ÇERKEZKÖY’DE KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN 50’İNCİ YILI’NDA ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

ÇERKEZKÖY’DE KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN 50’İNCİ YILI’NDA ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıldönümü nedeniyle Çerkezköy’de ‘anma’ programı düzenlendi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıldönümü nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi Çerkezköy Temsilciliği’nce bir ‘Anma’ programı düzenlendi. Program,  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kuran’ı Kerim Tilavetiyle devam etti.

Kur’an-ı Kerim’in okunmasının ardından kürsüye gelen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan bir konuşma yaptı. Konuşmasına programa katılanlara teşekkür ederek başlayan Dernek Temsilcisi Yarlıgan, “Kıbrıs Barış Harekatının 50.nci yılında biz gazileri yalnız bırakmadığınız için sizlere gaziler adına çok teşekkür ediyorum.”dedi.

KIBRIS KANLI TARİHİNİN EVLADI

“Kıbrıs, kanlı tarihinin evladı, özgürlük kokan masum feryatlarını yükseldiği toprak.” Diyerek sözlerine devam eden Yarlıgan şunları kaydetti: Yüzyıllar boyunca üzerinde egemenlik oyunları oynanan büyük pazarlıkların yapıldığı Kıbrıs’ta Osmanlı’dan bu yana Türk kokan, kanla emekle sulanmış topraklar, bağrına bastığı binlerce şehitle vatan olmuş. Türk’ün Kıbrıs’ı ne bir idealin olabilir o topraklar ne de yaşlıya, çocuğa, kadına kurşun sıkan namert ellerin savaşı barış için seçmiş, adalete yeminli bir milletindir bu topraklar. Kıbrıs bizim evladımız, kardeşimiz, yavru vatanımız, hangi ana yüreği dayanır yavrusunun yükselen feryatlarına? Uzatmaz mı ellerini onu kurtarmaya? İşte böyle yazıldı Kıbrıs'ın şanlı tarihi.”

UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Türkiye Cumhuriyeti ve yavru vatan Kıbrıs Kurucu Cumhurbaşkanı ile birlikte karar verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Türk'ünü zulümden kurtarmak için yavru vatana çağırdığını söyleyen Yarlıgan, “Binlerce Türk genci pırıltılı gözlerle yola çıkmıştır ana vatanın dört bir yanından. Kimisi nereye gittiğini bilmeden, kimisi de bildiğine inanmadan, tarih tekerrür etti ve Türk askeri bir sayfa daha açtı. Tarihin tozlu raflarındaki kalın kitaplarında; anlatırken yaşlı gözlerle sırtında taşıdığı silah arkadaşını, aynı kapta yemek yediği can yoldaşını. Aynı silaha el koyup yemin ettiği ama gözlerini kendi elleriyle kapattığı kan kardeşini, uykusuz ve susuz geçen onca günü ve sonunda kavuştukları zafer coşkusunu, Türklüğün gururunu onurunu. Yıllar önce yolları Kıbrıs’ta kesişen mağrur kahramanlarımızın hikayeleri bir kez daha Tekirdağ Çerkezköy ilçesinde kendi söylemleriyle buluştu. Dile kolay bir 50 yıl geçti, unutmadık unutturmayacağız.”

498 ŞEHİDİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN

Yargılan sözlerini şöyle tamamladı: “Kıbrıs’ta yatan 498 şehidimizin ruhları şad olsun. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimize, vefat eden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum.”

GAZİ’DEN SAVAŞ GÜNLERİ…

Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Yarlıgan’ın ardından Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Gazi Hüseyin Özsoy Kıbrıs’ın o günlere dair anlatımıyla devam etti. Gazi Hüseyin Özsoy Kıbrıs’ta savaşın tam 22 gün sürdüğünü kendilerinin Bolu Komando Tugayı’ndan gittiğini ve orada görevlerinin ise Beş Parmak Dağları’nın arasındaki boğazkesenin daha sonra gelecek piyade askerlerimiz için açılmasını sağlamak olduğunu anlattı. Daha sonra bir başka Harekata katılan Gazi Ahmet Galak ise bir şiirle günün anlam ve önemini anlattı. Programda son konuşmayı ise Türkiye Kıbrıs Türk Cemiyeti İş Birliği Başkanı Rüşat Aydoğan yaptı. Aydoğan,  “Gerek Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz gerekse Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bize altın tepsilerle sunulan bir vatan toprağı değildir. Biz bu kutsal toprakları gerek şehitlerimizle gerekse kahraman ordumuzla fethettik. Biz Kıbrıs’ı Rumlardan, Yunanistan’dan almadık. Biz Kıbrıs’ı 1571 yılında Venediklilerden, Cenevizlilerden aldık. Kahramanlarımızın sayesinde ve buradan giden tüm kahraman gazilerimiz sayesinde Kıbrıs’ın kalbine Türk Bayrağını diktik.” dedi.

Program İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş’ın dua okuması ve ardından pasta kesilmesiyle sona erdi.

YOĞUN KATILIM OLDU

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği’nin bahçesinde düzenlenen programa yoğun katılım oldu. Türkiye Kıbrıs Türk Cemiyeti İş Birliği Başkanı Rüşat Aydoğan, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Cengiz Memiş ile Gökay Keleşoğlu, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Muhammet Süleyman Rüzgar, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdür Vekili Onur Bayraktar, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak ve Kamu Kurumlarının amirleri ile AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Salih Azbay ve CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, STK temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.



BAŞKAN CANDAN YÜCEER’DEN 1 EYLÜL MESAJI

TEKİRDAĞ’DA 3 AYDA 50 FABRİKA YANDI: SANAYİ YANGINLARI ÜRPERTİCİ BOYUTA ULAŞTI

ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU BİRLİKTE NİKAH ŞAHİDİ OLDU

BALIKÇILAR ’VİRA BİSMİLLAH’ DİYEREK DENİZE AÇILDI

KAPAKLI’DA TAHTA YÜKLÜ KAMYON 2 DİREĞİ DEVİRDİ