Dünya Gazetesi, dış ticaret faaliyetlerine hizmet amaçlı başlattığı toplantılar serisine, Türkiye sanayisinin en önemli merkezlerinden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) ev sahipliğinde devam ediyor. ‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar’ konulu buluşmaların 3’üncüsü, 17 Kasım Perşembe günü, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleşti.
Panele katılan ve açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler şunları söyledi:
“2022 yılı ilk çeyreğinde patlak veren Ukrayna-Rusya savaşı, akabinde enerjide ortaya çıkan fiyat artışları, Rusya’ya uygulanan ve Rusya’nın karşı ambargoları, Avrupa’nın doğal gazının kesilmesi nedeniyle üretim ve büyüme düşüşü yaşamasından dolayı ülkemiz dinamiklerini de etkilemiştir. İhracatımızın yüzde 41’i AB ülkeleri olmak üzere yüzde 55’i Avrupa ülkelerine yapılmakta olup, Avrupa için bizim en büyük ihracat kapımız diyebiliriz.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR
Ülkemizde sayıları 370’e yaklaşan OSB’ler içinde, gerek üretim değeri ve gerekse çalışan sayısı, ayrıca gelişimi açısından dikkatlerin üzerinde toplandığı bölgemiz, ihracat açısından da en önemli alanlardan birisidir. Ülkemizin en köklü ve belirgin üretim alanlarından biri olan ÇOSB, karma nitelikli bir OSB olması nedeniyle, ilaç, kauçuk, tekstil, plastik, elektronik, kimya, makine, metal gibi ülkemizin gelişimini sağlayan pek çok sektörde faaliyet göstermekte ve yıllık yaklaşık 4 milyar dolar ihracatıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. 1976’da kurulan ÇOSB; mevcut konumu ve 46 yılı aşkın tecrübesiyle sanayicisini ve ülkemizi geliştirmeye devam etmektedir.
İTHAL ETMEK MECBURİYETİNDEYİZ
İhraç ettiğimiz ürünlerin talep/fiyat esnekliğinin yüksek olması, krizlerde çabuk vazgeçilebilecek, aynı zamanda katma değeri düşük ürünler olmasından kaynaklanmaktadır. Buna karşılık ithal ettiğimiz ürünler, enerji başta gelmek üzere, talep/fiyat esnekliği düşük mallardır ve biz onlara bağımlı durumda olduğumuz için kolay vazgeçememekteyiz. Fiyatları artsa da ithal etmek mecburiyetindeyiz. Diğer taraftan, ihracatımızın düşmesinin bir başka önemli nedeni Euro’nun dolara karşı değer kaybetmiş olmasıdır ve son dönemlerde, Euro/Dolar paritesinin Avrupa ihracatlarımıza etkisi olumsuzdur. Bu doğrultuda bakınca, zaten Ocak – Eylül 2022 döneminde ihracatımız 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 artmışken ithalatın yüzde 40,4 arttığı görülecektir.
HİZMET ETME GAYRETİNDEYİZ
Sanayicimizin bugün karşılaştığımız bu ve benzeri tablolarla uzun vadede karşılaşmaması için özetle, katma değeri yüksek, yüksek teknoloji sınıfında, tercih edilen ve kolay vazgeçilmeyen ürünler üretebilmeli ve diğer taraftan da pazar çeşitliliği yaratabilmeliyiz. Panelistlerimiz de bugün bu konuları daha detaylı olarak irdeleyeceklerdir. Bizler hem sanayici kimliğimizle ihtiyaçları öngörmeye çalışarak, ÇOSB Yöneticileri olarak, ülkemiz açısından örneklik teşkil edecek şekilde, çok önem verdiğimiz dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında, gerek kendi kurumsal yapımızda ve gerekse bölgemiz firmalarına yönelik önemli çalışmaları sürdürüyoruz. Endüstri 4.0’ın ötesinde artık Endüstri 5.0’ın konuşulduğu günümüzde, bölge müdürlüğümüz bünyesinde katılımcı firmalarımıza yönelik olarak bahsi geçen alanlarda önemli projeleri ve uygulamalarımızı hayata geçirmek için çaba sarf ediyoruz. Sanayicimizin, ihracatçımızın karşılaşması muhtemel sorunlarını, sıkıntılarını, ihtiyaçlarını öngörmeye çalışarak, hizmet etme gayretindeyiz.
TEŞEKKÜR ETTİ
Bugün de görüşlerini belirtmek, bizleri aydınlatmak için aramızda bulunan başta panelistlerimiz Şeref Oğuz, Natan Yakuppur, Mahmut Şahin, Sevgi Çınar, Filiz Akbaş, Nilgün Keleş ve Hakan Güldağ ile Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’na ve siz değerli misafirlerimize katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Dünya Gazetesi ekibine ve katkı sağlayan kurumlara da ayrıca teşekkür ediyorum. ‘İhracatta Fark Yaratmak’ alt başlığındaki bugünkü panele Çerkezköy’den bir pencere açarak bakacağımız bu çalışmamızın tüm katılımcılarımıza yeni perspektifler kazandırması temennisiyle hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.”
KATILIMCILARA BİLGİLER VERİLDİ
ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’in konuşmasının ardından Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı ve Yazarı Şeref Oğuz, BSH Türkiye Lojistik ve Pazarlama Direktörü Sevgi Çınar, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Natan Yakuppur, Dünya Gazetesi Üst Yöneticisi Hakan Güldağ, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, SertransLogisics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş ve Mapsis Metal Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Akkaş tarafından sanayicinin, katma değeri yüksek, yüksek teknoloji sınıfında, tercih edilen ve kolay vazgeçilmeyen ürünler üretebilmesi ve diğer taraftan da pazar çeşitliliği oluşturabilmesi konusunda önemli noktaları katılımcılarla paylaştı.