HAFTANIN MANŞETİ

HAFTANIN MANŞETİ Haberleri

ÇERKEZKÖY MİLLİ EĞİTİMDE BÜYÜK KAMU ZARARI…

ÇERKEZKÖY MİLLİ EĞİTİMDE BÜYÜK KAMU ZARARI…

Yıkım kararı olan Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, içinde yer alan makinelerin taşınması işi de yıkım ihalesini alan firmaya veren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şok! Milyonluk makineler kullanılmaz hale geldi!

Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin içinde bulunan milyonluk makineler, okulun yıkım ihalesini alan firmaya tarafından taşınırken, düşüp kırıldığı ortaya çıktı. Okul idaresi durumla ilgili tutanak tutarken, milyonluk kamu zararının üstünü nasıl örteceklerini düşünmeye başladılar.

DEPREM NEDENİYLE YIKIM KARARI ÇIKMIŞTI

Bir süre önce Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 6 blok binası için depremselliğinden dolayı yıkım kararı çıkmıştı. Atölye binalarının yıkım ihalesini Çerkezköy Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde yaparak, ihaleyi kazanan firmaya teslimde bulundu. Ancak bir ayrıntının unutulduğu ortaya çıktı. Okulun yıkılacak 6 blok binasının içinde milyonluk makinalar, tezgahlar var iken ihalenin yapıldığı anlaşıldı.

MAKİNELERİ HURDAYA ÇIKARMAK İSTEDİLER

Önce bu milyonluk makinaları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hurdaya ayırmayı ister. Makineler hurdaya ayrılırsa, çıkırtılıp istenilen yere götürülebilir, ardından da yıkım gerçekleşebilirdi. Oysa makineler hiçte hurdalık değildi. İşinin hakkını veren okul öğretmenleri, makinaların çalıştığını söyler ve öğrencilerin yararlanması, kullanımı için diğer meslek liselerine taşınabileceğini belirtirler. 

TAŞINMA İÇİN ÖDENEK İSTENİR

Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü mecburen makinelerin taşınmasına karar verir. Çünkü öğretmenler makinelerin kullanılır durumda olduğunda ısrarcı olurlar. Milli Eğitim Müdürlüğü, bu taşıma için bakanlıktan ödenek talep eder. Ödenek gelir ve daha sonra milyonluk, makine, tezgâh, kompresör vs. gibi atölye malzemelerinin taşıma işini binayı yıkma işini verdikleri firmaya verirler. 

MİLYONLUK MAKİNELERİ BİNAYI YIKAN FİRMA TAŞIRSA NE OLUR?

Yanlış duymadınız. Okulun yıkım işini alan firmaya, özellikli malzemelerin taşıma işi de verilir. Bu kez, firma yetkilileri “bakın biz yıkım işinden anlarız, taşıma bizim işimiz değil” dedikleri halde bu taşıma işi onlara tevdi edilir. Sonra milyonluk malzemeler taşınmaya başlar. Vinç getirilir okula, firma çalışanları makinalara halatın nereden bağlanacağını dahi bilmez. Çünkü, makinelerle ilgili teknik hiçbir bilgisi olmayan yıkım işinden anlayan personel kullanılır.

MAKİNEYE BAĞLANAN HALAT KOPUYOR MAKİNE YERE DÜŞÜYOR

Kullanıma elverişli ve çalışır halde olduğu yönünde rapor verilen makinalar maalesef yükleme esnasında halat kopması nedeniyle yere düşer, kırılır bazıları. Hiçbir iş güvenliği tedbiri alınmadan bu taşıma işinin yapıldığı da ayrıca belirtiliyor. Kopan halat o esnada makinaların yanında bulunan bir öğretmene de zarar vermesine ramak kalıyor.  Taşıma esnasında taşınan bütün malzemelerin fiziki zarar gördüğü, düşürüldüğü, kompresör ise gövdesinden ayrıldığı belirtiliyor.

BU KAMU ZARARI TUTANAK ALTINA ALINIYOR

Söz konusu taşımanın ardından zarar gören makinalarla ilgili okul idaresi tarafından tutanak tutulmuş. İşte o tutanak:

“5 adet tezgâh DYNAMYTE 4400 M Habur marka dik işleme merkezi, TAKSAN TMC 500 V CNC dik işleme merkezi, TAKSAN TTC 630 CNC Torna Tezgâhı Veliköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınırken KULLANILMAYACAK ŞEKİLDE ZARAR GÖRMÜŞTÜR. TAKSAN TMC 500 V dik işleme merkezi çekme esnasında yan yatmıştır. Olay 03/06/2024 günü saat 15: 30 sıralarında olmuş, DALGAKIRAN MARKA KOMPRESÖR KAMYONDAN İNDİRİLİRKEN DÜŞÜRÜLEREK KULLANILAMAZ HALE GELMİŞTİR. Bütün bu zararların fotoğraf ve tutanakları mevcuttur.”

YÜZLERCE BİN TÜRK LİRASI ZARAR VAR!

Daha sonra, bütün bu olanlar tutanak altına alınarak resmi yazı ile 05/06/2024 tarihinde okul müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilirken, CNC Torna ve CNC dik işleme makinası piyasa değeri yaklaşık 600-700 bin Türk Lirası arasında olduğu kaydedildi. Bu taşıma esnasında 2 adet tezgâhın da zarar gördüğü, sadece görülen yerdeki hasarı 400 bin TL civarı olduğu belirtiliyor. Tüm makinalar kaporta olarak da zarar görürken, asıl zararın miktarı ise uzman bir ekibin makinaları söktüğünde ortaya çıkacağı kaydedildi.

İRFAN DANIŞMAZ’I ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Gerek binaların yıkımı gerekse makinaların taşınmasıyla ilgili karar ve ihale aşamalarındaki yetkisi ve tercihleri nedeniyle Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, milyonluk zararın sorumlusu olarak hedefte. Bütün bu kamu zararının nasıl karşılanacağı merak konusu olurken, yıkım işi için gelen firma elamanlarına teknik makinaların taşınmasını nasıl tevdi ettiği de ayrı bir merak konusu. Bu haberin ardından İrfan Danışmaz hakkında kamu zararı nedeniyle soruşturma açılması bekleniyor.

İŞTE ZOR GÜNLERİN ZOR SORULARI…

Olayla ilgili yaptığımız araştırma sonucunda ihale kanunu hatırlatan uzmanlar, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz’ı, binayı yıkan yüklenici firmaya taşıma işinin hangi kriterlere göre verildiği, bu firmanın taşıma ehliyeti ya da ruhsatı olup olmadığı, Taşıma ihalesini Kamu İhale Kanununun hangi maddesine göre verildiği, bu milyonluk malzemeler taşınır iken sigorta da yaptırılmadığı, oysa basit bir ev eşyasının taşınması halinde dahi sigortanın yapılabildiği, binanın yıkımı esnasında Tekirdağ Valiliğinin yıkım kararı yazısındaki teknik personel bulundurma vs şartlarına niçin uyulmadığı? Yıkım ihalesini hangi teknik ve idari şartlarla yapıldığı, atölye malzemesini taşıma ihalesini hangi idari teknik şartlarla yaptırıldığı gibi birçok konuda sorular beklediğini belirttiler.

 

 

İŞTE TUTANAKLARDAN BİRİ

 



ÇERKEZKÖY MİLLİ EĞİTİMDE BÜYÜK KAMU ZARARI…

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI