Çerkezköy Türk Ocakları Şubesi, düzenlediği programda Bulgaristan Türklerinin tarihi ve kimlik mücadelesini ele aldı. Konferans, akademisyenlerin katkılarıyla geniş katılımla gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Türk Ocakları Şubesi Yönetim Kurulu adına Dr. Öğr. Üyesi Yasin Yavuz, Balkanlar’ın Türk kültürü açısından önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Balkanlar, Türklüğün önemli bir hafızasıdır. Bulgaristan Türklüğü de bunun ayrılmaz bir parçasıdır. 1989’da uygulanan asimilasyon politikaları sonucunda yüz binlerce soydaşımız dilinden, inancından ve kimliğinden mahrum bırakılmış; isim değişikliği dayatmalarıyla tarihi ve kültürel kimliği silinmeye çalışılmıştır. Büyük şair Recep Küpçü’nün şiirinde dediği gibi, Bulgaristan Türkleri her türlü baskıya rağmen kimliklerini korumak için onurlu bir mücadele vermiştir. Çerkezköy de bu gerçeklere yabancı değildir; bugün ilçemizde yaşayan birçok aile, Bulgaristan’dan göç eden soydaşlarımızın evlatlarıdır.”
📌“BU KONFERANS BİR MİLLİ BİLİNÇ TAZELEMESİDİR”
Programda söz alan Prof. Dr. Ahmet Günşen, konferansın önemine vurgu yaparak, “Bu konferans yalnızca tarihi bir olayın ele alındığı akademik bir toplantı değil; aynı zamanda bir ahde vefa, bir hatırlatma ve bir milli bilinç tazelemesidir.” dedi.
📌AKADEMİSYENLERDEN TARİHİ KATKILAR
Konferansın devamında, Prof. Dr. Ahmet Günşen’in moderatörlüğünde Prof. Dr. Bülent Yıldırım, Bulgaristan’daki Türk varlığını kronolojik bir bakış açısıyla değerlendirerek Türklerin verdiği mücadeleyi anlattı. Program, Doç. Dr. Esat Can’ın, Bulgaristan Türklerinin büyük şairi Recep Küpçü üzerine yaptığı sunumla zenginleşti.
Katılımcılar, konferans sonunda Bulgaristan Türklerinin yaşadığı zorlukların unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade etti.