Çerkezköy TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve yönetim kurulu üyeleri bugün Oda Meclis Salonu’nda bir araya geldi. Ahmet Çetin, iş başına geldikleri günden bugüne kadar ve Çerkezköy TSO’nun 2023 yılında yaptığı çalışmalar hakkında gazetecilere bir sunum ve değerlendirmede bulundu. Oda Genel Sekreteri Seçkin Bayraktar’ın sunumuyla birlikte Ahmet Çetin yaptığı değerlendirmesinde, şunları kaydetti:
“Bizler göreve geldiğimiz ilk günden beri önümüze hep, başta üyelerimiz olmak üzere bölgemizin gelişimi adına gerçekleştirilebilecek hedefler koyduk. Esnaf, sanayici, tüccar hep birlikte kazanacak dedik. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak Üyelerimizin hem kişisel hem de iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitimlerimizin sayısını artırdık. Yurtdışından gelen iş insanlarını Odamızda misafir ederek, bölgemizdeki firmalarımızla birebir iletişim kurmalarını sağladık. Eğitim vakfımızın temellerini attık. Dijital dönüşüm kapsamında birçok yeniliği Odamız bünyesine dahil ettik. Bu sayede üyelerimiz bulundukları her yerden, web sitemiz üzerinden birçok bilgi ve belgeye ulaşabilmektedir. 1 yıl içerisinde de gerçekten hızlı aksiyonlarla birçok yeniliği hayata geçirdik. Öncelikle Odamızın dijital dönüşümünü tamamlaması adına web sitemizde ve Odamızın demirbaşlarında yeniliklere, değişimlere gittik. Dijital dönüşümü Odamızdan başlatarak, tüm üyelerimize yaymamız lazım. Dijitalleşme artık hayatın her alanında kaçınılmaz bir boyuta ulaşmıştır. Biz de bu kapsamda gerek eğitimlerimizde gerekse de ziyaretlerimizde üyelerimize dijitalleşmenin önemi ve faydalarını anlattık.”
“BİRLİKTE DAHA ÇOK İŞLER YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM.”
Yüksek İstişare Kurulu’nun öneminde değinen Başkan Ahmet Çetin, “Göreve gelmemizden kısa bir süre sonra Yüksek İstişare Kurulumuzu hayata geçirdik. Yüksek İstişare Kurulumuzdan çıkan kararların önemle takip edilmesi gerektiğine inanıyorum. Bölgemizde yer alan sanayici, esnaf ve tüccarlarımızın önde gelen isimlerini kurulumuza dahil ederek, tecrübelerini, fikirlerini gelecek kuşaklara da aktarma konusunda adımlarımızı atalım istedik. Birçok faaliyette de önemli adımlarda bulunduk. Ve birlikte daha çok işler yapacağımıza inanıyorum.”dedi.
“ÜYELERİMİZİ BÜYÜK KÜLFETTEN KURTARAN BİR ADIM”
Odaya kazandırılan girişimlerden bahseden Başkan Ahmet Çetin, “K türü yetki belgesinin Odamızdan alınmasını sağladık. K türü yetki belgesinin Odamızdan alınması üyelerimizi büyük külfetten kurtaran bir adım oldu. K türü yetki belgesi normal şartlarda İl merkezlerinden alınabiliyordu. Bu da üyelerimizin için hem zaman hem de maddi bir kayna neden oluyordu. Şu an ihtiyaç halinde K türü yetki belgelerini kolaylıkla Odamızdan alabiliyorlar. Ardından Hemen ardından yine üyelerimiz için önemli bir hizmet olan dijital takograf kartının da yine Odamızdan alınabilmesini sağladık.” dedi.
“BİRÇOK ÜYEMİZİN İLK İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRMESİNDE ÖNEMLİ BİR ROL ALDIK”
Odaya İhracat Danışmanlığı konusuna önem verdiklerini belirten Çetin, şunları kaydetti: “Odamızda en büyük isteklerimizden bir tanesi de üyelerimizin global pazarda yer alması. Henüz ihracat yapmamış, yapmış olan üyelerimizin de burada daha fazla tutunmalarını, rekabetçi güç olmalarını sağlamak adına Dış İlişkiler ve İhracat birimimizde personel sayımızı arttırdık. Üyelerimize daha güçlü hizmet verebilmek adına attığımız bu adımda İhracat Danışmanı da bünyemize dahil ettik. Üyelerimiz, kendi üretimlerine uygun yeni pazarlar bulması, hedef kitleye ulaşması adına çalışmalar yürüttük. İlk ve son aşamada yapılan yazışmalarda izlenilmesi gerek yolu anlattık Bu vesile ile birçok üyemizin ilk ihracatını gerçekleştirmesinde önemli bir rol aldık ki bunların da diğer üyelerimiz için birer teşvik unsuru olması adına özel videolu röportajlarımız ile yayımladık. Tabii burada da sınırlı kalmayacağız, başta da söylediğim gibi üyelerimizin ihracata ilk adımı atmaları, rekabetçi güç olmaları, global pazarlarda adından söz ettirmesi, ülkemize katma değer sağlamaları adına durmadan çalışmaya devam edeceğiz.”
“TEDARİKÇİ GÜNLERİ PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİK”
Açıklamalarını sürdüren Başkan Ahmet Çetin, “Üyelerimizin ihracata açılmasını hedeflerken bir yandan da Tedarikçi Günleri programımızı hayata geçirdik. Burada ise yerel anlamda üyelerimizin birbiri ile iletişimini arttırmasına vesile olduk. Bölgemizin önde gelen firmalarının ara ürünlerde yine bölgemiz KOBİ’lerini tercih etmeleri adına firma yetkililerini bir araya getirdik. Tedarikçi günleri programımızın firmalar arası görüşmeleri hala devam etmektedir. Saray’dan Veliköy’e; yerelden uluslararası pazara üyelerimizin fayda sağlayacak her noktada bulunuyoruz ve bulunmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.
“7. ÇERKEZKÖY ENDÜSTRİYEL FUARIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Bölgenin ilk ve tek endüstriyel fuarı Çerkezköy Endüstriyel Fuarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Çetin, “Bölgemiz ticaretinin kalbinin attığı 7. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, yine birçok firmamızın yeni iş insanları ile tanışması ve yeni ticari anlaşmalara imza atmasına vesile oldu. Fuar öncesinde üyelerimize iki kez olmak üzere fuarcılık eğitimi verdik. Fuar sonrası gerçekleştirdiğimiz memnuniyet anketlerimizde elde ettiğimiz veriler, katılımcılarımızın büyük bir çoğunluğunun fuarımızı oldukça başarılı bulduğunu gösteriyor. Önümüzdeki sene gerçekleşecek olan fuarımızın, daha da geniş kitlelere ulaşacağına inanıyorum. Fuarımızın bölgesel değil uluslararası fuarlar arasında yer alması da hedeflerimizden bir tanesi. Aynı zamanda ilerleyen süreçte paydaşlarımızla birlikte, yılda sadece bir kere değil aktif bir şekilde hizmet verecek olan çok amaçlı fuar merkezi kurmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.
“OKUL İNŞAATIMIZIN YAPIMI HIZLA DEVAM ETMEKTEDİR”
Odanın eğitim yatırımlarına değinen Başkan Ahmet Çetin, “Bölgemizde atılması gereken önemli adımlardan bir tanesi de eğitim alanında ki bu benim kişisel olarakta önem verdiğim konulardan bir tanesi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, bölgemizin eğitim sorunlarına önemli destekler sağlamış bir kurum. Mevcutta ise Kapaklı ilçemizde bir okul inşaatımızın yapımı hızla devam etmektedir. Eğitime, bölgemize önemli projelerle katkıda bulunmak için genç fikirlerle de bir araya geliyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemizle imzaladığımız işbirliği protokolümüzün ardından Marmara Üniversitemiz ile de bir işbirliği protokolümüzü imza altına aldık. Genç fikirlerle ülkemize değer katacak farklı projelere de imza atacağımıza inancım sonsuz.” diye konuştu.
