CHP'Lİ ŞENCAN: KADINLARIN EŞİT YURTTAŞ OLMASI EN BÜYÜK DEVRİMDİR

CHP

3 Nisan Pazartesi günü CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanlığı, Belediyelerde seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 93’üncü yıldönümü için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

3 Nisan Pazartesi günü CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanlığı, Belediyelerde seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 93’üncü yıldönümü için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün egemenlik hakkını halka vermesinin, kadınların eşit yurttaşlık statüsü kazanımlarıyla taçlandığı en büyük devrim olduğunu söyledi. 

3 Nisan Pazartesi günü CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanlığı, Belediyelerde seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 93’üncü yıldönümü için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan, Kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının ilk adımının 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Kanunu’nun kabulüyle başladığını, ardından köy, muhtar ve ihtiyar heyetlerinde, 1934 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde seçme ve seçilme hakkı ile Cumhuriyet'in bir kadın devrimi olarak tarihe geçtiğini vurguladı. 

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

Başkan Şencan, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanının 3 Nisan 1930’da, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinden seçilen Sadiye Hanım olduğunu belirtti. Ancak 93 yılda yapılan 19 yerel seçimde sadece 156 kadın belediye başkanı seçilirken, erkeklerde bu sayının 32 bin olduğunu söyledi. Bu tablonun kadınların başarısızlığı, yetersizliği ya da isteksizliğinden kaynaklanmadığını, kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyetten kaynaklandığını belirtti. 

KADINLARIN HAKKINI GASP EDENLER

Başkan Şencan, kadınların yeni haklar kazanmak bir yana mevcut haklarının gasp edilmemesi için mücadele eder hale geldiğini ifade etti. Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimine sayılı günler kaldığını söyleyerek, kadınlar için hayati öneme sahip olan bu seçimde bir yanda kadınların yasal haklarını gasp edenler, diğer yanda ise yasalara dokunmayıp uygulayanlar olduğunu belirtti. İstanbul Sözleşmesi’ni fesih eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, İstanbul Sözleşmesi’ni 24 saat içinde yeniden yürürlüğe koyacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu gibi eşitliği savunanlar da olduğunu dile getirdi. Başkan Şencan, kadınların Cumhuriyetin kurucu değerlerinden asla vazgeçmeyeceğini ve bu seçimlerde ya özgürlüğe ya da esarete oy vereceklerini vurguladı.



CANDAN BAŞKAN İMAMOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

DEVA PARTİLİ AVŞAR: MANEVİ ÖZLEMLER YERİNİ MADDİ KAYGILARA BIRAKTI!

TEKİRDAĞ’DA EMEĞİN “ÖZEL” GÜNÜ

CHP LİDERİ ÖZEL’İN İLK DURAĞI ÇERKEZKÖY OLDU

AK PARTİLİ AZBAY HEM KUTLADI HEM DE UYARDI