KARNE MESAJI