ÇERKEZKÖY’DE 300 EVCİL HAYVAN ÇİPLENDİ: 31 ARALIK SON GÜN

ÇERKEZKÖY’DE 300 EVCİL HAYVAN ÇİPLENDİ: 31 ARALIK SON GÜN

Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, evcil hayvanların çiplenme süreci aralıksız devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca alınan kararlar doğrultusunda, Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından evcil hayvanlara uygulanan dijital kimliklendirme uygulaması devam ediyor. 

Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, evcil hayvanların çiplenme süreci Çerkezöy Hükümet Konağı'nda devam ediyor. Vatandaşların evcil hayvanlarına çiplerini takan Veteriner Hekim Semih Çakıltaş, “Çipleme süreci devam ediyor. Bazı hayvanlar zorluk çıkarsa da sevgiyle üstesinden geliyoruz. Bu ay içinde 200 çip takıldı. Toplam ise şu ana kadar 300 çip taktık. Tarım ve Orman Bakanlığı'mızın açıklamalarından sonra ciddi bir yoğunluk oluştu.” dedi.

KAPIDA OLUŞAN SIRA DİKKAT ÇEKTİ

Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, ‘evcil hayvan çip enjekte’ işleminin 70 TL olarak fiyatlandırıldığı açıklandı. 19 Ekim Pazartesi günü kapıda oluşan sıra ise dikkat çekti. Evcil kedi ve köpeklerini getiren vatandaşlar çiplenme süreci için sıra beklediler. Çip taktırma işleminin ardından karnesi olmayan evcil hayvanlara cinsine, rengine ve yaşına göre karne oluşturuldu. Karnesi olan hayvanların ise karneleri içerisine çip taktırıldığı bilgisi işlendi. 

Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Veteriner Hekim Semih Çakıltaş çip taktırma süreci hakkında bilgi verdi. Takılan çiplerin dijital bir karne görevi gördüğüne dikkat çeken Çakıltaş şunları kaydetti:    

ÇİP TAKTIRMAYAN HAYVANLARIN SAHİPLERİ ZORLUK YAŞAYACAK

“Takılacak olan çipler sayesinde evcil hayvanların kimin adına kayıtlı olduğu anında sistemde gözüküyor. Bu şekilde hayvanlar güvence altına alınmış oluyor. 31 Aralık’a kadar tüm yaştan hayvanların, yılbaşından sonrası için ise sadece 6 aylığa kadar olan hayvanlara takılacak. Taktırmayan vatandaşlara ise 3 bin 642 TL bir ceza miktarı var. Yeni yılda bu cezalar artacak. Çipler taktırılmadığı zaman veterinerlerde vatandaşlar zorluk yaşayacak. Sistem içerisinde bilgiler gözükmeyecek. Vatandaşlarımızdan şimdiden evcil hayvanlarına çip taktırmalarını rica ediyoruz. Aksi halde ileride zorluk yaşayacaklar.” 

Ülke genelinde 427 bin 682 kedi, 349 bin 811 köpek ve 14 gelincik olmak üzere 777 bin 507 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kedi ve köpeklerini 31 Aralık'a kadar kayıt altına aldırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek.