Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde sürdürülen, ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projesi’nin bir alt uygulaması olan ve katılımcı firmalara yönelik yapılan ‘ÇOSB Sanayide Dijitalleşme Olgunluk Düzeyi Araştırması Genel Değerlendirme Raporu Açıklama Toplantısı’ yapıldı. ÇOSB Konferans Salonu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen toplantıya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileri ile çok sayıda sanayici katıldı.
AÇILIŞI SÖZDİNLER YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler şunları söyledi; “Trakya Bölgesinde katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünlerin üretilmesi, küresel anlamda üst sıralara erişilmesi, yenilikçi üretim metotlarına uygun uluslararası standartlarda mesleki eğitim altyapısının oluşturulması amacıyla hazırlanarak faaliyete geçirilen Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projemiz açısından heyecan verici bir toplantıyı bugün sizlerle birlikte yapıyoruz. Projemizi iş birliğiyle sürdürdüğümüz değerli Trakya Kalkınma Ajansımızın Genel Sekreteri Mahmut Şahin’e ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi’nden Prof. Dr. Burcu Erkmen başta olmak üzere tüm hocalarımıza-yetkililerimize ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.
DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ
Bugün açıklanan firmalarımıza ait Dijitalleşme Olgunluk Seviyesi sonuçlarının gerek bölge ve gerekse firmalarımız açısından yeni bir gelişim yolu oluşturacağına inancım tamdır. Malumunuz olduğu üzere, iş dünyası küresel rekabetin vazgeçilmez unsuru haline gelen yüksek teknoloji kullanımı konusunda ekonomik ve sosyal açıdan bir dönüşüm zorunluluğuyla yüz yüze kalmış durumdadır. Ülkemizde de bir ivme kazanmış olan Sanayide Dijital Dönüşüm geçiş süreci, üretici firmalarımızda verimlilik, maliyet etkinliği, rekabetçilik artışı ve üretimde esneklik imkanı sağlıyor. Bu değişime ayak uydurmak zorundayız. 1.2. ve 3. sanayi devrimlerinde istenilen seviyeyi yakalayamamış bir durumda iken; mevcut Endüstri 4.0 sürecini çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sağlık, enerji, finans, gıda vb. her türlü alanda iş yapış şekillerinin değiştiği bu süreçte eski teknolojilerden dijital teknolojilere dönüşümün zorunlu olduğunu biliyoruz. Bölgemizdeki 100 katılımcımızla yapılan Çerkezköy OSB Dijitalleşme Olgunluk Araştırması sonuçlarının açıklanacağı bugünkü toplantımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Endüstri 4,0 kapsamında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızın, projemizin bölgemize ve ülkemize hayırlı-uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
Toplantıda birer konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da projenin önemine dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik ve Haberleşme Mühendislik Fakültesi’nde Doç. Dr. Revna Acar Vural, ‘ÇOSB Dijitalleşme Olgunluk Düzeyi Araştırması’ raporunun sonuçlarını açıkladı. ÇOSB faaliyet gösteren 100 firma ile yapılan anketlerin sonucunda Bölgedeki firmaların ortalama olarak Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında olduğuna dikkat çekildi. Türkiye genelindeki firmaların olgunluk seviyesiyle benzer şekilde bir sonuç ortaya çıkarken, anket yapılan 100 firmanın Olgunluk Seviyelerinin gösterildiği raporların firmalara özel olarak gönderileceği ifade edildi.