“BÖLGEMİZİN 30 YILINI KAPSAYAN SÜRDÜRÜLEBİLİR MAKRO PLANLAR OLUŞTURMALIYIZ”
Makro planların önemine değinen Başkan Çetin, “Gerçekleştirdiğimiz ve hedeflediğimiz projelerin yanı sıra bölgemizin önemli sorunlarına da dikkat çekiyoruz ve çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda bölgemizin önemli eksiklerinden bir tanesi makro planlarının olmaması. Türkiye’nin altın boynuzu Trakya’da makro planlara ihtiyaç var. Bölgemizin 30 yılını kapsamayan sürdürülebilir makro planlar oluşturmalıyız. Eğitimden sosyalleşmeye; sanayiden tarıma geleceğimizi şekillendirecek ve daha güzel, daha sağlıklı yarınlara ulaşmamızı sağlayacak planlarımızın olması lazım. Makro planlar, yapılırken bölgenin tüm kurumları, yerel yönetimleri, STK’ları planın içerisine dahil olmalıdır. İşbirliği içerisinde yaşayan, sürdürülebilir, doğayı tahrip etmeden oluşturulan termin süreleri belli çalışmalar ile geleceğimizi daha güzel hale getirebiliriz.” dedi.
“GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDEN DAHA ÇOK FAYDALANMALIYIZ”
2026 yılından sonra karbon ayak izi ve yeşil dönüşümün ihracat üzerinde büyük etkisi olacağını ifade eden Başkan Ahmet Çetin, “Geleceğimiz adına önemli konulardan bir tanesi de yeşil dönüşüm. Karbon ayak izinin azaltılması hususu sadece ülkemizde değil dünyada büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz (TOBB) de önemli bilgilendirmeler ve adımlar atarken biz de Oda olarak çalışmalar yürütüyoruz. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi İstişare Toplantısında karbon ayak izi hususunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etti. Üyelerimizi yeşil dönüşüme teşvik ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin artması adına çalışmalar yürütüyoruz. Güneş enerji sistemlerinden daha çok faydalanmalıyız. Özellikle sanayi bölgemizde yönlendirmelerimiz sonrasında solar enerji sistemlerini tercih eden firmalarımız var. Bunların sayısını arttırmalıyız. Düzenlediğimiz eğitimlerde de enerji sistemlerinin faydalarına, kullanım şekillerine ve teşviklerine önem veriyoruz. Önümüzdeki senelerde gerçekleştireceğimiz ihracatlarda karbon salınımı, yeşil dönüşümün kullanımı önemli rol oynayacak ve belirlenen şartları taşımayan firmalarımız engellerle karşılaşacak” ifadelerini kullandı.
“ŞU AN ÇOK YAŞLI BİR SUYU KULLANIYORUZ”
Bölgemizdeki su sorununu bir kez daha gündeme getiren Başkan Ahmet Çetin, “Bölgemizin en önemli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarından bir tanesi de yer altı su kaynaklarının azalıyor olmasıdır. Her geçen gün, su seviyemiz daha aşağı gidiyor. Ve yakın gelecekte artık bölgemizde çok önemli su sorunları yaşayacağız. Şu an çok yaşlı bir suyu kullanıyoruz. Gerekli adımları atmazsak ağır metalleri içeren su seviyesine ulaşmamız çok uzun süremeyecek. Çözüm olarak atılması gerek adımlardan bir tanesi Tuncu ve Meriç Nehirlerinden boşa akan ve bizim hakkımız olan suyun, Trakya’daki boş alanlara taşınmasından geçiyor. Bu maliyetin yüksek bir çözüm. Ama eğer bu sorunu çözemezsek yakın gelecekte bu maliyetin kat ve kat üstünde sorunlarla karşılaşacağız.” şeklinde konuştu.
“ARANAN PERSONEL” SORUNU
Kalifiye personel sorunu için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Çetin, “Her geçen gün daha da büyüyen, sadece ülkemizin değil yatırım alanında dünyanın cazibe merkezi haline gelen Çerkezköy, Kapaklı ve Saray bölgemizde üretim ve istihdamı destekleyen yatırımlar devam ediyor. Fakat bölgemizde oluşan sorunlardan bir tanesi kalifiye personelde yaşadığımız azalma. “Ara eleman” diye tabir edilen fakat aslında “aranan çalışan” sayısının artışı için Çerkezköy Kaymakamlığımız, Odamız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Meslek Liselerimiz ve İşkur ile iş birliği içerisinde oluşturduğumuz komisyonda bu konu üstünde çalışmalarımız devam ediyor. Komisyonda güzel fikirlerin oluştuğunu ve gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgemizdeki bu sorun için önemli bir adımın atılmış olacağını da belirtmek isterim. Bu soruna çözüm yollarından bir tanesi de bölgede işçi evleri sitesinin kurulması olacaktır. Daha kolay ulaşılabilir bir maliyette işçi evleri sitesini yine tüm paydaşlarımızla hayata geçirmek çok önemli bir proje olacaktır. Bunun hayata geçmesi için de gerçekten önemli desteklere ve iş birliğine ihtiyaç vardır.” dedi.
