CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, iklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerden biri olan Türkiye’de son dönemde artan yağışlara bağlı olarak art arda gerçekleşen kazaların araştırılması için Önerge verdi. Araştırma Önergesi’nin görüşülmesi, Cumhur İttifakı’nın oyları ile reddedildi. TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’na çağrıda bulunan Aygun, “8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen Çorlu Tren Kazası’ndan sonra bir arpa boyu ilerleme sağlanamadı. TCDD, halen Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile işbirliği kurmuyor. Yağış sonrası köprü ve menfez bakımı yapılmalıdır. TCDD’nin kurumsal birikiminin bir sonucu olarak uygulanan yol çavuşluğu, yol bekçiliği, makasçılık gibi unvanlar; aktif ve etkin hale getirilmelidir” dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un, iklim değişikliği nedeniyle artan tren kazalarının araştırılması için verdiği önerge, CHP’nin Grup Önerisi olarak TBMM gündemine alındı. Ancak önergenin görüşülmesi, AK Parti ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.
Aygun, Araştırma Önergesi’ne ilişkin olarak TBMM’de yaptığı konuşmada, “Son 5 yıldaki artan yağışlar ve buna bağlı görülen sel felaketleri, birçok konuda yeni önlemler alınmasını ve politikaların değiştirilmesini zorunlu kılıyor. Çünkü insan yaşamından daha önemli hiçbir şey yok” diye konuştu.
“YAĞIŞ SONRASI TREN YOLLARI KONTROL EDİLSİN”
Yağışların demiryolu hatlarına büyük zarar verdiğini anlatan Aygun, “Yağışa bağlı son tren kazalarından biri de 18 Haziran 2023 tarihinde Ankara-Sivas Hızlı Tren Yolu’nun Yozgat-Sorgun bölümünde gerçekleşmiştir. Bu hattaki menfezlerin altı sel nedeniyle boşalmıştır. Kılavuz lokomotif raydan çıkarken, durumun hızlı tren makinistlerine bildirilmesi üzerine büyük bir kaza son anda önlenmiştir” diye konuştu. TCDD tarafından yapılan açıklamada, “aşırı yağışların Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nı etkilediğinin kabul edildiğini, gerekli çalışma ve önlemlerin alındığının, hızlı trenden önce gönderilen ‘kılavuz tren’ uygulamasının bu önlemlerden biri olduğunun” savunulduğunu aktaran Aygun, Çorlu Tren Kazası’na dikkat çekti.
“ÇORLU TREN KAZASI’NI UNUTTURMAYACAĞIZ”
Aygun, beş yıl önce 8 Temmuz 2018 tarihinde aşırı yağış sonrasında Edirne Uzunköprü-İstanbul Halkalı demir yolu hattı üzerinde sefer yapan trenin Çorlu’da devrildiğini anımsatarak, “27. Dönem Milletvekili seçildikten çok kısa bir süre sonra gerçekleşen ve kentimizde büyük bir acıya dönüşen bu kazayı hiç unutmadık. Unutulmasına da izin vermeyeceğiz. Zira bu kaza sonucunda 25 masum vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 300’ün üzerinde vatandaşımız yaralanmıştır. Aileler dağılmış, çocuklar öksüz kalmış, birçok vatandaşımız da sakat kalmıştır” dedi.
O tarihte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görev yapan Mehmet Cahit Turhan’ın “her türlü önlemin alındığı, ancak sorunun aşırı yağıştan kaynaklandığı" savunmasını yaptığını anımsatan Aygun, şöyle devam etti:
“Yani Bakana göre TCDD’nin hiçbir suçu yok, Tek suçlu, aşırı yağıştır. Böylece TCDD üst yönetimi aklanarak, olayın üstü her zamanki gibi kapatılmak istenmiştir. Bu dava halen sürüyor. Ailelerimizin acısı da büyüyor. Çünkü trende kaybedilen canlar için verilen adalet mücadelesi zorluklarla dolu. Bilirkişi değişti, ama halen ilerleme sağlanamadı. Ama ne biz ne aileler, bu olayın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Bizim mücadelemiz sürecek. Olayın örtbas edilmesine karşı direneceğiz.”
“İHMALLER ZİNCİRİ DEVAM EDİYOR”
Aygun, Ankara-Sivas hızlı tren hattındaki kazanın, 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen Çorlu kazasının ardından devam eden ihmaller zincirinin devam ettiğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Halen Meteoroloji ile yakın işbirliği yapılmıyor. Seyrüsefer emniyetinin sağlanması için ek personel alınmıyor. Ancak son kaza gösteriyor ki yol güvenliğini sağlamak için ‘kılavuz tren’ uygulaması dışında önlemlere ihtiyaç var” eleştirisinde bulundu.
Aygun, şu önerileri gündeme getirdi:
TCDD’nin kurumsal birikiminin bir sonucu olarak uygulanan yol çavuşluğu, yol bekçiliği, tren şefliği, kurum şefliği makasçılık, manevracılık, gardöfrenlik unvanlar; aktif ve etkin hale getirilmelidir. Köprü ve menfezlerin genel denetimleri yapılarak ani gelen sel ve taşkınlara karşı güçlendirilmesi ve yeni kazaların önlenerek, can ve mal güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınması elzemdir. Hat bakım ve onarım memurlarının sayısı arttırılmalıdır. Yağışlarda menfez temizliği yapılmalıdır. Aşırı yağış sonucu balast taşların akıp gitmesi sonucunda gerçekleşen menfez çökmelerine karşı yapısal önlemler devreye sokulmalıdır.