“ÇERKEZKÖY’ÜN İL OLMA VAKTİ GELMİŞTİR”
Çerkezköy’ün il olması gerekliliğinin altını çizen Başkan Ahmet Çetin, “Sürekli gelişen, geliştikçe katkı sağlayan, yurtiçi ve yurtdışından birçok önemli yatırımcının ilk durak noktası olan Çerkezköy, artık ulusal anlamda bir marka olduğunu belirtmek isterim. Özellikle üretimin üssü olması ve ülkenin en önemli sanayi bölgelerinden bir tanesi olması ile Çerkezköy artık sınırlarını aşmış bir durumdadır. Gelişiminin daha da artması yaşanan sorunlara hızlı çözümlerin üretilebilmesi ve karara bağlanabilmesi, göç yükünü taşıyabilmesi ve ülkemize daha fazla katma değer sunması adına Çerkezköy’ün il olma vakti gelmiştir. Çerkezköy’e çizilen sınır çizgileri artık kendisine dar gelmektedir. Çerkezköy’ün il olması adına da Yönetim Kurulumuz ve Meclis Üyelerimizin katılımıyla oluşturduğumuz komisyonumuzun detaylı çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda tüm çalışmalarımızı da hazırlayarak gerekli sunumları yapacağız.” ifadelerini kullandı.
ARAÇ MUAYENE İSTASYONU VE VİZE İŞLEMLERİ
Araç muayene istasyonunun bölgeye kazandırılması gerektiğini belirten Başkan Ahmet Çetin, “Bölgemizin ihtiyaçlarından bir tanesi de araç muayene istasyonu. Bu konuda da meslek komitelerimiz de gerekli çalışmaları gerçekleştirdi, elde edilen bilgileri paylaştı. Çorlu – Çerkezköy arasındaki mesafe göz önünde bulunduruluyor fakat bunu Çerkezköy’den değil Saray’dan hesaplamamız lazım. Araç muayene istasyonu kurulması adına girişimlerimiz devam edecek. Aynı zamanda vize işlemlerinin Odamızda da yapılabilmesi için girişimlerimiz oldu. Bunun da sonuca kavuşması için çalışmalarımız devam edecek. İki konuda da girişimlerimiz olumlu sonuçlanırsa bölgemiz adına büyük bir değer olacak.” dedi.
“SAVUNMA SANAYİİNİN BÖLGEYE NASIL ARTI DEĞER KATTIĞINI YERİNDE GÖZLEMLEDİK”
Savunma sanayi ofisinin de Oda da yer alacağını ifade eden Başkan Ahmet Çetin, “Savunma sanayi ofisini Odamızda hayata geçirmek istiyoruz. Özellikle Konya ziyaretimizde bu konunun önemini bir kez daha görmüş olduk. Savunma sanayiinin bölgeye nasıl artı değer kattığını yerinde gözlemledik. Savunma sanayiinin Odamızda kurulması konusunda diğer Odalar, OSB ve Valiliğimiz nezdinde mutabık kalmıştık. Önümüzdeki dönemde bu girişimimizin de olumlu şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum. Odamızın faaliyet alanlarını arttırmak adına girişimleri sürekli devam ediyor. Son olarak Kadın Girişimciler ’de koordinatör Oda olduk ve TOBB Tekirdağ Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Odamız üyelerinden seçildi. Bu konuda bölge koordinatörlüğünü de istiyoruz.” şeklînde konuştu.
“BAŞARI SON DURAK DEĞİL DEVAM EDEN YOLCULUKTUR”
Başkan Çetin son olarak, “Bizler, üyelerimiz, bölgemiz ve ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye, katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Başardıkça daha da ilerisini hedefleyeceğiz. Çünkü: Başarı, son durak değil, devam eden bir yolculuktur.” dedi.